Mult prea des vedem copii asezati comod in carucioare, mestecand o bucata de covrig si privind cu mai mult sau mai putin interes la ce se petrece in jurul lor. Covrigii sunt priviti ca o gustare inofensiva caci sunt doar paine, nu-i asa? Ei bine, se pare ca nu prea. Iata mai multe informatii in legatura cu covrigii.
Covrigii pentru copii – Ce contin de fapt?
Se gasesc in prezent covrigarii la fiecare colt de strada. Covrigii sunt proaspeti, fierti sau copti, fragezi si calzi. Un deliciu, mai ales daca inca iti amintesti cum rumeneai si fragezeai covrigii vechi si tari ca piatra la flacara aragazului. Asta insa nu ii face neaparat o gustare potrivita pentru copilul tau.
In primul rand trebuie sa stii ca un covrig de dimensiune medie are intre 250 si 300 de calorii si peste 50g de carbohidrati. Altfel spus, indicele lor glicemic este unul ridicat. Sau, pe intelesul tuturor, covrigii ingrasa.
Vei spune ca nu e o problema, si asa copilul tau e departe de a fi gras. Insa nu greutatea pe termen scurta copilului tau este cea care ar trebui sa te preocupe cel mai mult, ci mai degraba efectele pe termen lung ale consumului regulat al unor alimente cu aceste caracteristici.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi explica mecanismul de actiune ale alimentelor cu indice glicemic ridicat si de ce sunt ele periculoase pentru sanatate: „nivelul zaharului din sange creste rapid, dupa care incepe sa scada la fel de repede. Aceste variatii epuizeaza functia pancreasului si cauzeaza rezistenta la insulina, faza premergatoare diabetului”. Asadar, consumul regulat de covrigi (sau grisine, covrigei, paine si alte produse din aceeasi gama) este una dintre cauzele favorizante ale declansarii diabetului!
Conform domnului profesor insa, acesta nu este singurul efect al consumului de covrigi. El explica de ce covrigii ingrasa si afecteaza sanatatea aparatului cardiovascular: „Descarcarile mari de insulina fac ca aceste zaharuri sa nu fie arse in totalitate si sa se transforme in celule adipoase sau colesterol”. Depozitele de colesterol din peretele vaselor de sange reprezinta un risc major pentru sanatate. Placile de aterom nu se formeaza in cateva zile sau cateva saptamani, este vorba de un proces care dureaza ani de zile, iar alimentatia haotica din ultimii ani explica aparitia infarctului miocardic sau a atacului vascular cerebral la varste din ce in ce mai mici.
Cate chimicale sunt in covrigi?
Macar la fel de important, covrigii nu contin doar apa, faina, sare si drojdie, cum se crede. De altfel, nici banala franzela nu contine doar atat. Produselor de panificatie, ca si fainii destinate producerii acestora, li se adauga afanatori, amelioratori si alte chimicale care le fac pufoase si incetinesc procesul de invechire. Prin urmare, cu fiecare inghititura de covrig si fiecare felie de paine, copilul inghite si o doza de chimicale.
Sticksurile, covrigii uscati, covrigeii tip pretzel nu sunt nici ei mai buni. In plus, contin o cantitate uriasa de sare, raportat la cantitatea de substanta uscata. Si dupa cum se stie, consumul excesiv de sare nu este bun nici pentru adulti, cu atat mai putin pentru copiii mici, care au rinichii atat de delicati si care pot fi atat de usor suprasolicitati.
Nu in ultimul rand, obiceiul de a rontai ceva permanent este unul daunator pe termen lung. Ca si creearea unor ritualuri si asocieri de tipul carucior-covrigi sau parc/plimbare – covrigi. Daca pentru a-l face sa stea in carucior mama ii ofera mereu copilului un covrig, el va asocia cei doi factori. De asemenea, este o idee nu tocmai buna sa ii dai copilului ceva de ros in ideea ca „are si el ceva de facut si nu se plictiseste”. Mesajul pe care il transmiti este acela ca mancatul combate plictiseala, idee fundamental gresita si care il va costa mult la maturitate.
Poti inlocui covrigii cu biscuiti sau fursecuri facute in casa, cu cereale integrale si fructe. Mai mult decat atat, poti sa limitezi mesele copilului la cele 3 mese principale si 2 gustari recomandate de catre medicii pediatri si nutritionisti. Gustarile pot fi reprezentate cu succes de fructe sau combinatii de fructe, obicei mult mai sanatos si care cultiva gusturile culinare si obiceiurile sanatoase ale celui mic.
Tu cat de des ii oferi copilului tau covrigi?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.