Cand vorbim despre bolile copilariei ne referim la cinci entitati distincte, infectioase si contagioase, care evolueaza cu precadere in colectivitatile de copii, dar care pot afecta si adultii neimunizati si care produc imunitate pe viata. Ele sunt rubeola, rujeola, oreionul, varicela si scarlatina.
Copilaria este o perioada dificila din punct de vedere al imbolnavirilor. Organismul fraged al copilului, cu un sistem imunitar in plina dezvoltare, cu notiuni limitate despre igiena, intra in colectivitati destul de mari, deseori in spatii inchise. Infectiile respiratorii sunt printre cele mai frecvente afectiuni ale copiilor, urmate indeaproape de cele digestive. Insa copiii mici pot contacta si una din bolile copilariei: rubeola, rujeola, oreionul, varicela si scarlatina.
Bolile copilariei – Rubeola
Rubeola este o boala virala in general usoara. Virusul se raspandeste prin tuse sau stranut sau prin contactul cu o suprafata contaminata cu picaturi de fluid.
Simptome rubeola: Boala debuteaza cu febra in general moderata si cu aparitia unei eruptii cutanate care nu este insotita de mancarime. Eruptia debuteaza la nivelul fetei si apoi se extinde pe gat si piept si pe tot corpul. Caracteristica pentru evolutia rubeolei este marirea ganglionilor din spatele urechilor si din partea posterioara a capului. O complicatie rara dar foarte grava a rubeolei este encefalita, care are o mortalitate de 20%.
Desi in general benigna la copii, rubeola este extrem de riscanta pentru gravide, mai ales in primul trimestru de sarcina, cand poate provoca avort spontan, mortalitate fetala sau anomalii congenitale. Boala se poate preveni prin vaccinare.
Bolile copilariei – Rujeola sau Pojarul
Rujeola (pojarul) este o alta boala infectioasa produsa de un virus. Boala este extrem de contagioasa si este deosebit de grava pentru copiii mici, la care apar des complicatii pulmonare grave si in cazul carora mortalitatea este destul de ridicata. Boala se transmite prin aer, prin picaturile de saliva sau prin secretii nazale eliminate in timpul tusei si a stranutului. Bolnavii sunt contagiosi 4 zile inainte si dupa aparitia eruptiei cutanate. Dupa contactul cu un bolnav perioada de incubatie este de aproximativ 10 zile.
Simptome rujeola – boala evolueaza initial ca o gripa, cu stare generala proasta, febra si simptome respiratorii. Dupa cateva zile apare si eruptia, intai pe fata, apoi pe corp si la sfarsit pe membre. Leziunile caracteristice se observa in gura. Pe fata interna a obrajilor apar puncte mici si albicioase, iar gatul si limba sunt extrem de rosii.
Dupa disparitia eruptiei, in perioada de convalescenta, exista un mare risc de aparitie a complicatiilor: diaree, pneumonie, pleurezie, convulsii, meningita, encefalita, afectiuni oculare care merg pana la orbire, miocardita.
Tratamentul pojarului vizeaza doar ameliorarea simptomelor. Bolnavii trebuie izolati, impreuna cu membrii familiei cu care au intrat in contact, de la debutul bolii pana la 6-7 zile dupa disparitia eruptiei cutanate. Singura si cea mai eficienta metoda de preventie este reprezentata de vaccinare.
Bolile copilariei – Oreionul
Oreionul este o alta boala virala care afecteaza in principal copiii, dar care este periculoasa mai ales pentru adultii neimunizati. Virusul se raspandeste tot pe calea aerului si, odata patruns in organism, se cantoneaza si se multiplica in glandele parotide, in creier, pancreas, testicule, ovare.
Simptome oreion – Cel mai frecvent simptom este reprezentat de cresterea in volum a glandelor parotide. Astfel, unul sau ambii obraji apar umflati si durerosi. Acest simptom considerat caracteristic este insotit de febra, dureri de cap si de urechi, durere de gat, dureri musculare, lipsa poftei de mancare, greata si varsaturi. Pot aparea complicatii severe care sa indice afectarea creierului (meningita), a testiculelor (in cazurile grave ajungandu-se la sterilitate) sau a pancreasului.
Tratamentul oreionului consta in odihna si analgezice care sa calmeze durerile. Pe zonele afectate se pot aplica alternativ comprese reci sau calde. Se recomanda administrarea de alimente moi, semilichide si evitarea alimentelor acre. Copiii trebuie izolati timp de 9 zile de la debutul bolii. Boala poate fi prevenita prin vaccinare.
Bolile copilariei – Varicela sau Varsatul de vant
Varicela este mai adesea cunoscuta sub denumirea de varsat de vant. Ea este produsa de un virus care determina varicela ca infectie primara si herpes zoster ca infectie recurenta. Boala se transmite pe cale respiratorie si este extrem de contagioasa cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei.
Simptomele varicelei apar la 10-21 de zile dupa contactul cu persoanele bolnave, iar carantina care se impune dureaza in medie 3 saptamani. Eruptia este caracteristica si este precedata de febra, insa pusee de febra pot aparea si odata cu fiecare val eruptiv. Leziunile arata ca niste besicute pline cu lichid si poarta denumirea de vezicule. Mancarimea este destul de accentuata, iar veziculele pot aparea nu numai pe corp ci si pe fata si membre, pe mucoase, in gura si in gat. Veziculele se usuca si formeaza cruste, care nu mai sunt contagioase.
Tratamentul varicelei consta in aplicarea pe leziuni a mixturii mentolate care calmeaza mancarimea. Se pot face dusuri scurte cu apa calduta, cu mentiunea ca stergerea se va face doar prin tamponare, fara a frectiona pielea. Ruperea crustelor este asociata cu un risc crescut de aparitie a suprainfectiilor bacteriene. Boala poate fi prevenita prin vaccinare.
Bolile copilariei – Scarlatina
Scarlatina este determinata de o bacterie denumita streptococ. Acesta se localizeaza de obicei in gat, dar uneori poate determina aparitia unei eruptii pe piele. Eruptia apare pe piept si pe burta dar se raspandeste pe tot corpul si este insotita de febra. Limba are un aspect caracteristic, denumit „in forma de capsuna”. In zonele cu pete rosii pielea apare uscata si aspra. Cutele de piele sunt de un rosu mai accentuat decat restul corpului, iar fata este rosie si are o zona alba in jurul gurii.
Tratamentul scarlatinei consta in administrarea de antibiotic si este esential ca acesta sa fie efectuat corect pentru a preveni complicatii cardiace si articulare.
Micutul rau a facut una din bolile copilariei?
Cum a fost episodul de boala?
Copilul tau este vaccinat impotriva bolilor copilariei?
Citește și despre:
Zgârieturi, julituri, tăieturi? Primul ajutor și prevenirea semnelor inestetice
Testarea pentru infecția cu streptococ de grup B (SGB) în sarcină
Inflamaţii oro-faringiene | Cum scapam de streptococul de grup A
Scarlatina la copii | Semne, tratament și riscuri
Rujeola la copii | Cum se diferentiază de rubeolă și varicela
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.