- In ce situații apare febra la copii
- Când trebuie scăzuta febra
- Cum scazi corect si repede febra la copii: 4 Reguli
- Când apelăm la medicamente care scad febra
- Când mergem de urgență la medic cu copilul
Sfaturi practice și informații importante despre cum să tratezi febra la bebeluși. Descoperă metode eficiente și sigure despre cum scădem febra la copii. Primul lucru pe care trebuie să-l reții despre febra este acela că nu este o boală, ci un semnal al corpului la o infecție. Nu e ceva rău ci, din contră, este semnul clar că organismul e sănătos și a început lupta împotriva acelei boli (provocată de un microb). Febra este mecanismul organismului de apărare. Și, de aceea, e IMPORTANT să nu începem imediat acțiunea de a o scădea!
Despre febră e bine să citești înainte de a fi în situația în care copilul are un episod febril, pentru a înțelege pe îndelete cum este bine să acționezi. ClubulBebelușilor ți-a pregătit mai jos toate informațiile de care ai nevoie pentru a scădea rapid febra copilului. Iată cum scadem febra la bebelusi.
În ce situații apare febra
Temperatura corpului începe să crescă atunci cand organismul are de-a face cu o amenințare. Febra este o reacție prin care organismul se apară împotriva microbilor dar poate să apară și în alte situații:
- Infectii virale sau bacteriene, în acest caz febra este un prim semn al unei boli virale sau bacteriene. Amigdalita, bronșiolita, enteroviroza sau faringita sunt deseori cauze ale febrei la copii.
- Erupția dentară – cu mențiunea că cel mic poate face o febră ușoară.
- Vaccinuri – în primele 24 de ore de la vaccinare există posibilitatea apariției unui episod febril.
- Insolatia – expunerea la soare a copiilor se face cu prudență, expunerea prelungită la soare sau în intervale orare interzise poate provoca febra.
- Îmbrăcăminte nepotrivită (prea groasă) poate produse supraîncălzire. Evitați greșeala de a îmbrăca peste masură copilul, părinții se pot ghida după propriul confort termic atunci cand îmbracă bebelușul.
Simptome care pot să însoțească febra
Febra este de cele mai multe ori dublată și de alte manifestări precum:
- Roșeată la nivelul obrajilor sau paloare
- Frisoane
- Stare de somnolență
- Moleșeală
- Transpirații
- Iritabilitate
- Stare de greață sau vomă
- Dureri de cap
- Dureri musculare
- Respitație accelerată
- Puls crescut
Când trebuie scăzuta febra
In functie de gravitate, doctorii clasifică febra în:
- Subfebră: 37,5 – 38,5°C
- Febră ușoară: 38,5 – 38,8°C
- Febră moderată: 38,9 – 39,4°C
- Febră mare: >39,4°C
Abia peste 39,4 °C vorbim despre febră înaltă. Iar febra de peste 40 °C este considerată hipertermie. Doctorii recomandă părinților (celor care nu se sperie!) să nu demareze imediat operațiunile de scădere a febrei, MAI ALES dacă starea copilului este una bună, nefiind alterată (adică nu e moale, nu zace, nu are alte simptome greață, vărsături, dureri de cap). Asta pentru că febra stimulează sistemul imunitar să lucreze. Adică obligă corpul să înceapă lupta împotriva infecției. Această metodă nu se aplică niciodată unui copil care are mai puțin de 3 luni. Febra care depășește 38 °C la un sugar este considerată urgență medicală!
CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Se acționează împotriva febrei pentru a-i scade valoarea:
- Când depășește 38 °C la sugarii care au mai puțin de 3 luni;
- Când copilul între 3 luni și 2 ani are temperatura peste 38,3 °C;
- Când are peste 38,8 °C și peste 2 ani sau are febra de 3 zile care nu scade.
Cum măsori febra în funcție de vârstă:
- în funduleț: bebeluși de 0-3 luni
- în funduleț, la subraț, în ureche: 3 luni-3 ani
- în funduleț, în guriță, la subraț, în ureche: 4-5 ani
- în guriță, la subraț, în ureche: peste 5 ani
Cum scădem corect si repede febra la copii fără medicamente
Regula 1. OFERĂ-I LICHIDE, NU-L ÎNFOFOLI ȘI MENȚINE 18-20 °C ÎN CAMERĂ!
Oferă-i copilului apă, ceai, compot, supă de pui pentru prevenirea deshidratării pe tot timpul episodului febril. Nu mult lichid o dată, ci oferit des, cu înghițituri mici. De asemenea, atunci când are febră, copilul trebuie să poartă haine lejere și subțiri, care să permită evaporarea transpirației. La bebeluși, spre exemplu, e suficient scutecul, iar la copiii mai mari, un chiloțel. Nu-l îmbrăca gros și nici acoperi „ca să transpire“ – nu vei face decât să nu permiți evaporarea apei de pe piele, proces care duce la scăderea eficienței mecanismului natural.
Regula 2. ÎMPACHETEAZĂ-L ÎNTR-UN PROSOP UMED!
Împachetările sunt mijloace fizice prin care poate fi scazută febra. Chiar si la camera de gardă (urgențe pediatrice) se aplica metoda împachetărilor pentru febră înaltă. Pune în apă călduță, NU RECE, un prosop mare sau un cearceaf. Stoarce-l apoi bine. Învelește copilul de la brâu în jos cu acest prosop ud, lăsându-i mâinile libere. Când prosopul se va usca de la temperatura corpului copilului, repetă operațiunea – udă prosopul în apă călduță, stoarce-l și învelește copilul de la brâu în jos. Pentru a scădea o temperatură de 39 °C e nevoie de 15 până la 45 de minute și de mai multe repetiții ale operațiunii descrise mai sus.
