- Concediul de risc maternal
- Concediul de maternitate prenatal și postnatal
- Concediul pentru creșterea copilului
- Indemnizația pentru creșterea copilului
- CONCEDIUL PATERNAL – oferă dreptul taților de a se bucura de micuți
- Concediul de acomodare și indemnizația de acomodare
- Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav
- Alocația de stat pentru copii
- Stimulentul de inserție
Ești însărcinată. Felicitări! În legislația românească există mai multe tipuri de concedii care se acordă în perioada sarcinii, dar și după, pentru îngrijirea copilului, pentru copilul bolnav, atât pentru mamă, cât și pentru tată, ori pentru adoptatori. Să vedem ce drepturi aveți dacă vă regăsiți în una din aceste situații.
Tipuri de concedii de care pot beneficia părinții din România:
- Concediul de risc maternal (doar mama) 0-120 zile
- Concediul de maternitate prenatal și postnatal (doar mama) 42-126 de zile
- Concediul de creștere a copilului (mama sau tatăl) 0-2 ani
- Concediul de acomodare (mama sau tatăl) 0-1 an
- Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav (mama sau tatăl) 0 – 45 zile
- Concediu paternal (doar tatăl) 5-10 zile
Indemnizații de care pot beneficia părinții și copiii din România:
- Indemnizația pentru concediul de risc maternal (doar mama) 75% brut
- Indemnizația pentru concediul de maternitate (doar mama) 85% brut
- Indemnizația pentru concediul paternal (doar tatăl) 100% net
- Indemnizația pentru concediul de creștere a copilului (mama sau tatăl) 85% net
- Indemnizația pentru concediul de acomodare (mama sau tatăl) 85% net
- Stimulentul de inserție (mama sau tatăl) 650 lei
- Indemnizatiile pentru îngrijirea copilului bolnav (mama sau tatăl) 85% brut
- Alocația de stat pentru copii, 0-2 ani (427 lei), 2-18 ani (214 lei)
CONCEDIUL DE RISC MATERNAL – când ai dreptul să-l ceri
Conform OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, angajatorul este obligat să asigure salariatei gravide, lăuze sau care alăptează condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea acesteia sau a fătului. În cazul în care aceste condiții nu pot fi asigurate, din motive justificate, salariata are dreptul la concediu de risc maternal.
Cine poate beneficia de acest concediu de risc maternal:
- salariatele gravide înainte de data solicitării concediului de maternitate;
- salariatele lăuze sau care alăptează, după efectuarea concediului postnatal obligatoriu (42 de zile), în cazul în care nu solicită concediu și indemnizație de creștere a copilului până la 2 ani.
Concediul de risc maternal se acordă pe o perioadă de maxim 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, de către medicul de familie sau medicul specialist obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii. Concediul de risc maternal nu poate fi acordat simultan cu alte concedii.
Poți intra în concediu de risc maternal:
- înainte de naștere, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a nașterii copilului sau a intrării în concediul de maternitate;
- după expirarea concediului postnatal obligatoriu (cele 42 de zile) și, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creșterea copilului până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
- înainte sau după nașterea copilului, dacă nu beneficiezi de concediul de maternitate conform prevederilor legii.
Cât este indemnizația de risc maternal
Salariata aflată în concediu de risc maternal beneficiază de indemnizație de risc maternal, în cuantum lunar egal cu 75% din media veniturilor lunare brute din ultimele 6 luni anterioare solicitării, pe baza cărora s-a achitat contribuția de asigurări sociale de stat. Indemnizația de risc maternal se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.
CONCEDIUL DE MATERNITATE (PRENATAL ȘI POSTNATAL)
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acordă femeii însărcinate sau lăuzei. I se mai spune concediu medical de sarcină/lăuzie, prenatal ori postnatal. Asta înseamnă că el poate fi luat fragmentat, o perioadă înainte de naștere și o alta după naștere.
Însumează 126 de zile calendaristice și este format din:
- concediu de sarcină (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere;
- concediu de lăuzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere.
Trebuie să știi că din toate cele 126 de zile pe care le poți primi conform acestui concediu, doar primele 42 de zile de după naștere sunt obligatorii. Restul de 84 poți să nu le iei, dacă nu îți sunt necesare. Adică dacă sarcina ta nu afectează serviciul și poți să mergi la muncă până înainte de naștere sau dacă după naștere, nu ai nevoie de restul zilelor după cele 42 obligatorii.
De asemenea, poți să-ți distribui cele 126 de zile astfel încât, dacă există recomandarea medicului sau pur și simplu așa dorești, poți să-ți iei toate zilele acestui concediu după naștere sau înainte de naștere. Singura restricție fiind aceea că cele 42 de zile de după naștere sunt obligatorii.
Cine are dreptul la acest concediu:
- femeile gravide sau lăuze care sunt cetățeni români sau din state membre UE;
- femeile gravide sau lăuze care au domiciliul în România;
- femeile gravide sau lăuze care au realizat un stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a acestui concediu. Mai simplu spus, femeia care poate face dovada că a lucrat și plătit dările către stat timp de 12 luni anterioare lunii în care cere acest concediu;
- femeile gravide sau lăuze care nu mai plătesc asigurarea socială de sănătate, dar nasc în termen de 9 luni de când s-a sistat această plată.
Cum se eliberează certificatul medical pentru maternitate
Certificatul medical pentru sarcină se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate (în acest caz obstetrică-ginecologie) care te asistă, pe o perioadă de cel mult 30 de zile (pentru luna în curs). Tot ei vor prelungi această perioadă atât cât e necesar. Certificatul medical pentru lăuzie se eliberează de medicul de specialitate din maternitatea unde ai născut, de medicul ginecolog care ți-a monitorizat sarcina sau de medicul de familie tot pentru o perioadă de 30 de zile.
Ce bani primești în timpul acestui concediu – indemnizație de maternitate
Indemnizația de maternitate, adică banii pe care îi vei primi în timpul acestui concediu reprezintă 85% brut din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni de dinainte de concediul de maternitate. Această indemnizație se plătește pentru cele 126 de zile calendaristice ale concediului, chiar și în cazul în care copilul se naște mort. În plus, conform Codului Fiscal, art. 42, această indemnizație nu se impozitează, se reține doar CAS-ul.
Atenție:
- Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal înainte de data previzibilă a nașterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.
- Concediul medical prenatal se acordă, în exclusivitate, pentru sarcină, și nu pentru afecțiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fără legătură cu sarcina.
- Dacă se constată o sarcina dificilă, este posibil ca, indiferent de opțiunea mamei, să se acorde concediul prenatal cu o întindere mai mare de 63 de zile.
CONCEDIUL DE CREȘTERE A COPILULUI
Vine în completarea concediului de maternitate de care am vorbit până acum și este un concediu de care poate beneficia atât mama, cât și tata, părinții naturali ai copilului. În plus, pot beneficia de acest concediu și alte categorii de persoane:
- persoanele care adoptă un copil;
- persoanele care iau în plasament un copil;
- persoana care este tutorele unui copil.
În cazul părinților naturali, se acordă doar după terminarea concediului de maternitate, dar nu mai devreme de ziua a 43-a de la data nașterii copilului (îți mai amintești, erau cele 42 de zile obligatorii după naștere).
Deși mamei nu i se poate desface contractul de muncă de către angajator în perioada în care se află în acest concediu, tata nu beneficiază de acest drept, el nu are protecție legală pe perioada concediului.
În cazul nefericit în care mama decedează în perioada concediului de îngrijire a copilului sau în perioada de lăuzie, tatăl va putea beneficia de restul concediului neefectuat de mamă.
Concediul de creștere a copilului (i se mai spune și concediu de îngrijire copil) se acordă pe o perioadă de maximum 2 ani de la nașterea copilului sau pe 3 ani, în cazul unui copil cu handicap.
Care sunt condițiile pentru a beneficia de acest concediu:
- să locuiți împreună cu copilul pentru care cereți beneficiul și să vă ocupați de creșterea și îngrijirea acestuia;
- să aveți domiciliul sau reședința legală în România;
- să fi realizat venituri care au fost impozitate într-o perioadă de 12 luni în ultimii 2 ani dinaintea nașterii/adopției/preluării tutelei sau luării în plasament al copilului sau să vă regăsiți în una sau mai multe situații definite de lege: să fi beneficiat de indemnizație de șomaj sau să fi fost în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, să fii beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări de sănătate sau pensei de invaliditate, urmează cursurile de zi ale învățământului postuniversitar sau liceal, se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi a învățământului universitar cu examen de diplomă/licență etc;
Câteva cazuri speciale:
- dacă mama care solită concediul de creștere a copilului se află deja într-un concediu de maternitate, concediul de creștere a copilului se poate acorda numai după terminarea concediului de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nașterea copilului;
- în cazul gemenilor, tripleților, multipleților, nivelul indemnizațiilor lunare se majorează cu 1/062,5 lei, începând cu al doilea copil.
