Termometrul este unul dintre obiectele care nu trebuie sa lipseasca din nici o casa in care exista un copil mic. Acum cand oferta este atat de vasta, probabil ca te intrebi ce fel de termometru este cel mai potrivit pentru tine si bebelusul tau?
Masurarea corecta a temperaturii corporale a bebelusului si a copilului este extrem de importanta. Ea iti poate indica daca cel mic „pregateste” vreo raceala sau alta problema de sanatate.
Temperatura corporala si felul in care fluctueaza in perioadele de boala ii pot spune medicului pediatru daca febra e provocata de o infectie bacteriana sau mai degraba de una virala. Monitorizand atent temperatura copilului bolnav poti evita ca temperatura sa urce nepermis de mult, minimizand astfel riscul de convulsii febrile.
Ce tipuri de termometre pentru bebelusi exista?
Pe piata din Romania exista diferite tipuri de termometre. Iata cateva dintre ele.
Termometrul electronic rectal este cel mai frecvent intalnit. Este accesibil ca pret desi exista si variante mai scumpe, functioneaza cu baterii care se schimba usor. Termometrul rectal inregistreaza cea mai corecta temperatura la bebelusi si copiii mici. Termometrele rectale pot avea varful dur sau flexibil. Cele cu varf flexibil sunt mai comod si mai sigur de utilizat, insa te poti descurca bine si cu unul clasic. Termometrele digitale indica rapid temperatura. La majoritatea dureaza maxim 30 de secunde pana la indicarea temperaturii rectale, insa exista si variante ultrarapide, care „citesc” temperatura in doar 5 secunde.
Curatarea termometrului rectal se face usor. Imediat dupa utilizare varful se sterge cu o discheta demachianta cu spirt. Se va evita introducerea termometrului in apa deoarece nu sunt rezistente si se pot defecta sau se poate strica display-ul.
Avand in vedere ca este posibila aparitia unor erori, este bine sa evaluezi cat de corect functioneaza termometrul nou achizitionat atunci cand copilul este sanatos. Fie masori temperatura rectala a copilului sanatos intr-un moment cand nu este agitat, pentru a inregistra o valoare orientativa, fie il poti compara cu un alt termometru pe care il folosesti de ceva timp si in citirile caruia ai incredere. De altfel, este recomandabil sa ai in casa doua termometre functionale, caci legile lui Murphy sustin, fara urma de indoiala, ca termometrul se va defecta sau i se vor termina bateriile atunci cand ai mai mare nevoie de el…
Termometrul auricular. O varianta mai putin precisa insa cu siguranta mai comoda este termometrul auricular. Asemanator unui otoscop, dispozitivul electronic se introduce in canalul auditiv extern si inregistreaza repede, in 3-4 secunde, temperatura copilului. Aceasta varianta de termometru este mai precisa decat altele, dar mai putin precisa decat termometrul rectal. Un mare avantaj este acela ca de multe ori vei putea lua temperatura bebelusului fara sa il trezesti. Dezavantajul este ca in cazul in care copilul face otita – si otitele sunt destul de frecvente la micuti – durerea pe care o simte nu il va face prea incantat de incercarile tale de a-i masura temperatura.
Termometrele de frunte sunt o alta varianta. Marele lor avantaj, incontestabil de altfel, este ca este foarte simplu si comod sa masori temperatura copilului cu asa ceva. Marele dezavantaj, care le descalifica in fata multor medici, este ca ele masoara temperatura locala, externa. In mod normal temperatura axilara este cu 0,5 grade mai mica decat cea masurata rectal, insa in cazul termometrului de frunte variatia poate fi mai mare decat atat. Daca cel mic transpira fruntea sa e rece iar temperatura masurata va fi departe de cea corecta. De asemenea numeroase mamici au constatat ca atunci cand copiii faceau pusee mari de febra, extremitatile inclusiv fruntea erau reci, in timp ce rectal copilul avea peste 39,5 grade.
Termometrul suzeta este o varianta pe care nici medicii nu o prea agreaza, nici bebelusii, iar mamele descopera destul de curand ca au facut o investitie neinspirata. In primul rand nu toti bebelusii accepta suzeta, care de altfel nici nu este recomandata deoarece tinde sa deformeze suptul. Apoi, senzorul inserat in partea de silicon sau cauciuc este de multe ori dur astfel ca bebelusul nu accepta sa tina ceva atat de ciudat in gura si o scuipa repede.
Pentru copiii mai mari sau pentru noapte exista in farmacii un set de benzi termosensibile care isi schimba culoarea daca temperatura corpului depaseste un anumit prag. Ele sunt o metoda orientativa care se poate folosi pe timp de noapte de exemplu, pentru a nu trezi bebelusul si masura temperatura frecvent.
Tu ce fel de termometru folosesti si cum te impaci cu el? Care ti s-a parut cel mai comod si deopotriva cel mai corect?