Agresivitatea la copilul mic de 2-5 ani poate avea diverse cauze insa cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l stie parintii este ca agresivitatea este un comportament social invatat. Unii copii pot fi mai impulsivi decat altii datorita temperamentului insa in majoritatea cazurilor un copil devine agresiv prin imitare, sub influenta parintilor, altor persoane din anturajul familiei, altor copii sau a mass-mediei.
Ce inseamna un copil agresiv?
Toti copiii au o anumita doza de agresivitate care este fireasca, deoarece le permite sa se apere, sa-si exprime frustrarile, sa-si exprime unele emotii puternice. Daca un copil are uneori manifestari agresive, in anumite situatii care-i produc frustrare, nu este ceva ingrijorator insa daca un copil loveste/musca/zgarie in mod frecvent alti copii, pe parintii sai sau pe alti adulti, inseamna ca a capatat un comportament agresiv si trebuie sa intervenim pentru a-l schimba.
Cum prevenim agresivitatea la copii?
In primul rand fiind atenti la nevoile sale inca din primul an de viata.
Un copil caruia i se satisfac prompt nevoile primare si care simte afectiune va fi mai putin probabil sa devina agresiv. Un copil caruia nu i se raspunde cand are anumite nevoi va fi frustrat si frustrarea este una din principalele cauze ale agresivitatii.
Asigurandu-i copilului un mediu calm, echilibrat, fiind un exemplu pozitiv.
Un copil care traieste intr-un mediu agitat, in care adultii din jurul lui ridica tonul, se cearta, va manifesta cat de curand si el un comportament violent. CITEȘTE ȘI: 7 motive pentru care copii nu (mai) ascultă de părinți și cum să generezi schimbarea într-un mod pozitiv
Incurajandu-l sa-si exprime emotiile si sentimentele.
Uneori copilul nu stie cum sa faca fata emotiilor negative care-l coplesesc, nici nu detine un vocabular atat de dezvoltat incat sa le exprime. Noi trebuie sa-l invatam metode acceptabile de gestionare a furiei, sa-i aratam ca nemultumirile se pot rezolva pasnic, fara apel la violenta.
Anticipand situatiile care-i declanseaza agresivitatea si incercand sa le evitam.
De exemplu sa nu pornim la cumparaturi insotiti de copil daca este somnoros, flamand, agitat din diverse motive. Sa nu ducem jucarii de acasa in parc daca stim ca se enerveaza daca alt copil se apropie de ele.
Monitorizand desenele animate la care il lasam sa se uite.
Oricum un copil mic ar trebui sa petreaca foarte putin timp in fata tv-ului sau laptopului, fiindca aceste activitati le sporesc agitatia. Dar chiar daca-l lasam sa se uite la unele desene animate trebuie sa le alegem cu grija, sa nu contina limbaj sau scene care sa-l influenteze in a deveni agresivi.
Explicandu-i.
Aatunci cand i-a trecut criza de furie, consecintele comportamentului sau agresiv: alti copii il vor evita si nu se vor mai juca impreuna cu el, va trebui sa parasiti locul de joaca pentru ca alti copii sa nu sufere din cauza lui.
CITEȘTE ȘI: Tantrumurile copiilor mici sunt normale? Trucuri utile pentru prevenirea lor
Ce este absolut de evitat este folosirea unor metode agresive tocmai pentru “vindecarea” agresivitatii: se stie ca violenta naste violenta. Pedepsind un copil pentru ca a fost agresiv, strigand la el, folosind gesturi violente fata de el, bruscandu-l sau chiar lovindu-l, punandu-i eticheta de “rau, obraznic, nesimtit” nu facem decat sa-i sporim nivelul de frustrare si sa-i aratam ca violenta este un comportament acceptabil deoarece si adultii, modelele lui, il folosesc.
Copilul tau a avut manifestari agresive? Cum ai reusit sa le descurajezi?
Citește pe larg și despre: Copilul lovește sau este lovit de alți copii? Cum gestionăm violența în rândul copiilor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.