Este in regula sa incercam sa-i dezvatam pe bebelusi sa bage orice in gura sau trebuie sa lasam natura sa-si urmeze cursul si sa asteptam ca ei sa-si piarda interesul singuri? Specialistii in pediatrie ne ajuta cu lamuriri in aceasta privinta.
De ce baga bebelusii orice in gura?
Copiii isi folosesc gura ca o metoda de explorare si descoperire a mediului inconjurator si este o perioada normala a dezvoltarii lor. La fel ca orice stadiu experimental, durata acestuia poate varia de la un copil la altul. Cativa copii vor renunta la acest obicei pana la implinirea unui an, dar majoritatea vor pastra acest obicei chiar si pana la doi ani.
Cel mai indicat ar fi, in loc sa incercam sa-i dezvatam de acest obicei, sa asteptam sa iasa ei singuri din aceasta perioada, in ritmul lor. Chiar si copiii cei mai inversunati in acest obicei isi vor pierde gustul pentru gratificarea orala in momentul in care vor descoperi alte resurse senzoriale. Cu cat va aratati nemultumirea verbala fata de acest obicei, cu atat mai mult se poate intampla ca bebelusul sa persiste in acest obicei.
Nu va ramane, astfel, decat sa intoarceti privirea si sa-l lasati sa faca ce vrea. In acelasi timp, asigurati-va ca ceea ce baga in gura este sigur. Un obiect care a stat prin casa si nu a fost spalat recent nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare majora, dar un burete de baie, o bucata de paine mucegaita scoasa din cosul de gunoi sau un pantof care a fost purtat pe strada sunt. De asemenea, si obiectele mici sau cu colturi taioase cu care se pot ineca sau taia.
Ideal ar fi sa incercati sa tineti lucrurile periculoase departe de cei mici, in sertarele de sus, sa puneti o protectie pe capacul de gunoi, sa tineti substantele toxice incuiate, sa puneti pantofii in dulap, sa verificati mereu podeaua sa nu fie monede sau alte obiecte mici pe jos.
Se poate sa nu fie totul perfect aranjat pentru copil ca sa nu existe riscuri, drept urmare este important sa-l monitorizati mereu pentru a vedea ce are in gura sau ce urmeaza sa bage. Cand acesta baga in gura un obiect interzis, spuneti-i pe un ton cald dar ferm „nu e voie sa bagi in gura, da-mi mie te rog asta”. Daca nu-l preda, luati-l chiar voi din mana sau din gura imediat, dar nu fortat. Un copil va intelege cum sa raspunda la aceasta comanda si, treptat, isi va da seama ce are voie sa bage in gura si ce nu.
Citește și despre: Ce trebuie să facem când copilul se sufocă sau se îneacă cu alimente, cum acordăm primul ajutor
Cand celui mic ii ies dintii, acesta are tendinta sa mestece diverse obiecte.
In acest caz, oferiti copilului obiecte speciale pentru aceasta perioada, menite sa-i calmeze durerile si mancarimile. Puteti, in schimb, sa contribuiti la dezvoltarea simturilor, astfel incat copilul sa renunte mai repede la obiceiul de a baga lucruri in gura pentru a cunoaste lumea inconjuratoare.
Copiii la varste fragede inca nu stiu sa faca alegeri vizuale si sa se concentreze asupra unui singur obiect.
Cand mergeti in parc, acesta se simte ca intr-o enciclopedie in miscare. Sunt atat de multe lucruri care se perinda prin fata lui, incat este incapabil sa se opreasca cu privirea asupra unei singure imagini. Il puteti ajuta prin atragerea atentiei asupra unui obiect dintr-o scena anume: „Uite fata de pe bicicleta rosie. Se plimba cu bicicleta”. Jucati acest joc de-a privitul oriunde mergeti. La supermarket, la doctor, la posta, etc.
Citește și despre: Săptămânile minune și salturile mentale care îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte simturile și să descopere lumea
La fel ca ochii copilului vostru, urechile sale sunt bombardate zilnic de sunete.
Chiar si acasa exista o multitudine de surse auditive: radioul pornit, ticaitul ceasului, un caine care latra in vecini, o sirena de pe strada, si multe altele. La fel ca si la vaz, este important sa incercati sa-l faceti pe copil sa se concentreze asupra unei singure surse de sunet. Jucati jocuri de ascultat si atrageti-le atentia asupra unor sunete distincte: „Auzi sirena? Ni-no, ni-no…”
Cand gatiti, opriti-va si dati-i si lui sa miroasa.
Simtul olfactiv la copiii mici nu este foate dezvoltat, ceea ce explica faptul ca mirosul scutecelor proprii murdare nu-l deranjeaza deloc, la fel ca si mirosul substantelor toxice, din nefericire. Este indicat sa incepeti un tur al mirosurilor din casa si sa-l plimbati prin diverse locuri, sa-l puneti sa miroasa florile, rufele proaspat spalate, fructele de pe masa.
Cei mai multi copii nu sunt foarte deshisi la a-si extinde orizonturile gustative.
Cu toate acestea, nu strica sa incercati cu putin spectacol care sa acompanieze experienta. Puneti pe un platou mai multe alimente, avand grija sa nu se atinga intre ele. Puneti-l sa incerce din fiecare, dar nu incercati sa-l fortati sau sa-l mituiti. Nu veti face altceva decat sa incurajati reticenta lor catre mancare si eventual sa va confruntati cu probleme in alimentatie mai tarziu.
Citește și despre:
Reflexul de gag la bebeluși
Când bebe are diaree – Remedii care funcționează
Suptul degetului sau suzeta?
Bebe bagă totul în gură
Reguli de igiena alimentara in bucatarie
Copiii descopera cel mai mult prin atingere.
De cele mai multe ori, dupa parerea parintilor, prea mult. Pot descoperi ca este amuzant sa rupa foile dintr-o revista care nu a fost citita niciodata, sau ca este distractiv sa se joace cu telecomanda de la televizor. Incercati sa-l puneti pe cel mic sa atinga fata nebarbierita a tatalui sau dimineata si, ulterior, finetea obrazului barbierit. Cautati suprafete care sa-l intrige in fiecare colt al casei, si puneti-l sa atinga texturi extreme.
Toate aceste lucruri trebuie sa le faceti cu precautie, sa nu exagerati. Va puteti da seama cand sa va opriti dupa reactia copilului. Cand isi pierde interesul si rabdarea repede, este cazul sa lasati instinctul sa-si reia cursul in dezvoltarea copilului.
CITEȘTE ȘI: Cele mai importante 4 schimbări în timpul puseurilor de creștere la bebeluși despre care trebuie să știi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.