Hainutele pentru bebelusi sunt absolut superbe iar mamelor inca din timpul sarcinii le face placere sa colinde magazinele pline de volanase frumos colorate si jeansi. Avand in vedere ca cel putin in primele 6 luni hainele vor fi schimbare destul de des iar dezbracatul si imbracatul s-ar putea sa nu fie activitatea favorita a celui mic nu e cazul sa va complicati, cel putin deocamdata.
Hainutele pentru bebelusi – Ce ne trebuie pentru cel mic
In primul si in primul rand hainele bebelusului trebuie sa fie potrivite cu vremea de afara si cu temperatura din casa. Deseori parintii sunt tentati sa imbrace bebelusul mai gros decat este cazul, sa nu raceasca sau sa-l traga curentul!
Nou-nascutii trebuie imbracati cu atatea straturi de haine cat au si adultii plus unul nu foarte gros in plus.
Daca in casa unui adult ii este suficient un tricou bebe va purta body cu maneca lunga, pantalonasi si sosete. Pe timp de vara este suficient doau un body cu maneci scurte.
Daca adultului ii este confortabila o bluza cu maneca lunga bebe va purta body cu maneca lunga si o vesta subtire deasupra sau un tricou/maieu si sosete subtiri pe sub body tip cosmonaut.
In casa se recomanda o temperatura intre 21-25 grade Celsius maxim. La temperaturi de peste 24 de grade un singur strat de haine este suficient. Bebelusii se incalzesc foarte usor si nu stiu sa spuna asta. Urmarea va fi o stare de agitatie aparent fara motiv care daca nu este remediata poate duce la o usoara deshidratare.
Body-ul este piesa de vestimentatie de baza pentru bebelusi care de asemenea ii protejeaza pielea de contactul cu alte haine sau materiale din casa. Alegeti body-uri prevazute cu capse pe fata sau pe umar si nu pe spate.
Indepartati eticheta la piesele de imbracaminte care vin in contact direct cu pielea bebelusului deoarece il pot zgaria.
Se evita pana la varsta de 12-18 luni hainutele cu nasturi (se pot desprinde si prezinta risc de inec), cu accesorii care se pot desprinde sau cu sireturi. Nu alegem hainute care au prevazut un cordon deoarece se pot agata din greseala de obiectele din jur.
Hainutele pentru iesit afara trebuie sa fie si ele comode si usor de imbracat dar si elegante bineinteles.
In loc de sosete orientati-va spre pantaloni cu tot cu talpa sau spre body-uri cosmonaut cu tot cu picior. Sosetele se vor purta pe dedesubt doar daca in casa sunt sub 20 de grade. Cand bebe va incepe sa mearga vor fi de mare ajutor sosetele antiderapante.
Caciulita se va purta in casa timp de maxim 15 minute dupa baie iar afara doar cand sunt temperaturi de sub 15-17 grade. Pe timpul verii vom proteja ochii si pielea copilului de razele soarelui cu palariuta sau sapca.
In ceea ce priveste incaltamintea, pana cand bebe nu incepe sa mearga aceasta este optionala. Daca bebe face primii pasi in lunile calde nu este absolut nici o problema daca merge descult prin casa.
Cand vom alege primii pantofi pentru mers vom verifica daca au talpa flexibila si antiderapanta. Se cumpara pantofi cu o marime mai mare dar nu atat de mari deoarece copilul se poate impiedica.
Hainutele bebelusului – Materialul
Bebelusul va aprecia hainutele care nu il strang, nu ii limiteaza miscarile si care nu-i irita piela fina.
Alegeti hainute din materiale de calitate pentru bebe care rezista la spalari dese si temparaturi inalte. Evitati mai ales pentru hainutele care vin in contact direct cu corpul culorile aprinse si mergeti mai mult pe hainute albe sau in nuante pastelate.
Verificati de fiecare data eticheta si nu cumparati hainutele pe care se mentioneaza fibre sintetice sau bumbac tratat chimic.
Este bine sa alegeti hainute din bumbac 100% dar retineti ca acestea vor intra la apa dupa prima spalare.
Deoarece bebe va fi schimbat de cateva ori pe zi este recomandat sa va orientati catre hainute practice, usor de manevrat si de desfacut care vor face imbracatul/dezbracatul placut si nu un moment de agitatie care abia asteptam sa se termine.
Cum alegem marimea hainutelor pentru bebe?
Hainutele pentru bebelusi variaza la intervale de 3 luni. Cel mai bine este sa va orientati dupa inaltimea si greutatea copilului.
In primele 2 saptamani de viata hainutele de 0-3 luni este posibil sa fie putin largute dar nu va ingrijorati, bebelusii cresc foarte repede asa ca in curand va avea nevoie de alte marimi.
Pe de alta parte exista branduri care par sa se potriveasca mai bine bebelusilor slabuti in timp ce altele vin perfect dolofanilor. In acest caz ne orientam dupa greutatea bebelusului din dotare si prin compararea hainutelor din diverse magazine.
Deseori veti remarca faptul ca unele hainute se potrivesc desi pe eticheta este indicata o vasta mai mare (se intampla deseori la hainutele pentru 6-9 luni).
Nu cumparati prea multe haine pentru urmatoarele intervalele de varsta deorece se poate intampla ca atunci cand le vine vremea sa constatati ca au ramas mici.
Ca sa concluzionam in primele 6 luni mergeti cel putin o data la o luna si jumatate la cumparaturi de hainute pentru bebe.
Hainutele bebelusului – Cu ce detergent le spalam?
Bebelusii au pielea sensibila si multi dintre ei dezvolta iritatii cel mai adesea din cauza detergentului obisnuit cu care se spala rufele intregii familii.
Este bine cel putin in primele 6 luni sa optati pentru un detergent special pentru bebelusi sau unul ecologic atat pentru hainutele lui cat si pentru lengerii sau alte materiale cu care intra in contact.
Chiar si un detergent normal poate fi potrivit daca nu contine coloranti si parfum. O clatire suplimentara ajuta foarte mult sa se elimine resturile de detergent din haine.
Daca timpul va permite puteti calca hainutele bebelusului dupa ce au fost spalate dar sa stiti ca nu este o actiune obligatorie.
Tu dupa ce criterii alegi hainutele bebelusului?