Intrarea in colectivitate, fie ca e vorba de cresa fie ca e vorba de gradinita, vine “la pachet” cu o serie de bune deprinderi pozitive pe care si le va insusi in scurt timp copilul dar si cu unele deprinderi mai putin placute. In functie si de cat de bine vom alege gradinita probabil ca numarul deprinderilor pozitive il va intrece mult pe cel al eventualelor obiceiuri mai de nedorit pe care copilul le-ar putea capata.
Chiar daca in general copiii intra pentru prima data in colectivitate intre 1 an si 3 ani, depinde daca este dat intai la cresa sau direct la gradinita, in scurt timp vom vedea ca el si-a insusit niste deprinderi pentru care noi il consideram inca mic si neajutorat.
Iata care vor fi deprinderile pozitive insusite de copil in colectivitate cel putin in primul an:
Va invata in scurt timp sa manance singur, desi acasa fusese obisnuit sa primeasca doar de la parinti, cu lingurita. Cel mai probabil noi vom continua sa il hranim in primele zile de la inceperea gradinitei pana vom avea surpriza sa constatam ca de fapt copilul stie sa manance singur, si inca destul de ordonat si cu precizie. Va reusi sa se imbrace/dezbrace singur pe cat e posibil, depinde si de varsta copilului, oricum va fi o deprindere insusita gradat, intai ii va fi mai usor sa se dezbrace, apoi sa se imbrace cu haine fara nasturi sau fermoar etc..
I se va imbunatati si apetitul si cel putin in cadrul colectivitatii copilul va manca mai bine, mai cu spor, chiar daca acasa si-ar putea mentine obiceiuri anterioare de “a ciuguli” sau de a avea preferinte doar pentru putine feluri de mancare.
Se va obisnui sa adoarma singur la somnul de pranz, chiar daca acasa era obisnuit cu diferite ritualuri, de la alaptat, leganat, pana la citit una sau zeci de povesti. Vor capata deprinderi de igiena sporite, spalat pe maini inainte de masa, dupa folosirea toaletei; daca acasa un copil e mai greu de convins, in colectivitate de obicei urmeaza de buna-voie exemplul celorlalti.
Se vor obisnui sa fie mai grijulii si in raport cu ceilalti si cu obiectele, sa fie mai ordonati, sa stranga jucariile dupa ce s-au jucat cu ele.
Daca nu a renuntat la scutec s-ar putea sa se obisnuiasca sa foloseasca olita sau sa inceapa sa faca la W.C cu reductor, desigur ca daca “antrenamentul” a inceput la gradinita el trebuie continuat si acasa, fara a pune presiune pe copil insa.
Copiii invata sa relationeze mai bine intre ei, sa fie mai asertivi, mai ingaduitori unul fata de celalalt, mai rabdatori. Vor vedea ca nu sunt ei “centrul universului” ca in familie si ca fiecare copil are exact aceleasi drepturi.
In ceea ce priveste deprinderile negative, nimeni nu poate garanta ca nu se vor lipi de copil pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. Depinde si de cat de influentabil este copilul si la varste mici aproape toti copiii sunt predispusi la imitatie, depinde de cum gestioneaza personalul gradinitei situatiile, de anturajul in care se afla copilul in cadrul gradinitei si diversi alti factori.
Veti putea avea surpriza neplacuta sa constatati ca incepe sa scuipe, sa se arunce melodramatic pe jos in semn de protest, cand nu-i convine ceva, ca foloseste expresii nepotrivite sau chiar obscene, ca incepe sa muste sau sa loveasca.
Parintele trebuie sa incerce sa gestioneze aceste situatii in functie si de firea copilului: unii copii renunta la comportamente neadecvate daca vad ca nu starnesc nicio reactie, ca “nu sunt bagati in seama”, altii reactioneaza foarte bine la explicatii. Important este ca deprinderile benefice sa fie mai multe si mai importante iar cele negative sa fie estompate in timp, pana la “eradicare”.
Atunci cand balanta deprinderilor insusite la gradinita inclina mai mult spre cele negative poate ca este cazul sa reconsiderati alegerea initiala a gradinitei dar nu inainte de a purta o discutie cu directoarea gradinitei si educatoarea grupei.
Citește și despre:
Grădiniță de stat sau privată? Tu ce alegi pentru copilul tău?
Cele mai importante 5 sfaturi pentru o acomodare ușoară a copilului la grădiniță
Cum arată copilul care NU este pregătit de grădiniță: urmărește aceste indicii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.