Regula 3. ÎMBĂIAZĂ-L ÎN APĂ CĂLDUȚĂ!
Pune apă călduță în cădița lui sau în cada mare, având grijă ca nivelul apei să nu depășească 6-10 cm. Dacă ai termometru de apă, ar trebui să arate între 36 și 37 °C (cu 2 grade mai puțin decât temperatura copilului), dacă nu, verifică cu cotul, apa trebuie să fie ușor călduță.
Pune copilul în șezut în această apă și umezește-i pielea de pe corp cu un burețel de baie. În 20-40 de minute, copilul va resimți o senzație de frig, semn că temperatura lui se apropie de 37 °C și va cere să fie scos din apă. Specialiștii spun așa: nu apa îi scade copilului temperatura, ci procesul de evaporare a acesteia de pe suprafața tegumentului. Din acest motiv, copilul nu trebuie acoperit cu prosoape umede și nici nu trebuie îmbrăcat imediat ce iese din cadă.
Regula 4. PUNE-I COMPRESE ȘI ȘOSETE UMEDE!
Umezește în apă călduță o pereche de șosete și pune-i-o în picioare. Concomitent, poți să-i aplici un prosopel umed pe frunte și batiste umede la încheieturile mânuțelor. Ca variantă, poți folosi un spray cu apă termală cu care să pulverizezi fața copilului. Procedura este simplă, însă e nevoie de răbdare (40-45 de minute) și de reumezit compresele și șosetele de câteva ori ca să scadă febra.
CITEȘTE ȘI: Spune NU frectiei cu otet sau spirt la bebelusi si copii mici atunci cand au febra
Ce să NU faci când are febră:
- Nu-l îmbrăca sau acoperi ca să transpire! Îi va crește febra, de fapt…
- Nu supraîncălzi camera! Temperatura care îl ajută acum este de 18-20 °C.
- Nu folosi spirt, oțet sau alte uleiuri esențiale pe comprese, în apa de baie sau direct pe pielea copilului! Toate trec prin piele sau pot fi inhalate și provoacă efecte sistemice toxice grave, putând duce până la instalarea comei.
- Nu-l duce în colectivitate. Protejează-l de o altă afecțiune ținându-l acasă.
Când apelăm la medicamente care scad febra:
Dacă copilul are febră însă e vioi, se joacă, mănâncă, specialiștii recomandă să amânăm administrarea de antitermice (medicamente care scad febra). Dacă nu are febră, însă apar frisoanele, se recomandă administrarea primei doze de antitermic, așa cum a fost recomandat de medicul copilului. De regulă, medicul spune că e bine să avem în casă, dacă face febră copilul, Nurofen (care conține ibuprofen) și Panadol (care conține paracetamol). Schema care se aplică în administrarea medicamentelor care scad febra în România este ca acestea să-i fie administrate copilului alternativ, la distanță de 4-6 ore. Dacă febra scade după 2 ore maxim de la administrare, se urmărește copilul următoarele 24 de ore, dar se continuă administrarea alternativă, o dată la 4 ore. NU OPRIȚI SCHEMA (recomandată de pediatru sau medicul de familie) PESTE NOAPTE! Abia a doua zi, dacă n-a mai făcut febră, se rărește administrarea medicamentelor care scad febra la 6, 8 apoi 12 ore.
Nu se administrează acasă, copiilor, niciodată Algocalmin, Novocalmin, Aspirină sau Alvotor. Aspirina este interzisă până la 12 ani. Novocalminul supozitoare, precum și algocalminul și Alvotorul sunt medicamente interzise în peste 120 țări, care din păcate încă se recomandă de către unii medici în România. Administrarea lor la copii a fost asociat cu o modificarea a sângelui la copii – agranulocitoza –, o maladie fatală. „Novocalminul, spunea dr. Mihai Craiu pentru copii, este singurul care nu se poate administra la vârste mai mici de 4 ani și care necesită multă prudență.“
ATENȚIE: NOVOCALMINUL, ALGOCALMINUL, ASPIRINA ȘI ALVOTORUL SUNT INTERZISE!
CITEȘTE ȘI: Copilul cu febră și efectele grave ale abuzului de antitermice
Când mergem de urgență la medic cu copilul
- În lipsa unui răspuns după împachetări sau după administrarea la 4 ore (timp de 24 de ore) a medicamentelor care scad febra;
- Când febra, în ciuda metodelor de scădere, se menține peste 3 zile;
- Când avem un sugar sub 3 luni cu o temperatură de peste 38 ⁰C;
- Când avem o temperatură de peste 40 ⁰C la orice vârstă;
- Când copilul varsă, e somnolent, ori starea lui generală se deteriorează progresiv;
- Când copilul e moale, fără vlagă;
- Când are convulsii;
- Când respiră dificil sau sacadat (repede);
- Când i se învinețește fața;
- Când apar erupții, puncte roșii sau vânătăi;
- Când nu urinează deloc timp de 8 ore;
- Când tu, ca părinte, te simți epuizat ori depășit de problemă.
CITEȘTE ȘI:
Diferențe și asemănări între viroze la copii
10 Greșeli care duc la insolație
10 NU-uri cand bebe are febră
Supraîncălzirea este un risc major pentru copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.