Coşmarul oricărui părinte este să se afle într-o situaţie limită alături de copilul său şi să aibă nevoie de ajutorul unităţii de primiri urgenţe pentru asistenţă cât mai rapidă. Din păcate însă, nici unul dintre noi nu este complet protejat împotriva acestor evenimente, deci e important să fim cât mai bine informaţi în legătură cu modalitatea corectă de acţiune.
Când să suni la 112
Există unele situaţii în care e mai bine să suni la numărul unic de urgenţă şi să soliciţi asistenţă medicală, în loc să te îndrepţi chiar tu către spital. Sună la 112 dacă:
Copilul nu poate să respire şi se învineţeşte;
A avut loc un accident de maşină, iar copilul este inconştient sau grav rănit;
Copilul are convulsii;
Copilul şi-a pierdut cunoştinţa sau nu poate să comunice;
Copilul ar putea avea o rană la gât sau la coloana vertebrală;
Copilul a suferit o lovitură la cap şi şi-a pierdut cunoştinţa, varsă sau are reacţii anormale;
Copilul are o hemoragie puternică;
Copilul ar putea să se fi intoxicat, nu are reacţii normale sau nu respiră cum trebuie. În acest caz poţi încerca să suni la Toxapel pentru mai multe informaţii.
Informează-te din timp
Nu vrem niciodată să ajungem în situaţia de a merge la UPU, dar uneori asta se întâmplă. Vorbeşte din timp cu medicul vostru de familie şi întreabă-l la care spital ar trebui să mergi în funcţie de posibilele situaţii cu care te-ai putea confrunta. Dacă ai acces la un spital de pediatrie, evident că aceasta poate fi cea mai bună alegere. Pe de altă parte, în cazul unei lovituri la cap s-ar putea să fie mai bine să mergeţi la spitalul de Neurochirurgie. Sau poate ca nu ai acces decât la un spital judetean, care este cel mai apropiat.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Cum să te pregăteşti pentru vizita la urgenţe
Sigur că atunci când eşti în situaţia de a merge la urgenţe cu copilul, problema voastră este deja suficient de gravă încât să nu ai timp de pregătiri. Totuşi, când însoţeşti copilul, trebuie să fii informat în legătură cu momentul în care a debutat problema, de cât timp se simte rău micuţul, care sunt simptomele şi cum au evoluat ele în timp, ce medicamente sau remedii aţi încercat deja, când a mâncat şi când a băut copilul ultima oară.
Dacă mergeţi la spital pentru ca juniorul a înghiţit un medicament sau un produs de curăţenie, ia cu tine şi recipientul în care se afla acesta; îi va fi de ajutor medicului ca să înţeleagă mai bine ce tratament trebuie să aplice.
În cazul în care copilul a înghiţit un anumit obiect, adu unul similar, care să îl ajute pe medic să înţeleagă cât mai bine cum arată acesta.
Este esenţial să cunoşti istoricul medical al copilului, eventuale alergii, boli cronice sau boli pe care le-a avut, operaţii, accidente, istoricul vaccinărilor şi aşa mai departe. Te poţi gândi la varianta în care notezi toate acestea, astfel încât bona, bunicii sau oricine altcineva se mai ocupă de copil să aibă acces la ele, în cazul unei urgenţe.
Pentru a pune cap la cap istoricul medical al copilului, notează medicamentele pe care le ia acesta, eventualele alergii, motivul altor spitalizări din trecut, intervenţii chirurgicale pe care le-a suferit, boli cronice, elemente importante din istoricul medical al familiei, istoricul vaccinărilor. S-ar putea să fie important să cunoşti numele şi numărul medicului de familie sau al medicului pediatru la care apelezi în mod obişnuit. La orice cameră de gardă trebuie să fii pregătit să aştepţi, în afara cazului în care e vorba despre o urgenţă care pune viaţa în pericol imediat. Dacă ai şansa să faci asta, ia în calcul varianta în care iei cu tine ceva de făcut, care să îl ţină pe copil cât de cât ocupat. Te-ar putea ajuta o bucată de hârtie pe care să notezi eventualele întrebări pe care ai vrea să i le adresezi medicului, astfel încât să fii bine organizat şi să nu le uiţi. CITEȘTE ȘI: Culoare și textură în scutecul bebelusului | Când e normal? Când chemi pediatrul?
Cu copilul la camera de gardă – La ce să te astepţi
Nu se poate prezice cât timp vei avea de aşteptat odată ajunşi la camera de gardă, căci medicii triază pacienţii în funcţie de gravitatea situaţiei. În general, dacă ai ajuns cu o problemă minoră, va trebui să aştepţi destul de mult. Chiar dacă sala de aşteptare e goală, e posibil ca sala de consultaţii să fie aglomerată, sau ca medicii să fie cu toţii ocupaţi cu un caz deosebit de grav.
În acest timp e posibil să fiţi martori la cazuri foarte foarte grave, ceea ce se poate dovedi înspăimântător. Fii alături de copilul tău şi încurajează-l spunându-i cum camera de gardă este locul în care oamenii răniţi primesc cel mai bun tratament disponibil. Poţi chiar să apelezi la ajutorul unui exemplu din trecut, în care el sau cineva cunoscut au fost la upu şi au fost ajutaţi.
La scurt timp după sosire, o asistentă medicală va veni să vă întrebe care este problema, care sunt simptomele copilului şi să ceară mai multe informaţii în legătură cu acesta. Ea îi va verifica funcţiile vitale şi ţi va face o evaluare sumară. Acest triaj prioritizează consultaţiile în funcţie de gravitatea fiecărui caz în parte.
Cât te afli acolo încearcă să notezi informaţiile importante, căci discutăm despre un mediu plin de emoţii, în care e posibil ca anumite infirmaţii să nu fie reţinute altfel. Notează numele medicilor, informaţiile pe care ţi le spun în legătură cu boala pentru care aţi venit, tratamentele recomandate copilului sau alte recomandări de îngrijire la domiciliu.
Chiar dacă vei pleca de acolo cu o lista de recomandări şi o scrisoare medicală pe care să i-o duci medicului de familie, asigură-te că pui toate întrebările necesare pentru a-i putea acorda copilului cea mai bună îngrijire posibilă. În cazul în care se decide internarea copilului, ai grijă să îl încurajezi şi să îl asiguri atât de prezenţa ta, cât şi de îngrijirea pe care o va primi acolo şi care nu i-ar putea fi acordată acasă.
CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC – Clubul Bebelusilor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.