Constipația copilului mic este adesea temporară și nu foarte îngrijorătoare. O dietă oarecum modificată, combinată cu o creștere a volumului de apă face adesea posibilă repornirea tranzitului. În cazuri rare anumite simptome ar trebui să alerteze părinții să consulte un medic de urgență. Constipația apare atunci când scaunele devin tari și dificil de evacuat. Mamele devin îngrijorate daca micuțul nu are scaun zilnic, dar frecvența defecației este mai puțin importantă comparativ cu modul în care este eliminat scaunul: ușor, spontan, fără dureri versus dificil și însoțit de crampe abdominale, plâns.
Simptomele constipației la copil
În primul rând, este important să ne amintim că fiecare copil, precum și fiecare adult, are propriul ritm de digestie și, prin urmare, nu se poate trage o concluzie pripită prin compararea tranzitului unui copil cu cel al altuia. În ceea ce privește tranzitul, elementul important de luat în considerare este modul în care copilul este hrănit: este hrănit cu biberon? Este alăptat? A început diversificarea alimentelor?
În orice caz, sugarii, înainte de 6 luni, rareori suferă de constipație, mai ales dacă sunt alăptați. Unii bebelusi mârâie, se agita și plâng cu fiecare mișcare intestinală, fără a fi neapărat constipati.
Scaunele copiilor alăptați
În timp ce bebelușii alăptați exclusiv au de obicei mai multe scaune pe zi în primele câteva săptămâni (până la 6-8), este destul de comun ca ulterior să aibă un singur scaun la fiecare 3 – 4 zile sau chiar la fiecare 10-15 zile. Acest lucru este destul de normal și nu ar trebui să vă faceți griji. Această schimbare a ritmului de tranzit poate fi brutală și se poate întâmpla peste noapte.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Constipația la bebelușul alăptat exclusiv
Bebelușii hrăniți cu biberonul
Copiii hrăniți cu biberonul ar avea, în general, tendința de a avea între unul și trei scaune zilnic, deși alții pot avea un singur scaun la fiecare trei sau patru zile. Acest lucru nu este anormal, cu excepția cazului în care scaunul este foarte compact și foarte uscat, similar cu bilele. Constipația este reală atunci când mușchii intestinului inferior se contractă și blochează scaunul care apoi rămâne în intestin și tinde să-l facă greu și uscat.
Diversificarea alimentară
De îndată ce copilul începe să aibă o dietă diversificată, adesea după 6 luni, episoadele de constipație nu sunt neobișnuite. Ele se manifestă prin aceste simptome:
– Iritabilitate.
– Dureri abdominale și disconfort gastric.
– Producția de scaune voluminoase și defecarea dureroasă o burtă umflată tare și dureroasă.
– Dacă vă simțiți copilul ușurat atunci când îl puneți pe stomac, acesta este un semn că are dureri gastrice, dureri abdominale
– Scaune cu striuri de sânge, de obicei din cauza deteriorării cauzate de trecerea scaunelor dure.
CITEȘTE ȘI: 5 Aspecte care se schimbă după ce ai început diversificarea
Cauzele constipației la copii
Majoritatea constipatiilor la copii se numesc „funcționale”: aceasta înseamnă ca nu sunt legate de o patologie specifica.
De cele mai multe ori, ele sunt doar temporare și datorită unor factori alimentari simpli:
– Sticle slab preparate: cantitatea de apă nu este suficientă în comparație cu cantitatea de pulbere de formulă.
– Schimbarea dietei în timpul diversificării alimentelor,.
– Aportul insuficient de apă, mai ales vara, când riscul de deshidratare este ridicat.
– Dieta prea săraca în fibre – atunci cand bebelușul are o dietă diversificată
– Constipația poate fi, de asemenea, o modalitate pentru copil de a-și exprima stresul adesea declanșat de o schimbare a mediului (intrarea în grădiniță, de exemplu).
Ce facem dacă bebelușul este constipat
Deși este o sursă de mare îngrijorare în rândul părinților, constipatia este frecventă la copii și nu este considerată o patologie. În marea majoritate a cazurilor, este suficient să se monitorizeze evoluția tranzitului copilului, deoarece încetinirea tranzitului este adesea doar temporară. Cu toate acestea, în cazul în care simptomele persistă, este important să aveți copilul examinat de către medicul de familie sau medicul pediatru pentru a exclude orice posibilități de afecțiuni medicale sau chirurgicale mai ales în cazul în care copilul suferă de constipație care a durat mai mult de o săptămână, are scaune cu tentă de sânge sau vomita.
În cazul constipației cronice, principala complicație este fisura anală care se află la originea unei înrăutățirii a constipației: copilul suferă în timpul oricărei defecări și, prin urmare, tinde să se abțină pentru a evita durerea. Dacă scaunul nu este suficient evacuat, există, de asemenea, un risc de obstrucție intestinală. Simptomele sunt de obicei destul de caracteristice:
– Dureri abdominale bruște și ascuțite, paloare, vărsături, uneori urme de sânge în scaun.
– Dacă aveți îndoieli, consultați un medic fără întârziere.
CITEȘTE ȘI: Scaunele nou nascutului | Scurt ghid legat de ce e normal si ce nu
Există o dietă pentru a lupta împotriva constipației infantile?
Cu o dieta adecvată, tranzitul intestinal al bebelușului tău ar trebui să revină la normal în câteva zile.
Iată regulile de conduită care trebuie respectate.
Dacă nu are un apetit mare, împărțiți mesele în mai multe mese mici.
Creșteți cantitatea de fibre din aceste mese oferind mai multe: cereale integrale sau integrale (paste, pâine, orez, făină în preparate de casă, cum ar fi prăjituri) legume verzi sub formă de piureuri (fasole verde, spanac) fructe sub formă de compoturi (de exemplu, rubarbă, de mere sau prune uscate de mere).
Asigura-te ca bebelusul tau bea suficientă apă in timpul zilei, mai ales vara.
Pentru prepararea biberonului cu lapte, ca și pentru apa consumată izolat, preferați apa plată, bogată în magneziu.
Eventual, oferă câteva linguri de suc de prune copilului tău în timpul zilei.
Adăugați în sticlă câteva lingurițe de suc de mere sau suc de portocale proaspăt stors.
Limitați alimentele care constipă, cum ar fi orezul, banana, morcovul și gutuile.
În plus, indiferent de vârsta copilului tău, masajul abdominal poate ajuta la accelerarea tranzitului și la ameliorarea durerilor. De asemenea, poti, de mai multe ori pe zi, să masezi ușor burta bebelușului în jurul buricului, în sensul acelor de ceasornic. Acest lucru poate stimula intestinele sale și ajută la coborârea scaunului. Auto-medicația, pe de altă parte, trebuie evitată: supozitoarele cu efect laxativ trebuie administrate numai la sfatul medicului sau al medicului pediatru care vă urmărește copilul. Nu este recomandat să folosești o metodă agresivă pe cont propriu, cum ar fi o clismă sau introducerea unui termometru rectal pentru a stimula reflexul natural de expulzare, cu riscul de a provoca daune și de a crește durerea copilului tău. CITEȘTE ȘI: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii