Bunele maniere sunt mult mai putin stricte in cazul copiilor decat in cel al adultilor. Totusi, este destul de probabil ca cel mic sa te intrebe de ce nu e frumos sa stea cu degetul in nas si de ce nu vorbim cu gura plina. Stii sa ii raspunzi? Multi parinti se vad pusi in dificultate atunci cand copilul le adreseaza asemenea intrebari. Pentru ca noua, celor mari, ne-au intrat deja in reflex anumite reguli de conduita.
Desigur ca manualul bunelor maniere cuprinde si o multime de reguli greu de inteles si de explicat insa manierele de care trebuie sa dea dovada un copil au explicatii logice, legate de siguranta, sanatate si despre cum putem evita sa le producem celor din jur un disconfort.
In primul rand, bunele maniere sunt un mod de viata, nu o exceptie pe care o facem atunci cand mergem intr-un restaurant pretentios sau la medicul caruia vrem sa ii facem o impresie buna. Daca bunele maniere stau ascunse intr-un sertar, si le scoatem la iveala numai atunci cand credem noi ca trebuie sa ne purtam frumos, vom ajunge inevitabil la scapari destul de grave.
Se spune ca un om este atat de manierat in functie de cum se comporta atunci cand crede ca nu il vede nimeni! Felul in care te comporti tu, adultul, conteaza enorm. Un copil care isi vede parintele salutand mereu pur si simplu ii va urma exemplul. La fel va face unul care isi vede parintele privind in alta parte atunci cand trece pe langa un vecin si se preface ca nu l-a observat!
CITEȘTE ȘI: 7 motive pentru care copii nu (mai) ascultă de părinți și cum să generezi schimbarea într-un mod pozitiv
Cum le explicam copiilor bunele maniere?
De ce ne spalam pe maini inainte de masa? Mie mi-e foame ACUM!
Te inteleg ca iti este foame. Totusi, am fost afara si ne-am jucat, iar pe manutele tale sunt multi microbi. Microbii sunt niste organisme mici, mici, care nu se vad cu ochiul liber, dar care ne pot imbolnavi daca ajung in corp. De aceea, este bine sa ne spalam pe maini si sa ii alungam.
De ce trebuie sa ma chinui sa mananc cu furculita?
Mancatul cu tacamuri ne ajuta sa nu ne murdarim pe maini si pe haine. In plus, ne ajuta sa ii tinem departe pe microbii aia despre care vorbeam mai devreme.
De ce sa tac din gura la masa?
Este bine sa nu vorbim prea mult la masa deoarece este important sa mestecam bine mancarea inainte de a o inghiti. Astfel, daca e bine mestecata, corpul nostru o poate folosi mai bine pentru a ne ajuta sa crestem sanatosi. In plus, daca vorbesti cu gura plina te poti ineca, si asta poate fi periculos.
De ce sa mestec cu gura inchisa?
Este mai sanatos sa mesteci cu gura inchisa. In plus, plescaitul este deranjant pentru multa lume!
De ce trebuie sa spun „te rog” si „multumesc”?
Acestea sunt cuvinte magice! Atunci cand le folosesti, toata lumea va incerca sa faca tot posibilul sa iti indeplineasca dorinta sau sa te ajute.
De ce trebuie sa imi cer scuze?
Atunci cand gresim si ii ranim pe cei din jur, acestia sufera. Nu ne place sa ii facem pe altii sa sufere, si ne pare cu adevarat rau daca ceva din ceea ce am facut i-a ranit. Atunci cand ne cerem scuze, le spunem celorlalti ca regretam gestul facut.
Copilul tau ti-a pus intrebari despre de ce trebuie sa „ne purtam frumos”? Cum i-ai explicat? Ce i-ai raspuns? Care dintre explicatiile tale au fost cel mai pe placul lui?
CITEȘTE ȘI: Practic – Ce sa faci in situatii in care copilul NU te asculta
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.