Oul este considerat cel mai complet aliment continând toate substanțele nutritive. Este bogat în proteine de înaltă calitate biologică, grăsimi bune, zinc, fosfor, calciu, fier, lecitină și vitaminele A, B, D și K. Iată suficiente motive să-l oferi copilului tău după începerea diversificării de cel putin 2 ori pe săptămână.
Oul poate fi introdus, practic, în orice mâncare, fără ca măcar mofturosul să-l simtă. Gălbenușul amestecat cu smântână poate definitiva o ciorbiță de legume, făcând-o albă și gustoasă, dar și extrem de sănătoasă. Oul întreg, bătut bine și adăugându-i-se griș se poate transforma în norișori albi, pufoși, adică în gălușcuțele unei supe clare de pui sau de vită. Hm! Sau într-o minunată tocăniță cu cărniță și găluști de griș. Încearcă! Îi atrage forma, iar gustul bun și textura pufoasă îi dau pe spate. Sufleurile sau budincile sunt cele mai grozave ascunzători pentru ou.
Retete ou bebelusi – Budincă de dovlecel de la 10-12 luni
Ingrediente:
- 1 cană de dovlecel ras
- 1 ceapă medie
- 1 cană de brânză de capră rasă
- 2 ouă întregi
- 1 lingură cu ulei de măsline
- 1 lingură de pesmet
Mod de preparare:
Stoarce dovlecelul ras și adaugă peste el ouăle bătute și amestecate cu ceapa tocată mărunt, cu brânza rasă și uleiul de măsline. Amestecă bine și toarnă compoziția într-un vas termorezistent pe care l-ai uns cu ulei de măsline și l-ai tapetat cu pesmet, apoi dă-l la cuptor 30-35 de minute. NU e nevoie de sare (un praf de sare dupa 1 an, nu mai mult), dacă brânza e sărată!
Clătite din ou și banană de la 8-10 luni
Ingrediente:
- 1 ou întreg sau 2 gălbenușuri (depinde cât de mari sunt)
- 1 banană foarte bine coaptă
Mod de preparare:
Pasează bine de tot banana. Amestecă cu oul bine bătut. Încinge o tigaie și pune câte o lingură din acest amestec până devine maroniu-auriu (maximum 2 minute pe fiecare parte). Se poate servi cu piure de fructe proaspăt făcut și cu iaurt.
Retete ou bebelusi – Orez chinezesc de la 10-12 luni
Ingrediente
- 1 ou fiert tare
- 1 felie de ardei gras tăiat mărunt
- 10 boabe de mazăre
- 1 buchețel de broccoli mărunțit
- 10 felii de morcov
- 1 ceșcuță de orez fiert
Mod preparare:
Fierbe la aburi legumele și taie-le mărunt. Zdrobește cu furculița oul fiert. Amestecă legumele fierte și tăiate, precum și oul fiert tare și zdrobit cu orezul fiert.
Omletă la cuptor de la 10-12 luni
Ingrediente:
- 2 ouă
- ½ lingură de amestec de legume
- 50 g brânză de vaci
- ½ linguriță de unt
Mod preparare:
Bate ouăle cu furculița. Adaugă în ouăle bătute legumele și brânza de baci bine stoarsă. Unge cu unt 2-3 forme de brioșe, apoi pune ouăle bătute și dă la cuptor. Servește cu roșioare tăiate în bucăți mici sau cu ketchup făcut în casă.
Chaud oeuf (oul cald) sau șodoul copilăriei noastre
Mama mi-l pregătea când mă durea gâtul. Este cu gălbenuș crud, însă e tare bun la gust. Cu puțină pricepere de mămică, îl poți adapta ca să fie bun și unui bebeluș care n-a împlinit încă 12 – 18 luni.
Ingrediente
- 1 pahar de lapte cald
- 1 gălbenuș de ou crud
- 2 lingurițe de miere
Mod preparare:
Pune gălbenușul crud într-un pahar, adaugă mierea și amestecă, picurând puțin câte puțin lapte cald, până ce obții un amestec cremos. Adaugă restul de lapte cald și pune la cuptor, într-un vas termorezistent 30 de minute sau până când face pojghiță deasupra. Scoate de la cuptor și după ce se răcorește poți servi.
Gălbenuș fiert moale cu brânzică de vaci
Ingrediente:
Oul nepreparat corespunzător (nefiert îndeajuns) nu se oferă copiilor mici, dar după vârsta de 1 an, îl poți oferi copilului în următorul amestec:
- 1 gălbenuș fiert moale (5-6 minute de fierbere)
- 2 lingurițe de brânză de vaci bine stoarsă
- 2 degete de miez de pâine tăiat în cubulețe
Pune toate ingredientele într-un castronel, amestecă ușor și servește cât e cald.
Retete ou bebelusi – Ciorbiță falsă de burtă dupa 12 luni
Ingrediente:
- 1 spate și ½ de piept de pui
- 2 cartofiori
- 1 morcov
- 1 pătrunjel/păstârnac
- 1 ceapă
- 1 deget de țelină rădăcină
- 1 ardei gras mic roșu
- 2-3 căței de usturoi
- 2 gălbenușe
- 120 g de smântână de gătit
Mod preparare:
Pune carnea (tăiată în fâșii) și spatele de pui la fiert, spumând de câte ori e nevoie.vCurăță și taie în cubulețe legumele – ceapa, zarzavatul, ardeiul, cartofiorii. Apoi pune-le la fiert în oala cu carne. Când sunt fierte, drege gustul de sare. Amestecă gălbenușul cu smântâna lichidă, adăugând zeamă de pe foc, până aduci amestecul la temperatura ciorbei. Dă focul mic și varsă amestecul de gălbenuș cu smântână în oala unde fierbe ciorba. Mai lasă 3 minute la foc mic. Zdrobește cățeii de usturoi și adaugă-i în ciorbă. Servește caldă.
Când vine vorba de introducerea oului în alimentatia bebelusului, este important sa se tina cont de cateva aspecte esentiale pentru sanatatea si dezvoltarea micutului. Oul este o sursa excelenta de proteine si nutrienti esentiali, cum ar fi fierul si vitamina D, contribuind la cresterea sanatoasa a copilului. Totusi, introducerea oului trebuie sa fie facuta treptat, pentru a evita reactiile alergice si pentru a observa orice semne de intoleranta alimentara. Gatirea oului intr-un mod potrivit varstei este esentiala pentru a preveni riscul de toxiinfectii alimentare, cum ar fi salmonella.
Pentru a integra oul in dieta bebelusului, este necesar sa se acorde atentie texturii si consistentei, astfel incat alimentele sa fie usor de mestecat si inghitit. Incepand cu oul fiert tare, textura acestuia poate fi ajustata pentru a fi mai usor de digerat. Este recomandat ca parintii sa consulte medicul pediatru pentru a determina momentul potrivit de introducere a oului in dieta copilului si pentru a stabili cantitatea adecvata. Diversificarea alimentara trebuie sa fie echilibrata si adaptata nevoilor nutritionale ale bebelusului, asigurandu-se ca oul face parte dintr-o dieta variata si bogata in vitamine si minerale.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.