Atunci cand in familie apare primul bebelus, parintii sunt extrem de atenti la fiecare detaliu legat de starea lui de bine. Te-ai ingrijorat vreodata din cauza transpiratiei abundente a celui mic in timpul somnului? Ai cautat explicatii si solutii? Este firesc sa te intrebi de ce bebelusul tau transpira in somn si ce masuri poti lua pentru a-l ajuta sa se simta confortabil.
Transpiratia este un proces natural, esential pentru termoreglarea corpului. Practic, prin transpiratie, corpul isi mentine temperatura constanta, un mecanism controlat de glandele sudoripare. In cazul bebelusilor, acest proces functioneaza la fel, insa este important de stiut ca cei mici transpira mai ales in zona capului. Acesta este motivul pentru care este complet nerecomandat sa ii pui caciulita in casa sau, mai ales, in timpul somnului. Capul este locul unde bebelusul pierde cel mai mult caldura, iar acoperirea acestuia in interior poate duce la supraincalzire, un factor de risc pentru sanatatea lui.
Pe masura ce bebelusii cresc, mecanismul lor de termoreglare se ajusteaza, insa pana atunci, asigura-te ca mediul in care dorm este bine aerisit, hainele sunt lejere si adaptate temperaturii din camera. Astfel, ii vei oferi un somn linistit si sigur, fara sa te ingrijorezi de transpiratia excesiva.
De ce transpira bebelusii in timpul somnului?
Transpiratia in timpul somnului apare frecvent la aproape toti bebelusii. Desigur, atunci cand esti pentru prima oara parinte, nu ai de unde sa stii asta. Exista numeroase cauze ale transpiratiei abundente la bebelusi in timpul somnului. Prima si cea mai frecventa cauza este reprezentata de supraincalzire. Multora dintre parinti le este teama ca cei mici sa nu raceasca, asa ca incalzesc excesiv dormitorul sau ii imbraca prea gros pe cei mici. In asemenea cazuri, transpiratia este cea mai mica problema a bebelusului. Supraincalzirea este asociata cu un risc crescut de moarte subita.
Se pare ca sistemul nervos al bebelusilor este inca imatur, si ca acestora le este greu sa isi regleze corect temperatura in timpul somnului. De aceea se observa ca cei mici transpira abundent in zonele care sunt in contact direct cu suportul pe care se odihnesc (pat, balansoar, bratele mamei). Transpiratia excesiva poate fi insa determinata si de o problema medicala. Transpiratia abundenta in timpul hranirii poate indica insuficienta cardiaca. Copilul oboseste in timpul suptului, frecventa sa respiratorie creste, bebelusul tuseste sec si ia prost in greutate. Asadar, in cazul existentei unei probleme la inima, copilul manifesta si alte simptome, in afara transpiratiei abundente.
O alta problema medicala care poate cauza transpiratie excesiva este hipertiroidismul. Insa si in acest caz, transpiratia nu este singurul simptom care apare, ci exista si alte motive de ingrijorare. CITEȘTE ȘI: Căciulița la bebeluși – Când o purtăm și când mai bine o aruncăm!
Bebe transpira cand doarme – Cum remediem problema?
In cazul in care bebelusul este perfect sanatos si ca sa evitam transpiratia nocturna trebuie sa avem grija in primul rand ca bebelusul sa nu se supraincalzeasca. Temperatura ideala pentru mediul in care bebelusul isi petrece timpul este de 20 grade Celsius. In realitate, ca sa mentinem aceasta temperatura constanta in orice anotimp este mai complicat.
In timpul verii se poate ajunge usor la temperaturi apropiate de 30 de grade in interior si chiar mai mult iar in timpul iernii temperatura din casa poate depasi 24-25 de grade Celsius cu usurinta. Nicio extrema nu este benefica bebelusului. Trebuie sa stii ca un bebelus sufera mai mult de cald decat de frig! Nu frigul dauneaza sanatatii bebelusului ci mai mult variatiile bruste de temperatura.
