Abia a mijit ochișorii după somn și un zâmbet larg i s-a întins pe chip, de îndată ce te-a văzut aplecată deasupra pătuțului. Clipește încă leneș și începe să îți povestească, prin gângurit, icnit, vocale lungi și oftaturi înăbușite, despre ce a visat sau despre cât de bine îi pare să te vadă – cine știe ce spune? Când bebelușul încearcă să comunice cu tine, pe limba lui, firește, cu toată seriozitatea de care este capabil la cele câteva săptămâni sau luni de viață, ce poți face decât să… gângurești înapoi. Totul pare o joacă, dar ce se petrece, de fapt, este foarte important: bebelușul învață să comunice! Felul în care îi vorbești bebelușului îi influențează vocabularul de peste ani!
Ce aud bebelușii are un impact major asupra modului în care vor învăța să vorbească
Dacă nu te lași antrenat în aceste discuții bebelușești, dacă nu răspunzi sunetelor și zgomotelor amuzante pe care le fac, ei nu vor percepe reala importanță a limbajului vorbit și vor avea senzația că acest mod de comunicare nu este pe cât de valoros pare.
Soacră-mea e o femeie de milioane, dar când venea la noi, cât era I. mică, mă scotea din sărite. De fiecare dată se scălâmbăia când îi vorbea, făcea ca toate alea, avea vocea ei specială pentru bebeluși, că am auzit-o și pe la cumnată-mea, râdeam cu soțul că până și copila se uita când la ea, când la noi, parcă ne întreba ce-i cu femeia asta…?!
Citește și despre: Primele cuvinte – La ce vârstă începe bebe să vorbească?
Și tu vorbești părinto-bebelușeza cu copilul tău?
Cercetărorii au observat un fenomen universal valabil, în întreaga lume: atunci când îi vorbesc unui bebeluș sau copil mic, adulții folosesc un ton ridicat, un tempo mai lent și adesea exagerează din punct de vedere al intonației. Cuvintele lor sunt rostite mai literar, mai clar, literele sunt articulate mai bine, iar pauzele dintre cuvinte sunt mai mari decât în mod normal.
Părinto-bebelușeza – cum am ales să o denumim, pentru că deocamdată nu are o denumire oficială – pare a fi o limbă a fericirii si a bunei dispoziții: ea sună vesel și se vorbește cu ochii larg deschiși și cu zâmbete generoase pe chip, ceea ce atrage atenția micuților și îi ajută să se concentreze, stimulându-i să răspundă.
În caz că mai era nevoie, ipoteza că acest mod de a comunica este mai atractiv pentru bebeluși a fost confirmată oficial de mai mulți cercetărori, printre care și Patricia Kuhl, neurocercetător la Universitatea Washington.
Bebelușii preferă părinto-bebelușeza
Părinto-bebelușeza este un instinct natural – nu degeaba se vorbește în întreaga lume și în toate limbile planetei. Indiferent de limbă sau de modelul cultural, bebelușii analizează cuvintele și absorb elementele finetice care îi ajută să deosebească sunetele și să le memoreze.
De altfel, un studiu desfășurat la Universitatea Washington a demonstrat că acest mod de a le vorbi bebelușilor este atât de eficient, încât la vârsta de 5 luni ei sunt capabili să producă, independent și voluntar, cele 3 vocale comune tuturor limbilor: E, A și U
Zona de Achiziții Verbale (ZAV) este o zonă a creierului considerată responsabilă pentru abilitatea înnăscută de a ne însuși și de a produce limbajul verbal. ZAV este zona în care se procesează informația pe care o auzim și în care se generează informația pe care o verbalizăm și repetăm, prin formarea unor noi rețele neuronale. CITEȘTE PE LARG DESPRE: Un limbaj bine dezvoltat oferă un bun start în multe! Ajută copilul să dobândească un vocabular bogat
Un experiment efectuat la Universitatea Boston a prezentat unui grup de bebeluși cu vârste de 7 – 8 luni două cuvinte noi, unul în limbajul standard și unul în părinto-bebelușeză. A doua zi, cercetătorii au verificat dacă micuții pot identifica aceste cuvinte într-o propoziție. Rezultatele au arătat că toți copiii au recunoscut mai bine și mai ușor cuvintele rostite în părinto-bebelușeză și că au și fost capabili să și le amintească pentru o perioadă mai lungă de timp.
Nu, copilul nu va vorbi stâlcit din cauza asta!
Mereu am zis: copilului să îi vorbești normal, cum îi vorbești unui adult. Mă îmbolnăvesc abuzul de diminutive și toate strâmbăturile pe care le fac oamenii când vorbesc cu bebelușii: cum să învețe copilul ăla să vorbească corect, când nu aude decât mâncărică, burtică, scutecel, funduleț, căcuță toată ziua?!
Pe măsură ce bebelușii cresc, hiper-articularea caracteristică părinto-bebelușezei îți pierde din importanță, atunci când vine vorba despre achizițiile de limbaj. Se produce o trecere firească spre vorbirea normală, pe măsură ce vocabularul micuțului se extinde, trecere pe care o poți remarca ușor urmărind, de pildă, familiile în parc.
CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului copilului – Ce trebuie să știe părinții
Efectele comunicării timpurii se observă și peste ani
O comunicare adecvată cu bebelușul are un impact pozitiv asupra vocabularului și abilităților de învățare și mult mai târziu. Cercetătorii au demonstrat că, la vârsta de 33 luni, copiii care au beneficiat de o stimulare adecvată prin intermediul limbajului părinto-bebelușezei au un vocabular cu aproximativ 400 cuvinte mai bogat decât cel al copiilor care au beneficiat de stimulare moderată. Diferențe se remarcă și mult mai târziu, cuantificabile de această dată sub forma rezultatelor academice.
Tu cum comunici cu bebelușul tău? Care sunt jocurile voastre preferate în materie de cuvinte și limbaj?
CITEȘTE ȘI: 9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă repede și corect!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.