Boala autoimuna – iata un diagnostic din ce in ce mai des auzit, din pacate. Se vorbeste despre ele la adulti, dar se pare ca ele afecteaza si din ce in ce mai multi copii. Descopera tot ceea ce trebuie sa stii despre bolile autoimune si afla daca iti poti proteja copilul de acest risc.
Daca sintagma „boli autoimune” nu ti se pare destul de fioroasa, afla ca o statistica afirma ca peste 50 de milioane dintre americani sufera de asa ceva. Cea mai mare parte a celor bolnavi sunt femei de 20-40 de ani!
Ce sunt de fapt bolile autoimune?
Boala autoimuna se instaleaza atunci cand mecanismele de aparare din corpul uman incep sa confunde propriile tesuturi cu un factor agresor. Astfel, sistemul imunitar ajunge practic sa lupte impotriva propriului organism. Exista peste 80 de boli autoimune cunoscute!
Cum se declanseaza bolile autoimune?
In mod normal, celulele albe din corpul uman, denumite si leucocite, produc anticorpi care distrug diversii agresori: virusuri, bacterii, ciuperci, toxine sau celule canceroase. In cazul unei boli autoimune, leucocitele isi pierd capacitatea de a deosebi antigenele – agresorii, adica – de celulele normale si sanatoase ale corpului. Prin urmare, ele declanseaza o cascada de reactii care distrug si celulele proprii organismului.
Cauza care sta in spatele bolilor autoimune este inca necunoscuta. Unii cercetatori sustin ca exista microorganisme care, odata ce infecteaza corpul, determina aparitia unor modificari care ajung sa pacaleasca sistemul imunitar. Altii sustin ca bolile autoimune sunt determinate genetic.
Exista voci care afirma ca imunostimulatoarele la care apeleaza cu mare incredere multe dintre mamici pot determina, pe termen lung, o reactivitate exagerata a leucocitelor. In afara acestor cauze, au fost identificati si alti factori care par sa favorizeze aparitia bolilor autoimune: vopseaua de par a fost incriminata in aparitia lupusului, glutenul pare sa contribuie la declansarea diabetului, micoplasmele determina artrita reumatoida, infectia cu virusul hepatitei B poate declansa scleroza multipla, iar exemplele pot continua.
Ce se intampla in cazul unei boli autoimune?
Bolile autoimune pot avea 3 rezultate diferite, in functie de modul in care evolueaza. Ele pot determina distrugerea tesuturilor proprii ale organismului, pot cauza cresterea anormala a unui organ sau pot determina modificari importante in modul in care functioneaza un anumit organ.
Care sunt tesuturile cel mai frecvent afectate?
Bolile autoimune afecteaza cu precadere vasele de sange. Unele dintre ele pot produce modificari la nivelul tesutului conjunctiv, cel care alcatuieste tendoanele si ligamentele. Glandele endocrine pot fi si ele afectate, cel mai frecvent fiind vorba despre glanda tiroida si despre pancreas. Pielea, muschii si articulatiile sunt alte organe ce au de suferit in cazul evolutiei unei boli autoimune.
Care sunt simptomele bolilor autoimune?
Simptomele bolilor autoimune variaza mult, in functie de localizarea lor si de tesuturile care sunt afectate. Insa aproape toate bolile autoimune evolueaza insotite de oboseala, stare generala de slabiciune sau de rau, febra, dureri articulare si diverse eruptii cutanate.
Exista tratament pentru bolile autoimune?
Nu se poate afirma ca bolile autoimune se vindeca datorita unui anumit tratament. Evolutia lor insa poate f tinuta sub control in asa fel incat persoana afectata sa poata duce o viata cat mai apropiata de normal. Tratamentul in cazul bolilor autoimune urmareste reducerea simptomelor, controlarea distrugerilor de tesuturi pe care le produc leucocitele, cu mentinerea capacitatii organismului de a lupta impotriva infectiilor.
Concret, tratamentul difera foarte mult in functie de tipul de boala autoimuna. In unele cazuri este suficienta inlocuirea unei substante care lipseste din organism, cum poate fi cazul hormonului tiroidian sau al insulinei. Alteori poate fi necesar ca bolnavului sa i se faca peridic transfuzii de sange. Pana si fizioterapia poate juca un rol important in tratarea unei boli autoimune care afecteaza cu precadere muschii sau articulatiile.
In unele cazuri, medicul poate recomanda urmarea de tratamente cu medicamente care reduc eficienta sistemului imunitar. Medicatia imunosupresoare are insa adesea o serie de efecte adverse severe, cel mai grav dintre ele fiind scaderea rezistentei organismului la toti factori agresori.
Care sunt cele mai frecvente boli autoimune?
Iti prezentam mai jos o lista a celor mai frecvent diagnosticate boli autoimune:
- Boala Addison
- Boala celiaca
- Dermatomiozita
- Boala Graves
- Tiroidita Hashimoto
- Scleroza multipla
- Miasthenia gravis
- Anemia pernicioasa
- Artrita reactiva
- Artrita reumatoida
- Sindromul Sjogren
- Lupus eritematos sistemic
- Diabetul de tip I
- Boala Crohn
- Colita ulcerohemoragica
- Spondilita anchilozanta
Tu ai in anturajul tau persoane diagnosticate cu o boala autoimuna? La ce varsta au fost diagnosticate? Cum se descurca in perioadele acute de boala? Cum reusesc sa tina boala sub control?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.