Copiii mici sunt vulnerabili la dezvoltarea deficiențelor nutriționale. Anemia aceasta, puțini știu, nu este determinată doar de carențele de fier din organism. Mai mult, la copii, medicii sunt de părere că anemia este mai degrabă simptomul unor alte afecțiuni. Anemia se diagnostichează după o analiză a sângelui, cel mai adesea în urma apariției unor simptome. Dacă și piticul tău prezintă următoarele semne, mergi la doctor și cere o analiză de hemoglobină:
- se simte slăbit, fără putere;
- e mereu obosit și apatic;
- acuză amețeli mai ales când se ridică brusc;
- are o respirație greoaie și scurtă, sacadată;
- spune că-l doar mâinile sau picioruțele (oasele);
- are dureri în piept.
Dacă hemoglobina care va fi evidențiată în urma acestei analize de sânge va fi scăzută (puține globule roși), se va pune diagnosticul de anemie. Aceeași analiză se face pentru a monitoriza evoluția unor boli sau pentru a stabili cu certitudine diagnosticul unei boli rare a celulelor roșii din măduva spinării. Valorile normale ale hemoglobinei variază în funcție de vârstă. În cazul femeilor însărcinate, este important ca nivelul acesteia să se mențină în limitele normale, deoarece există riscul de naștere prematură, avort sau greutate mică a bebelușului la naștere.
- nou-născuți până la 1 lună: 15-10 g/dL
- bebelușii mai mari de 1 lună: 11-15 g/dL
- la copii: 11-13 g/dL
Dacă analiza hemoglobinei relevă valori mai mici decât cele prezentate mai sus, înseamnă că este vorba despre anemie. Iar anemia poate fi de mai multe tipuri și poate avea mai multe cauze:
- carența de fier (anemia feriprivă);
- lipsa vitaminei B12 (megaloblastică);
- deficiența de acid folic;
- hemoragii;
- anemia mieloftizică (leucemia);
- anemia falciformă(siclemia) este o boală transmisă prin intermediul familiei, în care globulele roșii din sânge au forma anormală de semilună;
- diferite tipuri de cancer;
- afecțiuni renale;
- boli ale ficatului;
- hipotiroidism;
- talasemie (distrugerea prematură a globulelor roșii);
La rândul ei, hemoglobina care are valori mai mari peste cele normale are mai multe cauze:
- boli ale plămânilor;
- o deshidratare puternică;
- traiul la altitudini ridicate;
- arsurile;
- vărsăturile repetate;
- policitemia vera (o afecțiune în care măduva osoasă produce prea multe globule roșii).
Tratamentul deficitului de hemoglobină
La bebeluși, anemia fiziologică este temporară, instalându-se undeva la două luni după naștere, din cauza schimbării de mediu. Această formă nu necesită tratament, bebelușii revenindu-și singuri. Un sugar poate dezvolta anemie din cauza pierderilor de sânge din timpul nașterii, ori din cauza laptelui matern dacă mama suferă și ea de anemie. O altă cauză de anemie la sugari este nașterea prematură.
Atunci când se impune, tratamentul constă în suplimente care ajută corpul să producă mai multe celule roșii în sânge (poate consta într-o transfuzie de sânge în cazuri severe de anemie). Odată ce a fost tratată, anemia nu mai poate provoca complicații pe termen lung pentru cei mai mulți copii.
La copii, cea mai întâlnită formă de anemie este cea cauzată de lipsa fierului. De obicei, vinovată se face o alimentație precară, lipsită de alimentele care ar putea aduce fier în organism și apare, de regulă, la copiii mici între 6 luni și 2 ani, mai ales la acei copii care consumă prea mult lapte de vacă, în detrimentul altor produse care i-ar ajuta. NU uita, laptele de vacă nu conține fier! Dacă vrei să-l ajuți să treacă peste această anemie, oferă-i o alimentație variată, care să cuprindă alimente bogate în fier.
CITEȘTE ȘI: Când se introduce laptele de vacă în alimentația copilului?
Cea mai bună sursă de fier pentru copii este carnea. Cel puțin o porție de ficat de pui pe săptămână ține de asemenea anemia departe.
Ca tratament, copiii diversificați ar trebui să primească, în primul rând, o cură de 3 zile cu legume proaspete sub formă de salate: țelină, varză albă, spanac, pătrunjel, zeamă de lămâie. De asemenea, fructe proaspete: cireșe, vișine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni verzi și galbeni, struguri, afine, mure, coacăze, cătină albă, curmale, banane, smochine.
Sucul de sfeclă roșie, bogat în săruri minerale (fier, fosfor) și în vitamine (B1, B2, vitamina C), se bea de două ori pe zi, după masele de dimineață și seară, câte jumătate de pahar, 3 zile la rând.
De asemenea, cura cu grâu încolțit are efecte benefice datorită complexului de vitamine și enzime naturale. Se ține timp de 15-20 de zile în fiecare trimestru, oferindu-i celui mic 2-3 lingurițe într-un păhărel cu lapte, de 3 ori pe zi.
Orice organism care nu are acces pentru o perioadă mai lungă de timp la cantitatea optimă de vitamine va trece printr-un episod de anemie. Și ceea ce trebuie neapărat să rețineți este că anemia nu trebuie ignorată. În lipsa tratamentului, sistemul circulator nu va primi oxigenul de care are nevoie pentru a funcționa normal, lucru care va face ca inima să depună și mai mult efort și, până la urmă, să se îmbolnăvească.
CITEȘTE ȘI: Carnea în alimentația bebelușului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.