- Daca o persoană realizează venituri pe o perioadă de câteva luni în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului este reprezentată de suma totală a veniturilor realizate în aceste luni, împărțită la 12. În cazul în care, în urma acestui calcul rezultă un cuantum mai mic de 1.062,5 lei, se acordă 1.062,5 lei.
Solicitarea pentru concediu și pentru indemnizația care se oferă se face pe bază de cerere cu documente doveditoare, cu cel puțin 60 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu. Dacă nu soliciți asta, concediul și indemnizația se reduc cu o lună!
Indemnizația pentru creșterea copilului
Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Ea nu poate fi mai mică decât 85% din cuantumului salariului minim brut pe țară garantat în plată. Indemnizația pentru creșterea copilului se plătește în funcție de data la care este depusă cererea:
- în ziua imediat următoare a ultimei zile din concediul de maternitate, dacă cererea s-a depus în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
- în ziua nașterii copilului, dacă nu s-a beneficiat de concediul de maternitate, iar cererea s-a depus în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
- de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, dacă cererea s-a depus în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
- de la data depunerii cererii în celelalte cazuri.
TE-AI ÎNTORS LA SERVICIU ÎNAINTE DE A ÎMPLINI COPILUL VÂRSTA DE 1AN? Beneficiezi de reducerea programului de lucru cu 2 ore/zi pentru alăptarea micuțului. Adică poți pleca să-ți alăptezi copilul, luându-ți pauze de câte 2 ore pe zi, fără a și se diminua salariul. Sau poți să ceri reducerea timpului de muncă cu două ore zilnic.
CONCEDIUL PATERNAL – oferă dreptul taților de a se bucura de micuți
Proaspătului tată i se poate acorda, numai la cerere, un concediu plătit de 5 zile lucrătoare, perioadă care se poate prelungi cu încă 10 zile lucrătoare, o singură dată (indiferent de numărul de copii) ȘI NUMAI DACĂ tatăl va absolvi un curs de puericultură. Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice în vederea îngrijirii copilului mic și este ținut de către medicul de familie al tatălui, în timpul sarcinii mamei sau după nașterea copilului.
Cât poate stat tata în concediu paternal
Acest concediu se acordă în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, indiferent dacă acesta este născut dintr-o căsătorie, din afara uneia sau este adoptat. Tatăl care solicită acest concediu trebuie să prezinte acte doveditoare – actul de naștere al copilului – care să-i ateste calitatea de tată.
Ce indemnizație primește un tată în concediu paternal
Pe perioada concediului paternal, tatăl va putea beeficia de o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, ce va fi plătită din fondul de salarii al angajatorului.
NOU. Începând cu luna aprilie a anului 2020, polițiștii, cadrele militare, soldații, gradații profesioniști și funcționarii publici din penitenciare pot beneficia și ei, alături de ceilalți tați salariați, de concediul paternal plătit de cinci zile lucrătoare, scrie avocatnet.ro.
CONCEDIU DE ACOMODARE și INDEMNIZAȚIA DE ACOMODARE
Concediul de acomodare și indemnizația aferentă sunt drepturi de care beneficiază persoanele care adoptă copii. Dacă e vorba de o familie adoptatoare, oricare din cei doi soți poate obține acest concediu de acomodare. Perioada se consideră vechime în muncă și va fi asimilată și stagiului de cotizare pentru obținerea indemnizațiilor pentru concediile medicale, obținerea pensiei, a șomajului și a indemnizației pentru creșterea copilului.
Concediul de acomodare se acordă pe o perioadă de maximum 1 an salariaților și persoanelor care obțin venituri din activități independente sau agricole și poate fi luat în orice perioadă până la împlinirea vârstei de 18 ani ai copilului adoptat. Dacă e vorba de o familie adoptatoare, oricare din cei doi soți poate obține acest concediu de acomodare.
