Pe zi ce trece bebelusul evolueaza. Emite silabe formate din consoane si vocale (ma, ta, la) le repeta si chiar le canta dimineata, cand se trezeste. In jurul lunii a 8-a el poate sa se miste destul de mult, se intoarce cand pe o parte, cand pe alta, se taraste, sta singur in fund si poate incepe sa mearga in patru labe.
Se staduieste sa ajunga la obiectele care il intereseaza. Odata cucerite, le examineaza si isi pierde interesul destul de repede, aruncandu-le. Apoi sa straduieste sa ajunga din nou la ele.
Ce mai stie sa faca bebelusul la 8 luni?
- Tinut de maini, vrea sa se ridice;
- Se ridica in patru labe si merge inainte si inapoi, dar cade repede;
- Bate din palme si face din mana;
- Apuca obiectele cu prindere tip penseta, cu degetul mare si aratatorul;
- Poate incepe sa manifeste o atitudine de respingere fata de straini;
- Incepe sa invete la ce folosesc anumite obiecte cum ar fi telefonul, il duce la ureche, si cum se folosesc – apasa pe un buton pentru ca jucaria sa cante;
- Strigat pe nume, invata sa raspunda.
- Plange daca un adult ii spune nu.
- Sta bine in fundulet.
- Se deplaseaza de-a busilea.
- Indica obiectele care ii plac si le cere.
- Se joaca cu propriile picioruse, le apuca si le duce la gura.
- Ii place sa faca baita si plange cand se termina.
- A inceput sa aiba un ritm de somn-treaz stabil.
- Repeta gesturile invatate recent pentru a confirma ce a dobandit.
- Intinde manutele spre adult pentru a cere sa fie luat in brate.
La majoritatea bebelusilor primul dintisor apare intre lunile 6 si 9 pentru cei mai multi copii
Daca ai auzit ca pentru fiecare luna bebelusul ar trebui sa aiba cate un dintisor, consideram ca este doar un mit.
La fel de normal este ca primul dinte sa apara la varsta de 4 luni sau dupa varsta de 1 an. Aparitia primilor dinti este influentata genetic, asa ca daca tie sau sotului tau ti-au iesit dintii tarziu, probabilitatea ca si copilului sa-i iasa la fel este destul de mare. Aparitia timpurie sau tarzie a dintilor nu reprezinta un reper in dezvoltarea fizica, motorie sau intelectuala, avand mai mult legatura cu mostenirea genetica.
Specialistii sunt de parere ca aparitia dintilor mai devreme sau mai tarziu nu prezinta avantaje, eventual dezavantaje. Insa sunt de acord ca, dintii de lapte ar trebui sa creasca toti pana in jurul varstei de 3 ani a copilului.
In perioada eruptiei dentare se poate intampla ca bebelusul sa refuze sa manance sau sa suga. Acest lucru se intampla deoarece dintele provoaca o inflamatie in gingie, umflatura, care ii poate provoca de la disconfort, pana la o durere intensa. Cand suge sau mesteca se genereaza o presiune mai mare asupra gingiei inflamate si in consecinta o durere mai mare.
Aparitia dintilor din fata din partea de jos, incisivii, provoaca de cele mai multe ori refuzul bebelusului de a manca. Dupa aparitia primilor dinti, intensitatea manifestarilor din timpul eruptiei dentare este posibil sa scada in intensitate.
Cand vine vorba de parul bebelusilor cel mai raspandit mit este acela ca rasul in cap ar fi un obicei foarte sanatos care ar avea drept efect indesirea parului, intarirea radacinilor firului de par si alte efecte benefice. Parul de bebelus este cel cu care se naste copilul (dar sunt si multi copii carora le apare mai tarziu, nascandu-se fara fir de par) si poate aparea intr-o diversitate de ipostaze: de la un fin puf aproape incolor la o „claie” bruneta, de la chelie in fata si plete in spate la „modelul contrar”: breton dar cheliuta in spate. Abia in jurul varstei de 3 ani ne putem face o idee mai clara despre care va fi textura si culoarea parului viitorului adult.
La aceasta varsta bebelusul are un comportament destul de bine diferentiat fata de persoanele apropiate si fata de straini.
In continuare despartirile de mama se lasa cu plansete din partea bebelusului
Spune-i intotdeauna cand pleci. Chiar cu o zi inainte vorbeste-i despre ce se va intampla si asigura-te ca il lasi cu o persoana a carei prezenta o agreeaza. Jocul de-a “cucu bau” l-ar putea ajuta sa treaca mai usor peste anxietatea de separare.
In masura in care este posibil redu la minim, separarile de bebelus care nu sunt absolute necesare in aceasta perioada. Inainte de a se invata cu persoanele straine o idee buna este sa le spui celor care sunt necunoscuti bebelusului ca atunci cand va veti intalni sa nu se repeada spre el, sa-l ia in brate sau sa-l pupe, sa astepte putin, pana cand bebelusul ii priveste, ii analizeaza si arata ca isi doreste sa fie luat in brate. Uneori initiativele strainilor pot provoca un episod traumatic pentru bebelus.
Cum sa dezvolti aptitudinile motorii ale bebelusului
Cumpara o minge de dimensiune medie din material textil moale, pe care bebelusul o poate prinde usor. Arunca mingea in apropierea lui si incurajeaza-l sa se intinda dupa ea.
Sau confectioneaza singura o jucarie, care va fi cu siguranta pe placul bebelusului. Intr-o sticla mica de plastic transparent pune ce graunte ai prin casa: orez, porumb, linte, fasole si ceva fulgi de ovaz cam un sfert din sticla. Incearca sa obtii un amestec din mai multe culori. Strange-i capacul foarte bine si rostogoleste-o in fata bebelusului. Vezi ce urmeaza!
Din punct de vedere al alimentatiei la varsta de 8 luni bebelusul ar trebui sa aiba cel putin 2 mese solide pe zi, urmand ca pana la varsta de 1 an sa ajungi la 3 mese solide pe zi. Acum sistemul digestiv al bebelusului este mult mai maturizat si ii poti da din ce in ce mai multe alimente.
La sfarsitul lunii a 8 a bebelusul ar putea avea urmatorul meniu:
Dimineata pentru bebelusii alaptati masa de san, pentru cei care primesc formula un biberon de 250 ml lapte.
Ora 10 – Masa de fructe
Pranzul – Supa de legume + piureul de legume la care se adauga carne (de 2-3 ori pe saptamana), galbenusul de ou (1-2 ori pe saptamana), ficat (o data pe saptamana). La o portie se aduga ½ lingurita ulei de masline sau ulei de floarea soarelui. Daca bebelusul mananca o portie satisfacatoare nu se suplimenteaza cu lapte.
Dupa-amiaza – ar putea primi o portie de cereale sau ar putea incepe sa primeasca iaurt.
Seara – pentru bebelusii alaptati masa de san, pentru cei care primesc formula un biberon de 250 ml lapte in care ar putea fi adaugate cereale.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Fructele Legumele Cerealele Proteine
Dezvoltarea limbajului
Cand invata sa mearga singur
Sanatatea copilului
Intrarea in colectivitate
Retete copii 1 an
Renuntarea la scutece
Uite ce se intampla cu bebelusul tau in luna urmatoare – Bebelusul la 9 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.