Stiai ca nu e obligatoriu ca vaccinurile sa doara? Sau ca disconfortul dupa vaccinare poate fi diminuat sau anulat prin cateva metode foarte simple? Pentru orice parinte e greu sa isi vada copilul, vesel si sanatos, incepand deodata sa planga din cauza vaccinului. Nu toti copiii plang la vaccin si nu este obligatoriu ca vaccinul sa fie neaparat o experienta dureroasa!
Administrarea vaccinurilor poate fi o experienta dificila pentru tine ca parinte si pentru copilul tau. Fara indoiala, beneficiile depasesc cu mult inconfortul micii intepaturi! Totusi bebelusii simt durerea inca din primele secunde de viata, asa ca nu ar trebui sa ne amagim ca „nu stie ce se intampla”, cum fac deseori mamele cand decid sa le faca gauri in urechi fetitelor lor de doar cateva zile!
Din fericire, exista solutii pentru a reduce nivelul de perceptie a durerii si pentru a calma copilul in timpul vaccinarii. Este important ca micutul sa aiba ocazia sa se intalneasca cu medicul sau si in circumstante mai placute decat administrarea vaccinurilor. Altfel, este firesc sa il recunoasca in rolul de persoana care ii provoaca durere.
CITEȘTE ȘI: Schema națională de vaccinare la copii. Vaccinurile gratuite și cele opționale în România
Vaccinarea bebelușilor mai mici de 5-6 luni
La bebelusii mai mici de 5 luni exista un set de mici gesturi care s-a demonstrat ca ajuta la linistire. De exemplu, foarte multi dintre bebelusi se linistesc imediat daca sunt infasati intr-o paturica. Altii se linistesc daca sunt asezati pe o parte sau pe burtica.
Multe mamici au observat ca micutii lor se linistesc imediat atunci cand aud sunetul „shhhhh”, care imita probabil zgomotul pe care il auzeau bebelusii in perioada de viata intrauterina. Leganatul este de asemenea de mare ajutor, bebelusii fiind obisnuiti practic cu el de pe vremea cand traiau la mamica in burtica. Si nu in ultimul rand, suptul linisteste bebelusii, indiferent daca e vorba de san, biberon sau suzeta.
S-a observat de asemenea ca bebelusii care primesc imediat inainte de vaccinare o suzeta inmuiata in apa cu glucoza sunt mult mai linistiti si plang mult mai putin sau deloc. Explicatia stiintifica ce sustine aceasta observatie e aceea ca glucoza determina eliberarea de endorfine, care efectiv contracareaza senzatia de durere. Desigur, daca exista posibilitatea, este oricand de preferat sa ii oferi copilului sanul in locul suzetei!
Studiile efecuate au aratat ca peste 90% dintre bebelusii de pana la 5 luni plang mai putin de 1 minut in timpul imunizarii, daca se indeplinesc 4 dintre cele 5 conditii:
- infasat,
- asezat pe o parte,
- shhh-ait,
- leganat
- si supt.
CITEȘTE ȘI: Când se face vaccinul pentru rotavirus la bebeluși
Vaccinarea bebelușilor mai mari de 6 luni
La bebelusii si copiii mai mari, aceste mici trucuri nu mai functioneaza. Este insa important sa ii vorbesti copilului despre ceea ce urmeaza, sa fii langa el, sa il tii in brate in timpul administrarii vaccinurilor. De asemenea, ii poti distrage atentia cu o jucarie noua, un joc sau un cantecel pe telefon.
Exista creme speciale care pot fi aplicate in zona in care va fi administrat vaccinul, care anesteziaza pielea astfel ca micutul nu va simti deloc intepatura. Exista o singura problema, crema trebuie aplicata cu o ora inainte de administrarea vaccinului, iar efectul sau nu este foarte indelungat, deci e necesara putina precizie in programarea vaccinarii.
CITEȘTE ȘI: Vaccinul antipneumococic (împotriva streptococului pneumoniae)
Reactii posibile după vaccinare si ce este de facut
Dupa vaccinare, mamicile se tem de reactiile locale. Aproape intotdeauna ele sunt usoare si nu ar trebui sa sperie pe nimeni. Iata ce poti face:
Este normal ca dupa vaccinare, zona sa se inroseasca si sa devina calda.
O compresa cu apa rece sau cateva cuburi de gheata puse intr-o soseta groasa si aplicate pe zona rosie va scadea inflamatia locala. Poti aplica acest gen de comprese de 3-4 ori pe zi.
Nu intra in panica in legatura cu febra.
Nu toti copiii fac febra dupa vaccin, insa reactia febrila dupa vaccinare este perfect normala. Febra dispare intr-o zi sau doua. Este bine sa discuti cu medicul pediatru despre ce trebuie sa faci in caz de febra. Cel mai usor este sa dezbraci copilul si sa il tii in contact piele pe piele cu tine – asta il ajuta sa isi regleze temperatura corporala. Daca temperatura creste peste 38,5 grade Celsius, paracetamolul este de obicei o solutie acceptata de catre toti medicii.
IN NICIUN CAZ insa nu administra medicamente „preventiv”, in ideea ca daca ii dai copilului paracetamol in ziua vaccinarii, cu siguranta nu va mai dezvolta febra!
Da-i mai multa atentie copilului. Ai rabdare cu el, e posibl sa nu se simta grozav, daca a facut temperatura dupa vaccin.
Alapteaza la cerere pentru a fi sigura ca nu se deshidrateaza. In plus, sanul este o mare alinare.
Dupa vaccinare copilul poate sa isi continue programul zilnic.
Bebe poate face baita ca de obicei, poate merge afara. Daca face febra, este indicat sa il tii totusi in casa pana la disparitia completa a oricarei reactii febrile. Altfel, exista riscul sa contacteze vreun microb si sa se imbolnaveasca. O baie in apa la temperatura corpului este insa oricand binevenita, chiar si daca micutul e febril!
Tu ce ai facut in timpul si imediat dupa vaccinurile administrate copilului?
CITEȘTE ȘI: Ce copii NU au voie să facă VACCIN | Contraindicații și precauții la vaccinare
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.