De retinut este faptul ca temperatura din camera in care doarme cel mic se recomanda sa nu fie mai mare de maxim 23 de grade Celsius daca dorim sa nu se supraincalzeasca si astfel sa transpire. Bebelusul ar trebui imbracat asa cum te-ai imbracat si tu ca sa te simti confortabil, sa nu-ti fie nici prea cald sau prea frig. Nu inveli un bebelus mai mic de un an si nu lasa in patut paturele, perne sau jucarii de plus!
CITEȘTE ȘI:
Când îi pot oferi bebelușului pernă si patură
Bebelușul vrea să își petreacă toată noaptea la sân
Regresia somnului la bebelusi
In cazul in care cel mic este imbracat la fel de gros ca si tine si totusi transpira abundent si atunci cand este treaz, sau daca transpiratia este asociata cu alte simptome, este bine sa soliciti un consult pediatric. Medicul este in masura sa iti spuna daca transpiratia bebelusului este fiziologica, sau daca exista vreo alta problema ascunsa care trebuie identificata.
Transpiratia abundenta la bebelusi – Mărturiile mamelor
Mamele au diverse experiențe legate de transpirația bebelușilor în timpul somnului și au descoperit soluții practice pentru a gestiona această situație. Iată câteva mărturii și soluții care au funcționat pentru ele:
Maria, mama lui David (8 luni)
„Am observat că David transpira foarte mult noaptea, mai ales pe cap, și mă îngrijora. După ce am vorbit cu pediatrul, mi-a recomandat să nu-l îmbrac prea gros și să mă asigur că temperatura din cameră este între 20-22°C. De asemenea, am renunțat la caciulita în casă. Acum doarme mai liniștit și transpiră mult mai puțin.”
Soluție: Verificarea temperaturii camerei și evitarea supraincalzirii prin haine groase sau pături excesive.
Andreea, mama gemenilor Luca și Alex (1 an)
„Am crezut că transpirația era din cauza pijamalelor de bumbac mai groase. Am schimbat la materiale mai subțiri și am folosit doar un cearșaf ușor peste ei. După asta, am văzut o mare diferență. În plus, nu mai folosesc perne sau obiecte care pot reține căldura.”
Soluție: Folosirea hainelor și a lenjeriei de pat din materiale ușoare, respirabile, pentru a preveni acumularea de căldură.
Ioana, mama Teodorei (6 luni)
„Teodora transpira foarte mult în somn, chiar dacă nu era îmbrăcată gros. Am încercat să aerisesc camera bine înainte de culcare și să evit ca patul să fie prea încărcat cu pături. Asta a ajutat enorm. De asemenea, am fost foarte atentă la semnele de supraincălzire și am încercat să o îmbrac cu un singur strat de haine subțiri.”
Soluție: Aerisirea camerei înainte de culcare și evitarea stratificării hainelor.
Diana, mama Sofiei (10 luni)
„Sofia transpira pe cap foarte mult și chiar mă întrebam dacă este normal. Am discutat cu alte mame și am aflat că nu este neobișnuit. Am început să verific de două ori pe noapte dacă este prea caldă sau prea rece și am ajustat îmbrăcămintea în funcție de cum o simțeam. M-a ajutat să păstrez un echilibru și acum doarme mult mai bine.”
Soluție: Monitorizarea constantă a temperaturii corpului bebelușului și ajustarea îmbrăcămintei pe parcursul nopții.
Raluca, mama lui Matei (9 luni)
„Am observat că Matei transpira doar când îl puneam să doarmă în haine cu fermoare sau elastice prea strânse. Am schimbat hainele cu unele mai lejere, din bumbac, și am renunțat la hainele cu fermoar. De atunci, nu mai transpiră așa mult în somn.”
Soluție: Alegerea hainelor lejere și fără accesorii care pot împiedica circulația aerului.
Aceste mărturii arată că, în general, soluțiile pentru a reduce transpirația bebelușului se concentrează pe reglarea temperaturii camerei, alegerea hainelor potrivite și asigurarea unui mediu de somn confortabil și aerisit. Este important ca fiecare mamă să găsească ceea ce funcționează cel mai bine pentru copilul ei și să fie atentă la semnalele corpului acestuia.
Bebelusul tau transpira? Cat de gros e imbracat cand il pui la somn?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.