La noua luni bebelusul este foarte dornic sa se miste. Din acest motiv trebuie sa ii asiguri un mediu lipsit de pericole de orice fel. Daca ai strans toate obiectele mici, cu colturi, cu diverse lichide sau solide in ele, ai pus aparatori pentru prize si colturi mai arunca o privire si vezi ce obiecte ar putea fi trase de cel mic si astfel sa se accidenteze. Mesele nu ar trebui sa aiba fata de masa, colturile acesteia fiind foarte atractive pentru bebelus si bune de tras, si mai departe oricine isi poate imagina ce se poate intampla.
Ce stie sa faca bebelusul la 9 luni ?
- Se misca foarte mult: se taraste pe burta, se rasuceste, se agata, se impinge, merge binisor in patru labe, dar inca mai cade;
- Sta in sezut cu spatele drept, nesprijinit;
- La sfarsitul lunii poate sa stea in picioare sprijinit de un suport;
- Reuseste sa se ridice de pe burta in sezut;
- Bate din palme;
- Face diferenta dintre obiecte si le prinde diferit pe cele mici fata de cele mari;
- Poate introduce mana intr-o cutie pentru a scoate un obiect;
- Se plictiseste mai repede si are nevoie de variatie.
- Se uita cu interes la imaginile din cartile pentru copii;
- Misca alimentele dintr-o parte in alta a gurii;
- Incepe sa manance alimente tocate marunt si moi;
- Apuca obiectele folosind toate degetele de la mana.
- Este vesel cand aude vocea mamei chiar daca aceasta se aude dintr-o alta camera.
Datorita evolutiei crescute din punct de vedere motor in acesta perioada alimentatia si somnul trec in plan secund pentru bebelus, motive de nemultimire pentru mamici.
La 9 luni bebelusul este foarte interesat acum sa invete sa stea in picioare.
In aceasta perioada bebelusul incepe sa invete sa stea in picioare. Cand va reusi va zambi foarte larg, de placere si va dori sa exerseze la nesfarsit. Cu toate acestea chiar daca a reusit in aceasta luna sa se ridice in picioare are mult de exersat la capitolul echilibru.
Orice mobile de care se poate agata sunt foarte bune. Cu piciorusele departate si corpul arcuit inainte, va chiui si se va forta impotriva gravitatiei. Bebelusul de 9 luni va sta in picioare cat de mult poate si apoi va incepe sa planga de suparare ca nu poate sa stea mai mult si nu de durere. Daca au cazut plang amarnic dar nu deoarece cazatura ii doare, ci faptul ca placerea de a sta in picioare a disparut. Natura a avut grija sa le protejeze capul de cazaturi. Slava Domnului ca bebelusii au craniul flexibil in zona moale din crestetul capului. Citeste sfaturile noastre daca bebelusul s-a lovit la cap
Bebelusul de 9 luni reuseste sa se ridice de pe burta in fundulet iar apoi sa se impinga si sa se ridice in picioare. Aceste abilitati motorii dobandite ii creaza sentimentul ca isi poate controla corpul si ca isi poate atinge scopurile propuse. Bebe incepe sa simta la lumea este la picioarele lui! De aceea antrenamentul incepe de la prima ora a diminetii. Cand sta in picioare, sprijinit si aude muzica va incerca sa danseze. Adultii il privesc cu admiratie si il aproba. Bebe prinde curaj si incearca sa mearga sprijinit de mobila. Descopera ca merge si asta! Ca poate merge din loc in loc.
Pe langa motivele de suparare legate de masa si somn, te vei supara in aceasta perioada si de inevitabilele cazaturi ale bebelusului. Atentie maxima daca locuiti intr-o casa cu scari. O surpriza care iti va face inima sa stea in loc este aceea de a-l gasi pe bebe catarat la jumatatea scarilor.
Trebuie sa fii foarte vigilenta si permanent cu ochii pe el. Il poti proteja achizitionand porti speciale pentru scari, covoare groase, de 3-5 cm, dar care prezinta dezavantajul ca sunt greu de intretinut si indepartand din casa sau cel putin din calea lui toate obiectele de inaltime mica si cu colturi ascutite.
Intre 6 luni si 1 an cel mic bebelusul incepe sa inteleaga unele cuvinte simple, mai ales daca sunt insotite de gesturi: „pa-pa”, „da-mi…” sau propriul nume. Este o varsta minunata pentru a expune copilul la sunete dintre cele mai variate, deoarece asta il stimuleaza sa exerseze.
Cantecele pentru copii, ghicitorile si poeziile scurte sunt de asemenea foarte utile. Vorbeste cu cel mic si explica-i tot ceea ce faci, aratata-i si denumeste-i fiecare obiect pe care il intalnesti in plimbarile pe afara, invata-l conceptul de „sus”, „jos”, „deasupra” si „dedesubt”, „inauntru” si „afara”.
Te-ar mai putea interesa pe aceasta tema:
Ajuta-l sa exploreze in siguranta
Dezvoltarea vorbirii la bebelusi
Somnul bebelusului – Exista solutii sa doarma toata noaptea?
Jocul sau preferat la aceasta varsta este sa arunce obiectele si tu sa i le dai
Este un joc hazliu pentru el, de du-te-vino, iar tu nu trebuie sa te superi sau sa te enervezi, chiar daca i-ai dat obiectul inapoi de 30 de ori.
Bebelusul stie mai multe acum despre permanenta obiectelor si a oamenilor, stie ca daca acestea nu sunt in raza sa vizuala ele nu dispar.
Aceasta perioada plina de achizitii pentru copil coincide cu perioada in care multe mame se vad in situatia de a repeta de nenumarate ori inr-o zi “nu”, “nu-i voie”, “acolo nu”. Nu este usor, dar incearca sa-i transmiti cat mai putine negatii.
Este normal ca bebelusul sa manance mai mult la o masa si mai putin la alta masa. In felul acesta isi regleaza alimentatia.
Rolul tau este sa ii oferi bebelusului mese in mod placut si la ore regulate, iar a lui sa manance atunci cand ii este foame. Creaza o rutina a mesei pe care micutul va invata sa o recunoasca. Bebelusul participa in mod activ in procesul de hranire. Daca ii dai prea putina mancare, va plange ca vrea mai mult, daca ii dai prea multa, ar putea refuza sau chiar vomita.
De la 8-9 luni poti incepe si este recomandat sa mai ingrosi mancarea. Ofera-i bebelusului bucatele de mancare moale de rontait insa sub stricta ta supraveghere, s-ar putea sufoca sau ineca.
Te-ar mai putea interesa pe aceasta tema:
Dezvoltarea limbajului
Cand invata sa mearga singur
Sanatatea copilului
Intrarea in colectivitate
Retete copii 1 an
Renuntarea la scutece
Uite ce se intampla cu bebelusul tau luna urmatoare – Bebelusul la 10 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.