Bebelusul tau nu se va naste cu toate simturile complet dezvoltate. Simturile incep sa se formeze la varste gestationale diferite, iar perioada lor de dezvoltare difera. In timp ce unele simturi se vor dezvolta complet in timpul vietii intrauterine, celelalte vor incepe sa se dezvolte inca din prima lui zi pe lume, pentru a-l ajuta in dezvoltarea lui fizica, mentala si emotionala si captarea de informatii despre mediul exterior.
Dezvoltarea auzului la bebelusi
Auzul bebelusului tau va fi complet dezvoltat pana la sfarsitul sarcinii, iar de acest lucru se vor asigura medicii, printr-un control compet inainte de externare. Inca din saptamana 27 de sarcina, bebelusul este capabil sa recunoasca vocile din exterior, daca le aude frecvent.
Bebelusul tau va fi gata sa capteze fiecare sunet si va acorda o atentie sporita vocilor, ajungand ca, la varsta de 2 luni, sa se linisteasca la auzul vocilor familiare. Simtul lor se va dezvolta continuu si, conexat cu dezvoltarea lui fizica si psihica, la varsta de 3 luni va auzi sunetele cu frecventa medie, la 4 luni va cauta sursa sunetelor, iar la aproximativ 6 luni va incerca sa imite actiunile, emitand el insusi sunete articulate.
Abia dupa 8 luni, copilul va incerca sa raspunda prin gangurit, iar la implinirea anisorului va pronunta cuvinte scurte. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca acest lucru se va intampla inainte sau dupa implinirea varstei de un an. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare.
Dezvolatrea vazului la bebelusi
Spre deosebire de auz, vazul micutului se va dezvolta continuu dupa nastere, pana la aproximativ 6 luni, fiind ultimul simt care incepe sa se dezvolte in timpul sarcinii. El nu va deschide ochii pana in apropierea saptamanii 26 de sarcina. Dupa nastere, creierul micutului nu este inca apt sa proceseze toate informatiile primite de la ochi, care poate surprinde imagini inca din momentul nasterii.
Daca in primele zile, copilul nu isi poate focaliza ochii pentru a urmarii un obiect in miscare, acest lucru se va intampla rapid. De abia la 4 luni copilul va fi capabil sa aproximeze distanta fata de obiecte, astfel ca va incepe sa intinda manuta spre jucarii, iti va atinge fata sau isi va focalize ambii ochisori spre un obiect. Dupa 8 luni, copiii si-au dezvoltat complet capacitatea de a vedea. Incurajeaza-l, aratandu-i poze cu animalute, pentru a-I ajuta sa perceapa mai clar diferentele.
Dezvoltarea mirosului la bebelusi
Desi pare lipsit de importanta, capacitatea bebelusului de a distinge mirosurile este vitala, deoarece astfel va recunoaste sanul mamei, asociindu-l cu lichidul amniotic. Bebelusii manifesta atractie fata de laptele matern inca de la nastere, ceea ce ar putea insemna ca simtul oflactiv s-a dezvoltat inca din viata intrauterina.
Gustul la bebelusi
Pentru ca papilele gustative se dezvolta inca din viata gestationala, in jurul saptamanii 15, bebelusul poate simti alimentele puternice din dieta mamei (ceapa, usturoi), prin intermediul lichidului amniotic. Bebelusii descopera rapid cele 4 arome: dulce, sarat, acru si amar, dar, evident, o prefera pe prima. Bebelusii au gustul extrem de dezvoltat inca de la nastere, dar acesta nu le va permite sa deosebeasca arome complexe. Bebe arata inca din primele momente de viata dezgust sau placere provocate de anumite mirosuri sau alimente si se va invata cu noile arome prin intermediul laptelui matern, care isi schimba gustul in functie de dieta.
Simtul tactil la bebelusi
Simtul tactil este dezvoltat inca din stadiul embrionar, astfel ca fatul experimenteaza stimuli tactil atunci cand se misca prin uterul mamei, fiind mijlocul lui de explorare si de comunicare cu mama.
Obrajii, zona genitala, palmele si talpile experimenteza senzitivitatea inca din saptamanile 10-12 de sarcina, pentru ca pana la 32 de saptamani intregul lui corp sa fie sensibil la diferentele de temperatura, la durere si presiune. Acesta este simtul care le permite copiilor sa ia contact cu mediul exterior si sa invete prin stimuli. La 8 luni dupa nastere, bebelusii pot sa atinga si sa identifice un obiect fara sa il vada. Ei il pipaie, apoi creeaza o imagine mentala a obiectului.
CITEȘTE ȘI: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Cum sa il ajuti in dezvoltarea celor 5 simturi
Rolul cel mai important in adaptarea bebelusului la viata extrauterina il aveti voi, parintii! Stimulati-l in dezvoltarea si inbunatatirea celor 5 simturi. Inconjoara-l cu mirosuri placute dupa nastere, pentru a-l linisti atunci cand plange.
Inca din burtica, bebelusii resping mirosurile neplacute, ca fumul de tigara, ghemuindu-se in burtica mamei.
Comunica cu bebelusul tau inca dinainte de nastere, masandu-ti usor abdomenul sau atingandu-ti burtica ori de cate ori el se misca.
Dupa nastere, contactul cu pielea ta si masajul usor il vor calma. Poti incepe sa il masezi usor imediat ce ombilicul i s-a vindecat. Dupa 3 luni, poti incepe sa ii masezi mai dinamic grupele de muschi.
Chiar daca vazul i se va dezvolta complet in apropierea varstei de 2 ani, nu uita sa ii zambesti bebelusului tau cat de des poti pentru ca el sa invete sa isi focalizeze privirea pe fata ta.
Ajuta-l sa experimenteze mediul exterior, iar, odata cu inaintarea in varsta, implica-l in diverse jocuri care il vor ajuta sa distinga mai bine culorile, formele etc.
Dupa ce incepeti procesul de diversificare a alimentatie, ai grija sa ii faci cunostinta cu diverse arome, pe rand, pentru a-i stimula si dezvolta corect simtul gustativ. Pentru a-i stimula auzul, vorbeste cu el sau foloseste-te de alt instrument bun: muzica. De asemenea, in functie de etapa de dezvoltare in care se gaseste, poti folosi jucarii zgomotoase sau ii poti citi. Nu il expune, insa, la sunete foarte puternice pentru a nu-l speria. Bebelusii sunt ca niste bureti care absorb neincetat informatie, prin toate mijloacele posibile, pentru a capta sensul lumii in care cresc.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Tu cum ai contribuit la acest proces de dezvoltare a simturilor bebelusului tau?
CITEȘTE ȘI:
Cele mai importante 4 schimbări în timpul puseurilor de creștere la bebeluși despre care trebuie să știi
Săptămânile minune și salturile mentale care îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte simturile și să descopere lumea
Bebe își formează preferințele alimentare din burtică mamei. Ai grijă ce mănânci în sarcină
Dezvoltarea gustului la bebelusi – Cum il inveti sa faca alegeri sanatoase pentru toata viata!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.