- AFARĂ. Ce nevoi are un bebeluș iarna
- ÎN CASĂ. La ce trebuie să fii atentă în anotimpul rece
- 6 reguli pentru o iarnă fără probleme
Iarna are cu totul altă semnificație pentru mame, în special pentru proaspetele mame care își fac griji pentru bebelușii lor. De teamă că s-ar putea îmbolnăvi, multe mame preferă să nu scoată bebelușii din casă, ceea ce nu este o ideea deloc bună. Bebelușii trebuie ajutați să se adapteze anotimpurilor, exact așa cum îi ajutăm să se obișnuiască cu ciclul zi-noapte, ori cum îi liniștim când sunt agitați. Nu frigul îmbolnăvește un organism, fie el chiar și un bebeluș, ci virusurile și bacteriile.
În plus, un somn în aerul curat al iernii are multe beneficii pentru sănătate. Nu spune nimeni să-l scoți afară când viscolește, dar o plimbare în aer liber, îmbrăcat corespunzător, îl va ajuta să doarmă mai bine noaptea, îi va crește pofta de mâncare și buna dispoziție, iar dacă veți găsi și o zi însorită, îl va ajuta să dezvolte vitamina D.
Totuși, când vine vorba de un bebeluș, mămicile trebuie să aibă în vedere câteva lucruri când temperaturile scad și se instalează frigul iernii. Atât afară, cât și în casă. Motivul principal este legat de faptul că bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corporală, fiind nevoiți să se bazeze pe factori externi, cum ar fi îmbrăcămintea care îi protejează de intemperii. Bebelușii pierd căldura corporală mai repede decât adulții și nu pot face față condițiilor meteorologice extreme. De asemenea, ei nu au capacitatea de a genera căldură prin frisoane, așa cum face corpul unui copil mai mare sau al unui adult, și nu dețin nici grăsimea corporală care să le țină de cald.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
AFARĂ. Ce nevoi are un bebeluș iarna
Îmbracă-l cu mai multe rânduri de haine.
Ca să-l ajuți să se adapteze temperaturilor scăzute de afară, îmbracă-l pe bebe cu mai multe rânduri de hăinuțe. Acest lucru te ajută să-l poți dezbrăca repede când există riscul de supraîncălzire (în mașină, în magazin) pentru că bebelușii nu-și pot regla temperatura corpului.
Primul rând de hăinuțe ar trebui să fie un body sau o salopetă cu picior din bumbac. Ori o cămășuță, șosete și pantaloni elastici. Al doilea rând de hăinuțe poate fi din materiale care rezistă mai bine la frig – micropolar moale și călduros, de exemplu –, iar ultimul rând, cel exterior, trebuie să fie impermeabil și să reziste la vânt.
INFO Clubul Bebelușilor: Cum îți dai seama că bebelușului îi este frig?
Bebelușii nu pot să înceapă să tremure de frig și deci nici să genereze căldură când le este frig. Cel mai bun indicator al faptului că unui bebeluș îi este frig când e la plimbare este să-i verifici mânuțele. Dacă acestea și-au schimbat culoarea devenind mai închise ar putea să-i fie frig. De asemenea, pieptul și abdomenul lor se răcesc primele. Verifică-i ceafa dacă vrei să știi când îi este frig. Deși acest lucru este greu de verificat când sunteți afară, iarna, iar mâinile tale sunt și ele reci.
Cea mai rapidă modalitate de a-l încălzi este să-l ții la piept, pentru că în felul acesta își va regla temperatura după cea a corpului tău. De aceea, sugarii cu greutate mică la naștere ar fi de preferat să fie plimbați iarna în portbebe-uri de tip slang, aceste sisteme de purtare asigurând apropierea de care au nevoie de corpul mamei.
Protejează-i extremitățile – mâinile, picioarele și capul.
Nu uita de mănuși și de căciuliță, dar și de încălțări călduroase. Micile mânuțe și piciorușe pot fi foarte sensibile la temperaturile extreme ale iernii. Folosește mânuși și șosete moi și călduroase pentru a proteja bebelușul de frig. Cum nu știu să meargă încă, în locul ghetuțelor sau al bocancilor cu talpă poți folosi mânușile și botoșeii salopetelor impermeabile din fâș, care sunt, de regulă, căptușite cu un strat de blană artificială. În afară că-i vor ține cald, mănușile și botoșeii aceștia îi vor oferi protecție împotriva uscăciunii pielii. Bebelușii nu au încă glandele sebacee dezvoltate și deci riscul ca pielea lor să se usuce din cauza frigului este mare. Mai mult, o piele uscată îi predispune pe cei mici la apariția eczemelor. Bebelușii pot pierde multă căldură prin cap, deoarece are o suprafață mare în comparație cu corpul. Capul bebelușului trebuie protejat de frig cu o căciulă călduroasă, care să-i acopere bine urechile, iar dacă ninge va avea nevoie de o glugă impermeabilă.
