Cum arată o insolație și ce să NU trebuie să faci dacă copilul are INSOLAȚIE
Când corpul se supraîncălzește și nu-și mai poate regla singur temperatura vorbim despre insolație. Atenție, insolația poate evolua rapid la persoanele fragile: bebeluși, copii, persoane vârstnice sau cei cu afecțiuni cronice. Iar insolatia la sugari și copii mici este o urgență medicală și se poate ajunge la pierderea cunoștinței, comă sau chiar deces!
Ca să știi când și ce să faci, trebuie să cunoști mai întâi cum arată o insolație. Simptomele cu care își face apariția această tulburare sunt în funcție de cât de mare este gradul de insolație. Când temperatura ambientală este foarte ridicată, organismul uman este programat să transpire. Prin transpirație, el elimină o cantitate foarte mare de apă care, dacă nu este înlocuită, se instalează fenomenul de deshidratare.
CITESTE ȘI: Necesarul zilnic de apă la bebeluși
5 semne ca bebe sufera de insolatie:
- Nu transpiră
- A făcut febră?
- Zice că-l doare capul (valabil în cazul copiilor mai mari)
- Pielea este fierbinte, roșie și uscată?
- Are erupții pe mâini și picioare?
- Se simte dezorientat? (la copii mai mari)
- Are convulsii (spasme/contracții necontrolate ale corpului), halucinații?
Insolatie moderată sau insolatie severă la copii
Primele simptome ale deshidratării sunt senzația de căldură la nivelul feței și înroșirea pielii, în special a feței. Apoi apare oboseala, durerea în ceafă, durerea de cap, senzația de greață, palpitațiile, somnolența. La bebeluși și copii mici, primele semnele îngrijorătoare pot fi vărsăturile și diareea.
Febra mare, în principal, pe lângă stările amintite mai sus, este semnul unei insolații severe. Și din febra mare (peste 40 °C) mai e un pas până la convulsii, extrem de periculoase. Pielea este uscată, ochii devin sensibili la lumină, durerile musculare se întețesc, inima începe să bată repede, copilul mai mare poate da semne de stări confuze, tulburări de comportament. Se poate ajunge repede la pierderea cunoștinței, comă sau chiar deces! CITEȘTE ȘI: Efectele căldurii asupra copiilor | Semne că bebe suferă în zilele toride
10 greșeli care pot duce la insolatie la copii
NU lăsa bebelușul sau copilul mic în plin soare fără pălăriuță pe cap. Asta e valabil și la plajă, dar și la plimbare prin oraș, pielicica lui e prea fragedă ca să reziste razelor puternice ale soarelui.
NU renunța la crema de protecție solară, spunându-ți că-l vei ține numai sub umbrelă. Umbrela nu oferă protecție pentru razele soarelui, iar pielea lui se poate arde și sub umbrelă.
NU lăsa copilul mai mult de câteva minute în plin soare (chiar și cu pălărie!). Porția zilnică de vitamina D de care are nevoie se „fură“ în 15 minute de stat afară, chiar și sub umbrelă.
NU înfofoli copilul! Îmbracă-l în hăinuțe lejere, subțiri, din bumbac sau in.
NU ține copiii la soare și nici pe afară dacă e foarte cald între orele 11 și 17, când soarele arde cel mai tare. Între orele amintite, e bine să stați la răcoare.
NU uita să hidratezi și copiii! E foarte posibil să uite să ceară apă dacă se iau cu joaca, sau să nu simtă că-i este rece, mai ales dacă se joacă pe malul mării, unde căldura nu se simte atât de tare, datorită brizei mării iar bebelușul nu are cum să o facă, așa că îl poți alăpta mai des sau îi poți da apă suplimentar. Oferă-i copilului apă la fiecare 30-40 de minute.
NU îi oferi sucuri dulci, decât dacă sunt naturale. Celelalte nici nu-l hidratează, nici nu-l hrănesc. Doar îi umflă burtica, ocupând locul care, de drept, i se cuvine alimentelor care îl ajută să crească sănătos. În afară de apă, cele mai potrivite lichide pentru hidratare sunt sucurile naturale de fructe, compoturile de fructe fără zahăr, ceaiurile de fructe sau de plante și supele. Trebuie să știi că rehidratarea completă a copilului prin administrarea pe cale orală a lichidelor poate dura până la 36 de ore. Dacă urina nu este închisă la culoare și cel mic urinează o dată la 2 sau 4 ore, atunci se consideră că este în parametri normali. După un episod de insolație, copilul are nevoie de două zile de repaos la răcoare pentru a-și reveni complet!
NU oferi paracetamol copilului pentru scăderea febrei! Paracetamolul poate agresa ficatul, și așa obosit din cauză de deshidratare, sau poate cauza complicații. Mai degrabă du copilul într-un loc răcoros (20-22 °C), dezbracă-l în așa fel încât aerul răcoros să ia contact cu o suprafață cât mai mare de piele. Răcorește-l cu un prosop muiat în apă călduță (NU rece!), punându-i comprese pe față și pe frunte. Măsoară-i temperatură rectală la fiecare zece minute și continuă să-i dai să bea apă.
NU face niciuna dintre manevrele de prim ajutor descrise mai sus dacă persoana care bănuiești că suferă de insolație este un sugar sau un copil cu vârsta de până 1 an.
NU întârzia să suni la 112 la oricare dintre următoarele simptome: febra nu scade, copilul respiră greoi, intră în convulsii ori leșină, sau starea generală rămâne proastă.
Care sunt nevoile hidrice ale omului
Lipsa apei este mult mai grav resimțită de om decât lipsa hranei. Dacă în lipsa totală a hranei, spun specialiștii, un om poate supraviețui până la 40 de zile, în lipsa totală a apei moartea survine în maximum 8 zile. Cei care au nevoie de cea mai mare cantitate de apă zilnic, o să te miri, sunt bebelușii. Și știi de ce? Pentru că suprafața pielii, pe unde se pierd cele mai multe lichide din corp, este mare în comparație cu corpul lui. În plus, rinichii, insuficient dezvoltați, produc multă urină pentru a elimina toxinele din organism. De regulă, laptele matern asigură hidratarea necesară unui bebeluș însă, în zilele toride suplimentarea cu apă e necesară.
Astfel arată nevoia zilnică de apă pe grupe de vârstă:
4-6 luni >>> 150 ml/kg corp/zi
7-9 luni >>> 130- 110 ml/ kg corp/zi
10 luni – 1 an >>> 110-100 ml/kg corp/zi
1-3 ani >>> 100 ml/kg corp/zi
ATENȚIE! Aceste cantități sunt pentru situațiile curente, de zi cu zi. Însă cantitățile de apă cresc în funcție de situație:
- dacă are diaree sau varsă, porția de apă trebuie suplimentată așa cum spune doctorul;
- pentru fiecare grad Celsius care depășește temperatura exterioară de 30 °C se suplimentează porția de apă cu 30 ml/ kg corp;
- în caz de febră (subfebră: 37,5 și 38,2 °C; febră ușoară: 38,3 și 38,8 °C; febră moderată: 38,9 și 39,4 °C; febră mare: peste 39,4 °C), pentru a preveni deshidratarea, cantitatea de apă crește cu 10% pentru fiecare grad care depășește temperatura normală;
Citește și despre: Ce așteptări realiste să ai de la primul concediu cu BEBE la MARE sau la MUNTE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.