Educatia copilului a devenit mai ales in ultimii ani subiect de dezbatere intre psihologi, educatori, parinti, bunici si orice alte persoane implicate in ingrijirea celor mici. Afla ce fel de parinte esti.
Stilul de educatie are un efect profund asupra copiilor. Inteligenta lor emotionala, modul in care se raporteaza la lume si chiar dezvoltarea creierului sunt modelate de felul in care parintii isi cresc copiii, de felul in care se poarta cu ei, de cum se raporteaza la traseul lor academic si de cum ii invata sa se descurce cu provocarile din viata lor adevarata.
Principalele tipuri de parinti sunt parintele autoritar, parintele permisiv si parintele conectat. Tu in care categorie te incadrezi?
Parintele autoritar – cum este el?
- Se considera autoritatea suprema. Are control complet asupra copilului. Copiii nu au voie sa puna la indoiala deciziile parintilor. Infruntarea parintilor are consecinte puternice, copiii sunt certati, insultati, facuti de ras sau pedepsiti.
- Este convins ca el si numai el stie ce e mai bine pentru copil. Prin urmare, este rolul parintelui sa dicteze de ce anume are nevoie copilul. Ei vor interzice sau limita drastic toate placerile copilului deoarece acestea il distrag de la performanta academica.
- Este sigur ca cel mic poate fi mereu cel mai bun, indiferent de activitatea in care este implicat. Este doar vina parintelui daca copilul nu este cel mai bun.
- Nu este interesat de trairile emotionale ale copilului. Nu ii pasa daca acesta ar putea suferi. El considera ca daca se comporta dur cu copilul, acesta va deveni mai puternic.
- Este sigur ca cel mic este puternici, nicidecum fragil.
- Nu accepta nici un semn de rebeliune sau rezistenta din partea copilului
- Atunci cand copilul are vreun esec, el il va face sa isi rascumpere greseala.
- Isi invata copilul ca nimic nu este distractiv decat daca esti foarte bun.
- Conidera ca nu exista nimic mai important decat sa isi pregateasca copilul pentru viitor. Copilul este antrenat sa munceasca din greu, sa fie mereu nemultumit de sine, sa aiba obiceiuri perfecte cand vine vorba de invatat.
Parintele permisiv – cum este el?
- Evita confruntarea si ii permite copilului sa isi faca singuri programul si sa isi stabileasca propriile reguli
- Considera ca impunerea performantei academice este nociva pentru copil si ca cel mic trebuie sa considere ca invatarea este distractiva
- Este foarte preocupat de parerea pe care copilul o are despre sine. El simte nevoie sa ii reaminteasca intruna copilului cat este de pretios si ca este in regula sa rateze uneori
- Recunoaste indivdualitatea copilului si il apreciaza pentru ea.
- Ofera copilului libertatea de a explora si de a-si alege pasiunile.
- Este mai preocupat de starea emotionala a copilului decat de rezultatele sale
Parintele conectat
- Este cat se poate de realist privind personalitatea copilului.
- Urmareste mereu „in ce ape se scalda” copilul si il ajuta. Poate copilul este talentat dar nu ii plac inceputurile – in acest caz il va sustine si incuraja determinandu-l sa treaca peste primele etape, cele la care singur ar fi renuntat.
- Nu isi educa copilul invatandu-l ca principalul sau scop in viata este acela de a-si multumi parintele
- Nu isi invata copilul sa se multumeasca cu mediocritatea doar pentru ca aceasta ii este confortabila
- Pretuieste valoarea emotionala, sociala, intelectuala si fizica a copilului si il invata sa le pretuiasca la randul sau
- Isi invata copilul sa se autoaprecieze corect si obiectiv, fara a-l devaloriza dar si fara a-l lasa sa creada ca are calitati pe care nu le are
- Accepta discutii si negocieri cu copilul, dar nu ezita sa stabileasca reguli atunci cand este nevoie.
Tu ce fel de parinte esti: autoritar, permisiv sau conectat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.