Descoperă semnele care indică deficitul de vitamina D la bebeluși și copii mici: probleme dentare, întârzieri în creștere și infecții frecvente. Consultă un specialist pediatru dacă observi aceste semne la copilul tău.
Infecțiile repetate, viroze frecvente la copilul mic, întârzierea apariției dinților sau modificări ale smalțului dinților, diverse deformări ale cutiei craniene sau ale oaselor picioarelor, întârzieri în dezvoltare sunt semne pe care le putem observa la bebelușii sau copiii mici care nu au un nivel optim de vitamina D. Doamna dr. Ana Purel, medic specialist pediatru și consultant în alăptare ne spune care sunt semnele are apar la bebeluși și la copiii mici în cazul în care vitamina D le lipsește.
De regulă, corpul nostru, dă semne când îi lipsesc vitaminele de care are nevoie pentru a funcționa corect. Vitamina D este una dintre cele patru vitamine solubile în grăsimi (A, D, E și K), fiind una dintre vitaminele esențiale de care corpul nostru are nevoie. „Cea mai importantă sursă de vitamina D este chiar pielea noastră: pielea conține un anumit tip de colesterol care, sub acțiunea razelor ultraviolete de tip B, se transformă în pre-Vitamina D3, care, după ce este procesată de ficat și rinichi, devine activă, deci folositoare organismului“, spune dr. Ana Purel.
Semnele deficitului de vitamina D la bebeluși și copii
„Trebuie menționat din capul locului că aceste semne trebuie interpretate în context, spune dr. Ana Purel. Mereu ne raportăm la un diagnostic ca la un puzzle, o singură piesă nu este suficientă pentru a ne face o idee de ansamblu. Dacă un copil are fruntea mai lată, fără alte semne, nu înseamnă că are rahitism, ci că așa este el constituțional, cel mai probabil semănând cu unul dintre părinți.“ Dacă ar fi, totuși, să menționăm care ar fi semnele de deficit de vitamina D, putem aminti:
Semne ce apar la nivelul oaselor: oasele sunt mai moi și mai maleabile, astfel că putem simți acest lucru la nivelul oaselor capului (craniotabes rahitic), capul se turtește (plagiocefalie), apar bosele (frunte mai bombată), fontanela anterioară rămâne deschisă și după 18 luni; oasele picioarelor se pot îndoi sub greutatea corpului, toracele se evazează, adică devine mai lat la bază (ca un clopot);
Semne ce apar la nivelul dinților: erupția dentară este mai întârziată sau dinții au modificări ale smalțului;
Citește pe larg despre: Efectele negative ale nivelurilor scăzute de vitamina D la copii
Semne ce apar în dezvoltare: copiii pot să prezinte întârziere în dezvoltare, slăbiciune musculară și convulsii;
Semne clinice: studii recente corelează nivelul de vitamina D cu activitatea sistemului imunitar în sensul în care deficitul ar fi asociat cu un număr mai mare de infecții, cu bolile alergice, bolile cardiovasculare sau diverse tipuri de cancer, însă deocamdată nu sunt suficiente date pentru a trage concluzii ferme. Din fericire, odată cu extinderea la scală largă a prevenției prin administrarea zilnica de vitamina D, aceste semne sunt de domeniul istoriei sau se văd foarte rar în condiții de viață precare sau la persoane cu boli severe.
Citește pe larg despre: 16 nutrienți esențiali de care are nevoie bebelușul
Bebelușii alăptați au nevoie de supliment de vitamina D
„În privința laptelui pe care îl primesc bebelușii, laptele matern, cu beneficiile lui incontestabile, aduce un aport prea mic de vitamina D, iar laptele praf este fortifiat în mod standardizat încât să conțină o cantitate mai mare per 100 de ml. De aceea, sugarii alăptați vor avea indicație de vitamina D în doză dublă față de cei hrăniți cu formulă. Din aceste motive, este necesar să aducem vitamina D cu ajutorul suplimentelor, pentru că ce obținem prin expunere la soare și din alimentație nu este suficient“, precizează doamna dr. Ana Purel. Mai ales în sezonul rece, ne expunem prea puțin la soare, iar vara ne ascundem sub umbrele de soare și creme cu FPS (ceea ce este și recomandat să facem, pentru că altfel crește riscul cancerului de piele). Astfel că ne rămâne opțiunea de a o lua din alte surse decât propria noastră fabrică.
Citește pe larg despre: 10 Idei de REȚETE cu LEGUME
Spre deosebire de alte vitamine și minerale, vitamina D se găsește doar în câteva alimente, unele mai greu accesibile și în doze care nu ne sunt suficiente. De exemplu, găsim vitamina D în peștele gras (somon, macrou, sardine, ton), în gălbenușul de ou sau în anumite tipuri de ciuperci. O mai găsim adăugată în alimentele fortifiate, adică îmbogățite cu această vitamină. Surse excelente, care nu ar trebui să lipsească din dieta niciunui copil în creștere.
Cine are nevoie de supliment de vitamina D – recomandările doctorului pediatru
Chiar dacă avem mare grijă de bebeluși și le administrăm conștiincios Vitamina D, să nu uităm că mai ales în sezonul rece cu toții putem beneficia de aceasta prin suplimentare; persoanele cele mai vulnerabile par să fie adolescenții, femeile și vârstnicii; la copii este indicat să continuăm administrarea până la vârsta de 6 ani azi zilnic în lunile cu r (septembrie-aprilie). Este recomandat să nu administrăm din proprie inițiativă suplimente, ci să încercăm să ne luăm toate cele necesare din alimentație, iar cu diverse semne sau simptome pe care le avem să ne adresăm medicului. O alimentație sănătoasă și mișcarea în aer liber, când este posibil chiar la soare, sunt prima condiție pentru un sistem osos, dar și un sistem imunitar sănătos. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Surse articolului:
Vitamin D in the healthy European pediatric population J Pediatr Gastroenterol Nutr 2013; 56: 692-701
Rahitismul – protocolul elaborat de Societatea Română de Pediatrie
www.dozadepediatrie.ro
Citește pe larg despre:
Lipsa fierului poate afecta dezvoltarea creierului și inteligența
Alimentația corectă a copilului isteț
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.