Inainte de nastere, uneori pe toata durata sarcinii, mamele isi pregatesc liste si cumpara tot ce isi imagineaza ca va necesita nou-nascutul la momentul venirii sale pe lume. Insa principalele lucruri de care are nevoie un bebelus atat de mic nu sunt de natura materiala si nu pot fi cumparate ci daruite din suflet. Desigur ca lucrurile materiale nu sunt de neglijat si copilul are nevoie de haine, scutece si alte accesorii dar primordiale pentru bunastarea lui sunt cu totul altele. Pentru a fi cu adevarat pregatita de nastere trebuie sa stii cum se vor schimba prioritatile tale si mai ales care sunt nevoile primordiale ale unui nou-nascut. CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Dupa nastere – nevoile bebelusului ai ale mamei
Afectiunea: un nou-nascut are nevoie stringenta de apropierea mamei, de caldura pielii sale. Desi ar trebui sa fie clar acest lucru, instinctul mamei este de multe ori perturbat de mesaje precum “nu-l tine mult in brate, se va invata asa, nu-l lua in brate cand plange, lasa-l sa faca plamani, lasa-l singur in patut si in camera sa se obisnuiasca”. Nu va lasati influentate de asemenea barbarii, un nou-nascut nu se poate dezvolta armonios fara apropiere fizica, sunt dovezi care arata ca lipsa atingerii poate duce la imbolnaviri grave si chiar la mortalitate infantila! Cu cat copilului ii sunt aratate inca de la inceput mai multa dragoste, tandrete, sprijin emotional, cu atat creierul sau se va dezvolta mai bine si intreaga sa devenire, fizica si spirituala, va fi mai armonioasa. Faptul ca-i oferi toata afectiunea posibila si nu te sfiesti sa-l tii in brate, sa-l “giugiulesti”, sa-i zambesti, sa-i raspunzi prompt nevoilor ii vor oferi copilului cel mai bun start in viata, o baza sigura pe care sa-si construiasca relatii sanatoase cu lumea. Fiind alaturi de el cand are nevoie, consolandu-l cand plange, hranindu-l la cerere nu inseamna ca “il rasfeti” ci ca va construiti impreuna o puternica legatura emotionala.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Hrana: desigur ca hrana se numara printre nevoile primare ale nou-nascutului si este foarte importanta. Precum stii, laptele matern este alimentul ideal pentru un bebelus iar alaptarea este mai mult decat hrana, inseamna si anticorpi si o puternica legatura mama-copil. Alaptarea are nenumarate beneficii despre care cu siguranta ai aflat din sectiunea “Alaptarea” din Clubul Bebelusilor, deci este foarte important sa reusesti in acest demers. Insa si daca alaptarea esueaza ii poti oferi copilului o hrana adecvata si anume formula de lapte. Pana la 6 luni copilul nu are nevoie decat de lapte matern sau formula speciala, nu este nevoie sa suplimentezi nici cu sucuri, nici cu ceaiuri, nici cu orice alt aliment. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Somnul: somnul este important pentru dezvoltarea nou-nascutului dar are propriile sale “reguli”. Nu incercati sa comparati somnul bebelusului cu cel al adultului caci nu are nici o relevanta. Bebelusul are nevoie de somn pentru a se dezvolta dar in primele luni el doarme in reprize scurte si necesita sa fie hranit des, uneori chiar si la o ora. In perioada puseelor de crestere bebelusul se poate trezi de nenumarate ori pe noapte si este important sa veniti in intampinarea nevoilor lui, chiar daca pare sau chiar este obositor. Pentru a va usura “munca” si pentru ca bebelusul sa beneficieze de apropierea mamei si in timpul somnului este indicat sa se practice co-sleepingul, dormitul cu copilul in aceeasi incapere sau chiar in acelasi pat daca mamei si bebelusului le este mai bine asa. CITEȘTE ȘI: Tiparele de somn ale nou-născutului – Ghid de supraviețuire pentru părinți
Comunicarea: chiar si un nou-nascut stie sa comunice si are nevoie de comunicare. Chiar daca esti convinsa ca nu intelege si e normal sa fie asa la inceput, vorbeste-i, deoarece vocea mamei ii confera copilului siguranta. Un copil caruia i se vorbeste mult va deprinde mult mai usor “tainele comunicarii”, il va ajuta sa inceapa sa se exprime, il va ajuta sa recunoasca vocale sau chiar cuvinte intregi. Nu e nevoie de fraze alambicate, e de ajuns sa-i explici in cuvinte simple ce faci sau ce urmeaza sa faceti impreuna, sa-i inventezi povesti sau sa-i citesti, sa-i canti cantecele simple si melodioase. Copiii stimulati verbal cat mai mult si mai devreme, chiar din timpul sarcinii, vor fi vorbitori mai precoce si vor avea o inteligenta verbala mai inalta.
Stimularea simturilor. Pentru ca un copil sa capete informatii despre mediul inconjurator, persoane, lucruri, el are nevoie ca simturile sale sa fie stimulate. Interactiunea celorlalti cu nou-nascutul il face sa-si formeze primele idei despre lume si este bine sa intre in contact cu stimuli cat mai diferiti. Desigur ca nu trebuie cazuta in extrema cealalta a neglijarii si anume suprastimularea: nou-nascutul nu trebuie “bombardat” de stimuli si tinut activ, “pe baricade”, non stop ci trebuie sa-i fie oferita o stimulare conform varstei sale, puterii de concentrare si particularitatilor sale. CITEȘTE ȘI: Eliminarea lohiilor după naștere are loc în 3 etape. Cât durează și cum se modifică culoarea sângerării
Acestea sunt principalele nevoi ale nou-nascutului. Sa vedem care sunt nevoile mamei imediat dupa nastere.
Este logic si firesc ca prima nevoie sa fie cea de a fi aproape de copil, de a crea o legatura emotionala cu nou-nascutul. Pentru aceasta are nevoie de intelegerea si sprijinul celor din jur, care trebuie sa o “degreveze” de toate celelalte responsabilitati cata vreme a fi alaturi de bebelus este cel mai important lucru. O proaspata mama are nevoie de odihna si liniste si acestea pot fi obtinute alaturi de nou-nascut atata timp cat nu este presata de treburile casei, de griji legate de cumparaturi, platit facturi.
Cei apropiati trebuie sa inteleaga ca pentru o perioada primordial in viata mamei va fi sa se ocupe de copil si trebuie sa o ajute pe cat posibil, inclusiv urmarind eventualele semne ale unei depresii post-partum, destul de frecvente in randurile lauzelor. Interactiunea mama- nou-nascut este foarte importanta atat pentru mama cat si pentru copil de aceea este foarte important sa li se creeze un cadru propice.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.