Iata una dintre intrebarile la care este extrem de dificil sa gasesti un raspuns! Iti vom prezenta, pe scurt, argumentele psihologilor legate de implicatiile pe care le are divortul intr-o familie cu copii.
Casnicia ta pare ca nu mai merge. Poate exista probleme serioase: abuz de alcool, violenta, relatii extraconjugale. Sau poate pur si simplu lipsa de timp si lipsa de comunicare v-a facut sa va indepartati unul de celalalt si sa nu mai reusiti sa va regasiti. Care este urmatorul pas, in situatia in care aveti copii?
Odinioara, mama te-ar fi sfatuit sa ramai alaturi de „barbatul tau” pentru ca „asa bun, rau cum e, e al tau”. Pentru ca pe vremea ei, era destul de putin probabil sa ai vreo sansa reala sa te recasatoresti, iar parintii vitregi erau aproape mereu niste veritabili capcauni. Trendul actual este sa nu stai pe ganduri prea mult inainte de a iesi dintr-o casnicie care nu mai merge. Feminismul care ne ghideaza in prezent, ne indeamna sa ne punem pe primul loc, pe principiul ca o mama nefericita inseamna musai un copil nefericit, in timp ce mama fericita garanteaza fericirea copilului sau.
Psihologii sunt de parere ca adevarul este mereu pe la mijloc.
Ambele extreme prezentate mai sus sunt nocive si lucreaza impotriva copiilor implicati in situatia in care parintii lor iau in calcul posibilitatea divortului. In cel putin o privinta, exista un consens: copiii nu trebuie sa traiasca intr-o situatie abuziva.
Indiferent care este tipul de abuz, ca este emotional, fizic, psihic, sexual, copiii trebuie scosi din situatia aceasta, si este de datoria unuia dintre parinti – victima, la randul sau a abuzului – sa puna capat acestei stari de lucruri. Divortul este singura solutie, obligatorie chiar, in cazul in care copilul este expus in familie la orice tip de abuz.
Divortul intr-o familie cu copii – Ce se intampla cand lucrurile nu sunt atat de transante?
De cele mai multe ori, motivele pentru ca este luata in calcul posibilitatea divortului nu sunt atat de grave ca si abuzul. Pur si simplu partenerii evolueaza si se schimba, sunt coplesiti de responsabilitati si obligatii, afectati de lipsa de timp si de comunicare. Cei doi nu se mai regasesc dupa ce s-au cunoscut in cele mai familiare momente, si macar unul dintre ei este convins ca nu a facut alegerea corecta a partenerului de viata. Ce este de facut in aceasta situatie?
Unii specialisti sustin ca nici un compromis de acest gen nu le este benefic copiilor, pe termen lung. Partenerii se pot simti tentati sa ramana impreuna, daca tatal este implicat in viata copilului sau, insa psihologii sunt de parere ca modelul de familie pe care il ofera nu este unul bun.
Chiar daca certurile sunt evitate de fata cu cei mici, atmosfera este, vrand nevrand, incarcata, iar absenta micilor momente de tandrete si afectiune dintre doi parinti care inca sunt indragostiti unul de celalalt ii va creea copilului ideea ca asa arata o relatie normala intre doi adulti.
In plus, atunci cand consideri ca ai gresit in alegerea partenerului de viata si ca trebuie sa te sacrifici de dragul copiilor, apar inerente frustrari, care isi pun amprenta asupra comportamentului tau si a relatiei cu cei din jur.
Reducerea semnificativa a activitatilor facute impreuna, ca un cuplu sau ca o familie, reducerea numarului de prieteni comuni in favoarea cercurilor de prieteni individuali transmit de asemenea mesaje eronate, care, induse in subconstientul copilului, ii pot afecta negativ modul de relationare de la maturitate.
Alti experti spun, din contra, ca divortul este un eveniment atat de traumatizant pentru copil, care nu este capabil sa inteleaga ce se intampla de fapt, incat parintii ar trebui sa il evite cat de mult posibil.
Este dificil sau imposibil sa ii explici unui copil care se simte fericit si iubit de ambii parinti de ce, deodata, unul dintre cei mai importanti adulti din viata sa nu va mai locui impreuna cu el, ba mai mult, va fi vazut numai cu un program strict.
Desi cu rabdare, empatie si sustinere aproximativ 80% dintre copiii proveniti din familii divortate depasesc momentul fara „sechele” de ordin psihologic, momentul este unul dificil si care ii va marca cativa ani de copilarie.
CITEȘTE ȘI: Mamă, TU vei fi întotdeauna IUBIRE pentru copilul tău
Divortul intr-o familie cu copii – Ce trebuie sa faci, pentru ca si tie si copilului tau sa va fie bine?
Nu putem sa iti raspundem la aceasta intrebare! Expertii cad de acord asupra a doua recomandari.
Daca in ciuda eforturilor voastre, s-a ajuns totusi la un divort, binele copilului trebuie sa primeze si el trebuie sa beneficieze de tot sprijinul posibil pentru a depasi aceste momente extrem de dificile pentru el. Parintii trebuie sa lase deoparte animozitatile si sa colaboreze pentru a se asigura de acest lucru. Consultarea unui psiholog specializat este o idee buna, de asemenea.
Daca ati decis sa ramaneti impreuna in ciuda dificultatilor, scoateti-va din minte gandul ca ati facut-o „pentru copil”. Decizia nu trebuie nici o clipa privita ca pe un sacrificiu, iar copilul nu trebuie niciodata sa ajunga sa poarte vina sau responsabilitatea acestei decizii pe care ai luat-o.
Tu sau apropiati de-ai tai cu copii au trecut printr-un divort? Cum a fost experienta pentru copii si cum au depasit-o?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.