INFO Clubul Bebelușilor:
Scoate căciula, mănușile și salopeta impermeabilă a bebelușului când intri cu el în mașină, în magazin, în cafenea sau când în casă. Chiar dacă asta înseamnă să-l trezești! E important acest lucru pentru a te asigura că nu se supraîncălzește. Mașinile sunt reci dacă stau afară iarnă, dar se încălzesc repede după ce pornești motorul. Mai bine așteaptă să se încălzească interiorul și abia apoi pune copilul (fără salopetă, mănuși și căciulă) în scaunul lui auto. Dacă există prea multe straturi de haine între copil și centurile de siguranță ale scaunului, s-ar putea ca scaunul auto să nu mai fie atât de sigur. De asemenea, în cazul unui bebeluș care merge în patru labe, verifică să nu transpire dacă îl lași să se joace în prima lui zăpadă îmbrăcat cu salopeta impermeabilă. CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului când e FRIG | Când ieșim și cât stăm afară? Cum îl îmbrăcăm? GHID COMPLET
ÎN CASĂ. La ce trebuie să fii atentă în anotimpul rece
Pune în funcțiune umidificatorul.
Sau măcar un vas cu apă pe sursa de căldură din camera copilului. Aerul uscat din case poate fi factor declanșator în cazul mai multor afecțiuni urâte pentru bebeluși, și nu doar pentru ei. Dacă aerul din cameră este prea uscat, bebelușii fac cruste în nas care obturează căile respiratorii, obligându-i să respire pe guriță. Din această cauza, hrănirea bebelușului va deveni un calvar. La fel și somnul. Respirând pe guriță, aceasta se usucă, la fel și gâtul și apar dureri și senzații de usturime pe căile respiratorii. Ca să se apere de uscăciune, năsucul începe să fabrice mucozități în exces de la care va porni tusea.
În acest punct, de regulă, bebelușii primesc tratamente inutile și total nepotrivite și, cu toate acestea, tusea lor va persista până în primăvară. CITEȘTE ȘI: Aerul uscat din casa ne poate îmbolnăvi | La bebelusi e și mai grav – Clubul Bebelusilor
Crema hidratantă e sfântă iarna.
Pe timpul iernii, pielea suferă de la aerul uscat din casă și de la îmbrăcămintea excesivă. De aceea, pe timpul iernii, este indicat să menții nivelul de umiditate de la interior, iar în cazul bebelușilor cu piele predispusă la eczeme și iritații să folosești zilnic o cremă hidratantă pe care să o aplici înainte de a ieși din casă. Baia n-ar mai trebui făcută în fiecare seară, însă crema hidratantă n-ar trebui să lipsească. Citește și despre: Totul despre dermatita atopică la bebeluși
INFO Clubul Bebelușilor: Atenție la erupțiile pielii de la căldură!
Îmbrăcămintea excesivă din timpul iernii, frecarea hăinuțelor de pielea sensibilă a bebelușilor, dar și episoadele de supraîncălzire pot duce la apariția unor erupții. Puzderie de bubițe mici și roșii apar mai întâi pe gâtul bebelușului, apoi se întind pe piept. De regulă, erupția vine însoțită de o ușoară stare de agitație, de aceea se impun următoarele măsuri:
• evită hainele sintetice direct pe pielea bebelușului; acesta îl vor irita și mai mult;
• ai grijă la detergenții folosiți pentru curățarea hainelor lui;
• nu încălzi camera bebelușului pentru că aerul uscat va face mai mult rău; păstrează o temperatură de 21 de grade în casă, aerisește frecvent și evită înfofolitul;
• asigură-te că-i igienizezi zonele iritate cu apă fiartă și răcită de câte ori este nevoie;
• lasă liberă zona afectată și folosește o cremă hidratantă, nu grasă, care intră repede în piele.
Cum îl îmbraci pentru somn.
Pentru somn, bebelușul are nevoie de o salopetă cu picior din material natural, care să-i țină cald. Evită păturicile și alte pleduri pentru acoperit. La bebelușii mai mici de 2 ani există riscul să se răsucească în ele în timpul somnului și să se sufoce. Iarna, nopțile bebelușești se petrec cel mai bine în saci de dormit. Asta dacă te îngrijorează frigul.
CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC
6 reguli pentru o iarnă fără probleme
ATENȚIE la sindromul de moarte subită la sugari (SMSS)!
Potrivit Institutului Național de Sănătate din America, sugarii prezintă un risc mai mare de SMSS în lunile de iarnă. Deși cauza exactă a SMSS nu este înțeleasă, s-ar putea datora înfofolitului excesiv și a căldurii din case. Ține minte cele 6 reguli pentru o iarnă fără probleme:
• Menține 21 de grade Celsius în casă și aerisește zilnic.
• Folosește umidificator.
• Aplică o cremă hidratantă pe pielea bebelușului.
• Îmbracă-l cu mai multe straturi de haine la plimbare.
• Păstrează igiena mâinilor cu care manevrezi bebelușul.
• Alăptează-l.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.