Tic-tac, tic-tac… Da, este ceasul tău biologic pe care îl auzi din ce în ce mai tare. Orice femeie ştie şi simte când a venit momentul să devină mămică. Din fericire, asta se întâmplă cu multe luni înainte de sarcina propriu-zisă şi decizia de a face un bebe ar trebui să corespundă cu momentul în care tu şi partenerul tău vă hotărâţi să vă schimbaţi şi stilul de viaţă înainte de a concepe un copil.
De ce sunt importante schimbarile stilului de viata inainte de sarcina?
Experţii spun că sunt multe lucruri pe care o femeie le poate face cu mult înainte de a rămâne însărcinată pentru a se asigura că va naşte un bebeluş sănătos.
Ca şi timp, viitoarea mămică ar trebui să-şi schimbe stilul de viaţă cu 3 luni înainte, iar viitorul tătic cu 4 luni înainte de concepţie. Şi asta prin prisma faptului că studii recente relevă că ultimele 3-4 luni din viaţa viitorilor părinţi dau calitatea spermei şi a ovulului care va fi fecundat.
Aşadar, ce mâncaţi, beţi, mirosiţi astăzi va “moşteni” copilul dumneavoastră. Şi dacă vă doriţi să fiţi părinţi la anul, iată ce puteţi face tu, dar şi partenerul tău, pentru a naşte un copil sănătos. De acum!
Renunţaţi la fumat şi evitaţi expunerea la substante toxice
Teoria spune că organismului îi trebuie cel puţin patru luni pentru a elimina nicotina, însă o perioadă mai lungă de patru luni (chiar şase) ar fi indicaţia corectă pentru a ajuta celulele să se regenereze şi să se elibereze de nicotină şi gudron. Acest lucru trebuie să îl faceţi amândoi.
Fumatul in timpul sarcinii este responsabil de greutatea scăzută la nastere a bebeluşului (20%), naştere prematură (8%) şi moarte intrauterină a bebeluşului (5%). Infertilitatea scăzută este cauzată tot de fumat, prin scăderea nivelului de estrogen produs de viitoarea mămică.
De asemenea, încercaţi să înlocuiţi produsele toxice pe care le folosiţi în locuinţă cu unele bio sau mai puţin nocive. Ideal ar fi să încercaţi amândoi, pe cât posibil, să evitaţi expunerea la substante toxice şi să petreceţi cât mai mult timp în natură.
Alcool cu moderaţie, alimentaţie sănătoasă
Consumul exagerat de alcool poate avea repercusiuni asupra calităţii spermei bărbatului şi, în imediata apropiere a concepţiei, ovarele pot produce ovule purtătoare de defecte care pot împiedica dezvoltarea normală a embrionului sau chiar avortul spontan. Moderaţia şi calitatea băuturilor alcoolice (şi nu numai) ar trebui să fie dezideratele după care vă veţi conduce cu 3-4 luni înainte de concepţie.
Alimentaţia este unul dintre cei mai importanţi factori pentru a vă asigura că veţi aduce pe lume un bebeluş perfect. Consumul de grăsimi rele (alimente prăjite, ulei, lactate cu conţinut ridicat de grăsimi) ar trebui diminuat, dacă nu chiar eliminat total din dieta voastră in calitate de viitori părinţi.
Fructe şi legume la discreţie, carne slabă ce conţine proteine de calitate, lactate cât mai puţin procesate şi dulciuri făcute în casă (deci neprocesate industrial) sunt cea mai bună modalitate de a-i asigura organismului vostru necesarul optim pentru momentul concepţiei.
Suplimente prenatale recomandate
Acidul folic este aliatul vostru numărul 1 înainte de a rămâne “însărcinaţi”, dar şi în timpul sarcinii.
Luat cu regularitate (chiar cu multe luni înainte) de viitoarea mămică, acidul folic protejează bebeluşul de câteva probleme majore, cum ar fi spina bifida, malformaţii ale coloanei vertebrale şi dezvoltare neadecvată a creierului. 600mg luate zilnic sunt doza optimă pentru sănătatea copilului vostru, alături de vitaminele şi mineralele pe care le veţi lua din alimentaţie.
Examen medical inainte de conceptie
Printre cele mai importante aspecte ale examenului medical de preconcepţie se numără câteva teste pentru depistarea unor boli cum ar fi chlamydia, rubella, toxoplasmoza, ureaplasma şi micoplasma.
Supraponderabilitatea, nivelul ridicat al tensiunii, glicemia sau diabetul sunt probleme care trebuie rezolvate sau ţinute sub control înainte de concepţie. Fiecare dintre ele poate impiedica dezvoltarea ulterioară a embrionului sau chiar vă poate pune în imposibilitatea de a aduce un copil pe lume.
Consumul de medicamente folosite pentru boli autoimune, depresie, stres sau migrene ar trebui folosite sub atenta supraveghere a medicului de familie sau a medicului specialist. Anumite substanţe care compun unele dintre aceste medicamente pot produce malformaţii grave viitorului bebeluş. Medicul vă poate recomanda înlocuirea unora dintre ele, mai puţin toxice şi mult mai sigure de folosit înainte, dar şi în timpul sarcinii.
Testarea genetică înainte de concepţie a ambilor parteneri poate fi benefică în anumite situaţii şi este recomandată cuplurilor mature sau celor care au avut în familie astfel de cazuri.
Preconcepţia este un lucru la fel de important ca monitorizarea sarcinii.
De ea depinde sănătatea bebeluşului, sănătatea familiei şi dezvoltarea armonioasă a copilului dumneavoastră până la maturitate. Poate fi făcută în nişte paşi simpli, care nu necesită decât câteva vizite la medicul de familie sau la medicul specialist, însoţită de câteva schimbări ale stilului de viaţă al cuplului. Responsabilitatea de a fi părinţi începe înainte de concepţie!
Te-ar mai putea interesa:
Semnele ovulatiei
Calcularea perioadei fertile
Testele de sarcina
Alimentatia cand astepti un bebelus
Semne si simptome ale sarcinii
Vitamine si minerale esentiale in sarcina
Pericole alimentare in sarcina
Nu stiam ca sunt insarcinata si ….
Calcularea datei probabile a nasterii
Ce functii indeplineste placenta ?
Acidul folic si importanta lui in sarcina
Ce modificari aduce primul trimestru de sarcina ?
Cum te pregatesti de sarcina ?