Diareea la bebelusi si copii se referă la o frecvență crescută și consistența apoasă a scaunului. Deși acest lucru poate fi definit ca având mai mult de trei scaune pe o perioadă de 24 de ore la adulți, nu este la fel de clar definit si la copii mici. Sugarii pot avea scaun normal mai mult de trei ori pe zi fără a însemna că au o problemă de sănătate. La bebelusii care sunt încă pe o dietă doar cu lapte scaunul trebuie să fie moale și neted.
Ce este bine să știi despre episoade diareice la bebeluși și copii
Diareea copilului se manifesta prin episoade recurente sau scaune persistente libere, apoase la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Se crede că acest lucru este legat de sucurile de fructe și grăsimile din lapte. Fibrele pot juca, de asemenea, un anumit rol. Cu toate acestea, acum este evident că la copii este mai complexă decât se credea anterior. Sucurile de fructe joacă adesea un rol în scaune lichide la copiii mici. Aportul scăzut de grăsimi, precum și aportul scăzut sau ridicat de fibre pot fi, de asemenea, implicate.
Simptome diareea acuta la copii:
- Scaune moi gălbui până la maro.
- Între 2 și 6 ori pe zi și, uneori, până la 10 scaune.
- Particulele de alimente nedigerate pot fi vizibile în scaun.
- Scaunul nou-născutului este frecvent și diferă în ceea ce privește aspectul și culoarea în funcție de alăptare sau hrănit cu biberonul: în general, un copil alăptat va avea scaune „galben aurii”, granulate și destul de lichide, un copil hrănit cu biberon va avea scaune maro deschis și destul de ferme.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Culoare și textură în scutecul bebelusului | Când e normal? Când chemi pediatrul?
Cu toate acestea, vorbim de diareea acuta la copii în cazul:
Scaunelor mirositoare, presărate cu mucus și foarte lichide
Perioadelor febrile, în special în caz de gastroenterită de cauza virală sau bacteriană
Pierderii în greutate in timp scurt.
Episoade diareice la bebelusi – Posibile cauze
Este necesar să se facă diferența între cea „reală” și „cea falsă.
Cea falsă, care reprezintă 90% din cazurile de scaune lichide, este legată de un eveniment unic, cum ar fi o erupție dentară, alergie alimentară, administrarea de antibiotice, anxietate, un exces de alimente. Poate fi, de asemenea, rezultatul biberonului cu lapte preparat în condiții precare de igienă sau pot fi unul dintre simptomele unei boli cum ar fi otita, rinita sau bronșita, de exemplu.
Cea adevărată (10% din cazuri) se datorează în mare parte unei infecții intestinale, mult mai des virale decât bacteriene.
În majoritatea cazurilor, rotavirusul este cel care provoacă gastroenterită care dăunează pereților intestinului și ale cărui simptome principale sunt scaune moi și vărsăturile.
Episoade diareice la copii după tratamentul cu antibiotice
Cea post-antibiotică este în continuă creștere, având în vedere prescrierea foarte largă a acestor medicamente. Toate antibioticele și majoritatea antisepticelor pot fi responsabile pentru o perturbare a florei intestinale. Cyclinele, spiramicina și penicilinele sunt adesea implicate. Alte medicamente care pot provoca scaune apoase includ extracte tiroidiene, antiinflamatoare, biguanide, antimicotice fără a număra intoxicații accidentale sau deliberate. După tratamentul cu antibiotic poate să apara infecția cu clostridium difficile.
Diareea când copilul are între 0 până la 3 ani:
Consultați medicul când observați aceste scaune anormale, deoarece, în funcție de intensitatea lor, poate induce deshidratare mai mult sau mai puțin severă datorită pierderii de apă și sodiu. În cea reală, scaunele sunt apoase sau foarte libere, mai frecvente decât în mod normal, copilul vomită tot ce înghite, poate prezenta sânge în scaun si o burta umflata, tare si dureroasa.
În cazul unui sindrom diareic acut riscul este foarte mare și necesită o consultație de urgență în cazul în care copilul:
- Are pielea sau buzele mai uscate decât de obicei si este apatic.
- Plânge fără lacrimi si are fontanela deprimată cu mâinile și picioarele decolorate,
- Urina se prezintă foarte galbenă.
Analize medicale recomandate
Atunci când un copil prezintă episoade prelungite de scaune proaste, medicul poate recomanda diverse analize pentru a identifica cauzele exacte și pentru a exclude infecții sau intoleranțe alimentare. Iată câteva dintre testele uzuale:
Coprocultură – Ajută la identificarea bacteriilor patogene (precum E. coli, Salmonella, Shigella) care pot provoca diaree infecțioasă.
Test coproparazitologic – Detectează paraziți intestinali, cum ar fi Giardia lamblia, care pot cauza diaree persistentă la copii.
Testul de sensibilitate la antibiotice – Realizat după coprocultură, acest test identifică antibioticul potrivit pentru bacteriile detectate.
Analiza pentru rotavirus și adenovirus – Rotavirusul este o cauză frecventă a diareei la copii, mai ales la cei mici.
Testul de intoleranță la lactoză și testele de alergie alimentară – Acestea sunt recomandate dacă se suspectează că diareea este cauzată de alergii alimentare sau intoleranțe alimentare.
Analize de sânge – Pot include teste pentru nivelul de electroliți, funcția renală și markeri inflamatori pentru a evalua impactul diareei asupra sănătății generale a copilului și pentru a exclude boli autoimune, cum ar fi boala celiacă
Diferențele dintre diareea acută și alergiile alimentare
Diareea acută la copii este adesea cauzată de infecții virale sau bacteriene și se manifestă prin scaune moi și frecvente. Aceasta este temporară și poate fi însoțită de febră și dureri abdominale. Alergiile alimentare, pe de altă parte, apar atunci când sistemul imunitar reacționează la anumite proteine din alimente. Acestea pot cauza diaree, dar sunt adesea însoțite de alte simptome, cum ar fi erupții cutanate, umflături sau dificultăți de respirație. Spre deosebire de diareea acută, alergiile alimentare pot provoca reacții repetate după consumul alimentului specific
Diareea în boala celiacă la copii
Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care consumul de gluten (din grâu, secară și orz) duce la deteriorarea mucoasei intestinale. La copii, diareea este unul dintre simptomele principale ale bolii celiace și apare frecvent sub forma de scaune fetide, apoase și voluminoase. Pe lângă diaree, copiii cu boală celiacă pot avea și alte simptome, precum dureri abdominale, balonare, malnutriție și scădere în greutate. Diagnosticul implică teste serologice pentru anticorpi specifici (anticorpi anti-transglutaminază) și confirmarea prin biopsie intestinală.
Sindrom diareic acut – Cu tratamentul potrivit, copilul se va recupera rapid.
În timp ce așteptați consultarea cu medicul de familie sau pediatrul, cântăriți-vă copilul, luați-i temperatura și monitorizați starea sa generală. În paralel, notați exact frecvența scaunului (ore), aspectul acestuia (prezența mucusului sau a sângelui), consistența (moale sau lichidă) și culoarea. Aceste informații valoroase sunt esențiale pentru ca medicul dumneavoastră să facă un diagnostic rapid și eficient. De asemenea, nu uitați sa iti schimbi bebelusul frecvent pentru a evita orice iritatie din cauza aciditatii scaunului. Puteți aplica o cremă specială de protecție. Când copilul este deshidratat, el tinde să doarmă mai mult decât de obicei. Trezirea lui devine dificilă și geme foarte mult. În plus, are ochii încercănați și respirația lui nu este regulată. O pierdere semnificativă în greutate este observată rapid. CITEȘTE PE LARG DESPRE: Scaunul verde la bebeluși – Cele mai importante 7 cauze
Evitați deshidratarea copilului!
Indiferent de vârsta copilului tău, dacă scaunul lui este mai frecvent și devine foarte lichid, oferă-i foarte regulat – ideal la fiecare două ore – apă sau, mai bine zis, o soluție de rehidratare pe care o vei găsi în farmacii.
Dacă este asociată cu vărsături, rehidratarea este mai dificilă. În acest caz, nu forțați copilul să mănânce: principalul lucru este că el se hidratează cât mai regulat posibil prin înghițituri mici. Din momentul în care copilul a dobândit mersul pe jos, îi puteți oferi sucuri de fructe bine diluate (cel puțin un volum de suc la 10 volume de apă), sucuri de legume (suc de morcov diluat, de exemplu).
Cu toate acestea, evitați băuturile zaharoase, băuturile răcoritoare și sucurile de fructe nediluate al căror zahăr atrage apă în intestine și, astfel, promovează scaune apoase. În paralel, puteți cere sfatul medicului dumneavoastră pentru a vă referi la tratamente pe bază de argilă care vor absorbi excesul de apă din scaun și / sau probiotice pentru a menține flora intestinală.
Dieta pentru un copil care trece prin sindrom diareic acut
Cu o dietă adecvată, tranzitul intestinal al bebelușului tău ar trebui să revină la normal în câteva zile.
Iată regulile de conduită care trebuie respectate: dacă copilul tău are peste 6 luni si a început diversificarea dietei: continua sa iti alimentezi copilul cu alimente solide (cu excepția cazului în care vomită frecvent).
Apoi, oferă-i aceste alimente: banane zdrobite, compot de mere și/sau compot de mere-banane neîndulcit, orez (eventual sub formă de cremă de orez sau prăjitură de orez), orez gătit, piure de morcovi. Cu toate acestea, evitați legumele verzi, deoarece acestea sunt bogate în fibre, precum și sucurile de fructe al căror zahăr crește retenția de apă în intestine. Dacă copilul tău nu are chef să mănânce, nu-l forța: ține cont de faptul că principalul lucru este că se hidratează regulat. CITEȘTE PE LARG DESPRE: Regimul alimentar în cazul bolii diareice la copiii (scaune proaste)
Bebelusul are scaune proaste – Ce retinem!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.