Cum se calculează indemnizația lunară – majorată din martie, 2021!
Indemnizația aferentă concediului de acomodare nu va mai avea cuantum fix, ca până acum, pentru că, începând din martie 2021, va fi de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Astfel, dacă în prezent indemnizația este de 1.700 de lei, din martie 2021 aceasta va fi stabilită între 1.700 (cuantumul minim al acestei indemnizații) și 8.500 de lei (cuantumul maxim).
CONCEDIU PENTRU ÎNGRIJIREA COPILULUI BOLNAV – când se acordă și cum se calculează
Ai dreptul la concediu de îngrijire a copilului bolnav și-l poți solicita dacă:
- ești părinte natural, adoptiv, tutore, persoana asigurată căreia i-a fost încredințat copilul spre adopție, persoana asigurată căreia i-a fost dat copilul în plasament;
- ai un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni, în ultimele 12 luni anterioare celei în care se acordă concediul medical;
- copilul are până în 7 ani (potrivit unei directive UE, s-a stabilit creșterea vârstei până la 8 ani, urmează să se implementeze și la noi până în 2022, dar se vorbește și de o extindere a acestui drept până la vârsta de 12 ani a copilului);
- locuiești împreună cu copilul pentru care ceri acest beneficiu și te ocupi de creșterea și îngrijirea sa;
- ai domiciliul stabil sau reședința legală în România.
Durata concediului de îngrijire a copilului bolnav se acordă pe o perioadă:
- de cel mult 45 zile calendaristice într-un an;
- mai lungă, de 90 de zile calendaristice într-un an, pe baza unui document eliberat de medicul specialist în cazuri ca imobilizare cu aparat gipsat, intervenții chirurgicale, diagnostic de boli infectocontagioase sau neoplazii;
- și mai lungă, de mai mult de 90 de zile, dar e nevoie de aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
Cuantumul lunar al indemnizației pentru concediul de îngrijire a copilului bolnav este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară.
ALOCAȚIA DE STAT PENTRU COPII
Toți copiii minori din România au dreptul la alocație, dar și tinerii peste 18 ani până la terminarea cursurilor învățământului liceal sau profesional.
Alocația de stat copilului se oferă lunar copiilor care:
- au reședința legală în România;
- urmează cursurile unui liceu sau ale unei școli profesionale/vocaționale în cazul în care au peste 18 ani;
- sunt rezidenți în România chiar dacă părinții lor sunt cetățeni străini sau nu au cetățenie.
Cuantumul lunar al acestor alocații este de:
427 RON până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copiilor cu handicap;
- 214 RON între 2 și 18 ani (sau până la absolvirea liceului);
- 427 RON între 3 și 18 ani (în cazul copiilor cu handicap).
Alocația nu se acordă tinerilor care repetă anul școlar, cu excepția celor care repetă anul din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
Cererea pentru alocație se depune la sediul primăriei în raza căreia se află domiciliul solicitantului, iar dacă se depune cu o lună mai târziu de luna în care s-a născut copilului trebuie să știi că alocația se acordă și retroactiv. Dar nu mai târziu de luna următoare nașterii și nu pe o perioadă mai mare de 12 luni.
STIMULENTUL DE INSERȚIE
Stimulentul de inserție este o sumă de bani pe care o primesc lunar părinții care obțin venituri supuse impozitului în perioada în care sunt îndreptățiti să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului. Acești părinți au dreptul la un stimulent de inserție, în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației de creștere a copilului. Mai exact, părintele care își reia activitatea profesională înainte de data limită a concediului de creștere a copilului poate obține stimulentul de inserție.
CITEȘTE MAI MULTE despre majorarea stimulentului de inserție de la 650 la 1.500 lei și actele necesare acordării
Care este valoarea acestui stimulent și cât timp se acordă
In prezent stimulentul de inserție este de 650 lei și există o propunere de majorare a acestuia la 1500 lei. Dacă părintele își reia activitatea profesională cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani, în cazul copilului cu handicap), stimulentul de inserție se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap.
Plata stimulentului încetează la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, în momentul în care beneficiarul nu mai realizează venituri impozabile și nici nu se află în concediu de creștere a copilului, la decesul copilului.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE