Menstruațiile însoțite de dureri puternice nu sunt normale. Nici actul sexual nu ar trebui să fie dureros. Astea sunt prostii pe care le-am auzit la mamele și la bunicile noastre „dacă e să semeni cu mine, o să te urci pe pereți de durere!“ Nimic mai fals! Mai ales dacă nu cedează la medicamente și sunt însoțite de tulburări digestive sau urinare ar trebui să mergi de urgență la un control. Endometrioza afectează una din zece femei pe plan mondial.
- Ce cauzează endometrioza?
- Care sunt simptomele endometriozei?
- Cum se depistează endometrioza
- Sarcina ar putea vindeca endometrioza
Endometrioza sau „boala femeilor neiubite“, este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femei în timpul anilor de reproducere, fiind a doua cea mai frecventă cauza a infertilității. 30% până la 40% din femeile cu endometrioză sunt infertile.
Numele vine de la cuvântul endometrium, care reprezintă țesutul care căptușește uterul și care se reface și este eliminat cu fiecare ciclu menstrual.
În endometrioză, țesut asemănător cu cel endometrial se găsește și în alte regiuni ale corpului. În aceste localizări țesutul endometrial se dezvoltă în ceea ce se numesc: noduli, tumori, leziuni, implanturi, excrescențe. Aceste formațiuni pot să genereze durere, infertilitate și alte probleme.
Cele mai comune localizări pentru țesuturile endometriale sunt în abdomen implicând ovarele, trompele uterine, ligamentele suspensoare ale uterului, țesutul dintre vagin și rect, suprafața externă a uterului și peritoneul. Uneori, acest țesut se poate găsi și în cicatricile abdominale, pe intestine, la nivelul rectului, sau pe vezica urinară, vagin, cervix, vulvă (organele genitale externe).
Ce cauzează endometrioza?
Nu se cunosc astăzi cauzele apariției aceste boli. Există însă mai multe teorii.
Una dintre ele spune că sângele menstrual ajunge în cavitatea peritoneală împreună cu celule care se descuamează din cavitatea uterină și se implantează în cavitatea abdominală. Deși, mai apoi, cercetările au scos la iveală faptul că deși toate femeile au reflux menstrual, nu toate dezvoltă endometrioză.
O altă teorie incriminează alimentele prea pline de hormoni care s-ar suprapune peste hormonii endogeni dând boala despre care vorbim. Alta spune că de vină ar fi o toxină din mediul ambiant, dioxina, care are o acțiune asemănătoare hormonilor în organismul uman și afectează sistemul imunitar.
Care sunt simptomele endometriozei?
Cel mai frecvent simptom al endometriozei este durerea înainte și în timpul menstruației (de obicei mai puternică decât crampele obișnuite de la menstruație), durere în timpul sau după activitatea sexuală, oboseală, infertilitate și menstruații abundente.
Alte simptome includ: dureri intestinale în timpul menstruației, dureri lombare în timpul menstruației, diaree și/sau constipație sau alte simptome intestinale în timpul menstruațiilor.
Multe femei cu endometrioză manifestă simptome ale unor afecțiuni ale sistemului imunitar inclusiv alergii, astm bronșic, eczeme și anumite boli autoimune. Infertilitatea afectează aproximativ 30-40% din paciente și este o urmare firească a evoluției bolii.
Alte femei, din contră, deși au această boală, nu prezintă niciun simptom dintre cele mai sus enumerate. Astăzi, specialiștii știu, spre exemplu, că intensitatea durerii nu este neapărat proporțională cu extinderea sau dimensiunea țesuturilor endometriale. S-a dovedit că micile țesuturi endometriale (numite „petechial“) sunt mult mai active în producerea prostaglandinelor, ceea ce explică severitatea simptomelor asociate acestora.
În ciuda progresului științific, medicina nu a reușit să ofere o explicație completă și logică pentru această afecțiune. De aceea, nici rețeta ideală de vindecare a afecțiunii nu există.
Cum se depistează endometrioza
E necesar ca femeile care suferă de simptome care pot duce cu gândul la endometrioză să-și facă anual controale pentru a-și verifica ovarele. Dacă există aici chisturi de diferite dimensiuni, cu un aspect caracteristic pentru endometrioză, diagnosticul poate fi pus.
Ecografia transvaginală nu poate ajuta în stabilirea diagnosticului decât când boala este foarte avansată, la această analiză neputând a se vedea decât chisturile care apar târziu în evoluție.
Diagnosticul de endometrioză este în general incert până nu este dovedit laparoscopic. Laparoscopia este o procedură chirurgicală făcută sub anestezie. În abdomenul pacientei se insufla dioxid de carbon pentru a se vedea mai bine organele, și un laparoscop ( un tub cu o sursă de lumină) este introdus printr-o mică incizie în abdomen. Mișcând laparoscopul prin abdomen, chirurgul poate examina starea organelor abdominale şi poate vedea implantele endometriale cu atenție și acuratețe.
Cu ajutorul laparascopiei se pot localiza implanturilor endometriozice, se poate vedea clar extinderea lor, precum și mărimea acestora.
Sarcina ar putea vindeca endometrioza
Nu există un tratament care să vindece această suferință. Sunt prescrise antiinflamatoare pentru reducerea durerilor provocate de endometrioză. Tratamentul hormonal, care are ca scop oprirea ovulației pentru cât mai mult timp, poate să inducă remisiunea bolii pe timpul tratamentului, uneori luni sau ani după oprirea administrării de hormoni. Însă, în cazul acestor tratamente, efectele adverse sunt o problemă pentru multe femei.
Endometrioza are un risc de recidivă de 20-30%, după un an de tratament medicamentos, şi de 40%-60%, după cinci ani. Chiar și după operație, există riscul de recidivă, dar boala nu mai are șanse de a se extinde foarte mult. Avantajul constă în faptul că, prin eliminarea leziunilor endometriozice, majoritatea femeilor își pot recăpăta fertilitatea.
Deoarece sarcina adesea duce la remisiunea temporară a simptomatologiei și pentru că se crede că infertilitatea este mai frecventă cu trecerea timpului, obținerea unei sarcini în cel mai scurt timp este recomandată pacientelor cu endometrioză.
Dar modificarea vârstei la care rămân azi femeile însărcinate, a ajutat boala să aibă o creștere exponențială. Fiind hormonodependentă, boala apare pe o anume predispoziție imunitară a pacientei. Dacă aceasta ar concepe mult mai devreme decât o face în prezent, ar putea fi protejată de sarcină. N-ar mai apuca să dezvolte endometrioză, pentru că ar fi rămas gravide. Sarcina are un efect foarte bun în această boală, practic se rezolvă de la sine.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.