Se stie ca de multe ori la locurile de joaca unde iesim cu copiii nu e mereu lapte si miere, nu intalnim mereu parinti pe aceeasi lungime de unda cu noi, nu se petrece totul cum ni s-ar parea noua ideal.
Fie ca mergem in parc sau la locurile de joaca amenajate inauntru, de multe ori intalnim persoane sau situatii care transforma iesirea intr-un prilej de frustrare si nervi. Uneori nici nu stim cum sa reactionam in anumite imprejurari, alteori suntem socati de atitudinea unor parinti/bunici, alteori nu stim cum sa ne scoatem copilul dintr-o situatie neplacuta in care l-au pus alti copii. In general neplacerile de la locul de joaca se datoreaza adultilor care insotesc parintii deci sa vedem ce tipuri de parinti/bunici putem intalni si cum am putea actiona in functie de comportamentul lor.
Comportamente la locul de joaca – Parintele “bagacios”
In general parintii bagaciosi sunt de gen feminin, cu alte cuvinte mame. Sunt genul extrovertit pentru care faptul ca nu va cunoasteti nu este o piedica pentru a pune intrebari prea personale sau nepotrivite si de a da sfaturi de acelasi tip.
O astfel de mama va va intreba daca alaptati, daca mai suge noaptea, daca dati copilului sa manance de toate, va va intreba ce greutate are, daca doarme bine.
Totul poate parea benign si o simpla conversatie de dragul conversatiei, ca intre mame, dar parintele bagacios va continua cu verdict, sfaturi necerute, critici.
Vei afla ca al tau copil e prea slab, prea gras, prea rasfatat, vei primi sfaturi despre cum sa-l faci sa doarma toata noaptea, sa manance bine, sa stea cuminte la doctor.
Riscul intalnirii cu un astfel de parinte este sa te enerveze, daca esti mai impulsiva, sa-ti sadeasca indoieli cu privire la ceea ce faci ca mama, daca esti mai influentabila dar in primul rand exista riscul cu o persoana atat de vorbareata, ca sa nu zicem pisaloaga, sa-ti distraga atentia si sa nu mai fii atenta la copil.
Nu uita ca principala ta indatorire este sa nu scapi din ochi copilul asa ca evita astfel de persoane indepartandu-te pur si simplu sau luand o mima neabordabila de genul “nu doresc sa fac conversatie, multumesc pentru intelegere”.
Comportamente la locul de joaca – Parintele necivilizat
Aceasta este una dintre cele mai triste categorii si, din pacate, se intalneste frecvent la locurile de joaca. Parintele de acest tip sta la povesti pe o banca mancand seminte si lasand un covor gros de coji pe o distanta remarcabila in jurul bancii.
Intre doua pungi de seminte mai trage si o tigara fara sa-l impresioneze ca tot fumul merge inspre copii, ba mai si intra cu tigara aprinsa in mijlocul copiilor daca al sau prunc ii solicita ajutorul.
Prins in povesti el mai uita ca de fapt a venit cu copil, nu e atent la el si nu observa ca loveste sau impinge alti copii, se joaca intr-un mod periculos etc iar daca observa aceste lucruri are in general doua atitudini: sau este incantat ca al sau copil este “viteaz” si “competitiv”, sau sare sa-i “faca educatie” urland la el, insultandu-l sau chiar lovindu-l.
In mod normal si intr-o lume ideala legea si organele legii ar trebui sa ne apere de asemenea indivizi, avand in vedere ca este ilegal si sa fumezi in spatiile destinate copiilor, chiar daca sunt in aer liber, si sa iti brutalizezi copilul. In contact cu astfel de indivizi poti sa actionezi in diverse moduri, depinzand de personalitatea ta.
Ai putea sa atragi atentia politicos, dar ferm, ca nu se fumeaza in preajma copiilor si nu se lasa mizerii la locul de joaca, dar nu trebuie sa speri ca vei obtine aprobare plina de remuscari si corectarea comportamentului.
Din pacate asemenea persoane pot reactiona agresiv si decat sa te trezesti intr-o ploaie de insulte sau chiar o altercatie in fata copilului care ar putea ramane marcat, parca ar fi mai intelept sa te indepartezi din preajma unor asemenea persoane, mai ales ca de multe ori nu sunt indivizi izolati iar ceilalti parinti nu se coalizeaza mereu cu tine.
Comportamente la locul de joaca – “Organizatorul”
Aeasta tipologie de parinte nu crede ca joaca ar trebui sa fie “problema” copiilor si sa fie cat mai libera si nestructurata, desi responsabil-supravegheata ci simte nevoia imperioasa de a da indicatii, de a organiza el totul, de a imparti roluri, a aplana conflicte minore.
El turuie nonstop:”acum pune nisip in galetusa/acum foloseste grebla/ acum fa un castel/ nu pune asa mult nisip deodata/acum da-te pe leagan/da-te pe toboggan” samd.
Majoritatea fac asta fara sa-si dea seama cat de agasanti pot fi, crezand ca organizand ei “la marele fix” joaca dau dovada ca sunt implicati si se ocupa de copil.
Din pacate de multe ori incearca sa-i “organizeze” si pe copiii altora si sunt mirati daca ei nu intra in joc, obisnuiti fiind sa se joace dupa liberal or fantezie si nefiind atat de docile incat sa urmeze indicatiile necunoscutilor.
Daca vezi ca il face sa se simta inconfortabil pe copilul tau si el e prea mic sa se exprime, explica-i “organizatorului” cat tu il lasi sa se joace cum ii face lui placere, ca nu te deranjeaza daca se murdareste sau nu consideri ca raceste daca sta pe joss au umbla descult.
Ce sa nu permiti niciodata nimanui fata de copilul tau?
Nu permite nimanui sa-ti agreseze copilul, chiar si doar verbal, sa-i puna etichete, sa “ii faca morala” sau sa-i arate cum se face mai bine nu stiu ce lucru intr-un mod insistent sau cu care copilul nu este obisnuit.
Din pacate sunt destui care considera ca nu este nici o problema sa se adreseze direct unui copil de 2-4 ani certandu-l sau amenintandu-l, acestora trebuie sa le atragi ferm atentia ca daca au o problema sa ti se adreseze tie, nu copilului!
In ceea ce priveste comportamentele altor copii:
In mod ideal este bine sa lasi copilul sa interactioneze liber cu ceilalti copii, mai ales cei de varsta sa. Astfel copiii vor ajunge sa gestioneze singuri conflictele, vor fi mai increzatori cu ei, vor dezvolta mai bune abilitati sociale.
Desigur ca trebuie sa fii atenta la eventualele acte de violenta asupra altor copii, asupra copilului tau sau ale copilului tau asupra altora, sa supraveghezi ca joaca sa nu ia o turnura periculoasa, sa intervii daca copiii incep sa se impinga mai ales daca sunt situati la inaltime, pe tobogane.
Dar poti sa lasi la latitudinea copilului alegerea de a se juca cu un copil sau altul, de a-si imparti sau nu jucariile, de a face fata refuzului altor copii de a se juca cu el sau de a-si imparti jucariile cu al tau.
Daca unii copii de la locul de joaca sunt prea violenti sau brutali in modul de a se juca, daca folosesc expresii nepotrivite sau crezi ca sunt un exemplu prost pentru copilul tau iar parintii lor nu fac nimic in aceasta privinta, cel mai bine ar fi sa-ti antrenezi copilul in alte distractii, sa mergeti in alta parte, sa-l feresti pe cat este posibil de atitudini nepotrivite, fara sa-l tii intr-un glob de sticla, desigur.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.