Luna a 7-a a bebelusului este una cu mari progrese din punct de vedere fizic si psihic pentru acesta. Dupa ce va sta bine in sezut, bebelusul va incepe sa experimenteze noi modalitati de cucerire a spatiului, prin tarare, rostogolire, apucare a barelor patului incercand sa se ridice. La 7 luni bebelusul este in plin proces de diversificare a alimentatie.
La varsta de 7 luni bebelusul este foarte curios si dornic sa ajunga la obiectele din raza sa vizuala
Scamele de pe jos, un nasture, o bomboana, toate sunt foarte atragatoare pentru bebelus care nu isi doreste decat sa ajunga la ele si apoi sa le bage in gura.
Pentru a evita orice neplaceri si in acelasi timp a-i permite bebelusului sa exploreze, strange toate obiectele mici, cu colturi ascutite sau care contin diverse substante si pune-le undeva sus. Nu lasa nimic in urma ce ar putea fi periculos.
Curand va descoperi ca poate sa bage degetul aratator in diferite orificii. Asa ca nu mai amana, mergi si achizitioneaza protectii pentru prize. Daca tot iti dedeci timp si le gasesti pe toate in acelasi loc, cumpara de pe acum si protectii pentru colturi sau pentru frigider si aragaz.
De asemenea, daca locuiesti intr-o casa cu scari securizeaza accesul catre ele, in curand bebebelusul va merge in patru labe. In acest stadiu al dezvoltarii copilului, rolul tau este sa-l protejezi de propria curiozitate.
Ce stie sa faca bebelusul la 7 luni?
- Tinut de subsuori isi flexeaza picioarele si sare in sus si in jos;
- Se taraste si se rostogoleste;
- Invata sa se intoarca pe burta pentru a inainta tarandu-se ca mai incolo sa se ridice in patru labe;
- Dexteritatea mainilor creste, muta cu usurinta un obiect dintr-o mana in cealalta si chiar poate tine in ambele maini obiecte diferite;
- Desi intelelege ca obiectele nu dispar atunci cand nu sunt in raza sa vizuala, plecarea mamei din camera nu-i este pe plac;
- Ar vrea sa se ridice, tinandu-se de barele verticale de la patutul din lemn, insa corpul este prea greu pentru a-l putea sustine;
- Incepe sa imite diverse sunete,foloseste tonalitati diferite;
- Are preferinta pentru o anumita mana;
In jurul varstei de 7 luni apare fenomenul cunoscut sub numele de anxietate de separare, ce se manifesta prin protestele bebelusului insotite de plans atunci cand tu parasesti incaperea.
Mama este personajul principal din viata lui. Acest lucru nu ar trebui sa-l interpretezi ca pe un semn de dependenta, ci ca pe faptul ca prezenta ta este foarte importanta si valoroasa pentru bebelus.
Tot ce trebuie sa faci este sa-i explici atunci cand iesi din camera ca te intorci repede, asigurandu-l ca el este cel mai important pentru tine. Important este ca atunci cand pleci si il lasi cu altcineva, sa nu dispari pur si simplu.
El este la nivelul la care nu stie ca oamenii atunci cand pleaca se si intorc apoi. Incearca sa intelegi aceste lucruri. Daca te-ai pregatit sa pleci si bebelusul si-a dat seama ce urmeaza incepand sa planga, uneori chiar foarte puternic, spune-i calm ca pleci pentru putin timp, dar te vei intoarce si te vei gandi la el. Spune-i “pa pa” si nu te intoarce din drum. Eventual stai mai putin decat ti-ai propus.
Cand te intorci spune-i ca ti-a fost dor de el. In timp, explicandu-i, bebelusul va capata incredere, iar momentele de despartire nu vor mai fi asa dramatice.
Descoperă cum se dezvolta bebelușul în fiecare săptămână în sectiunea specială PRIMUL AN
La 7 luni bebelusul este in plin proces de diversificare a alimentatiei
In Clubul bebelusilor la sectiunea Diversificarea gasesti un ghid complet de diversificare clasică și autodiversificare.
„Cand?”,”ce?”, „cat?” sunt cele mai importante intrebari cand vine vorba de diversificarea alimentatiei bebelusilor. Cand ar trebui sa ii dau rosie? E suficienta o lingurita sau pot sa ii dau intreg fructul? Am luat pentru tine fiecare fruct, leguma, cereala, aliment bogat in proteine si ti l-am prezentat inr-un mod structurat, corect si complet din punct de vedere al importantei pentru sanatatea copilului tau. Fructele Legumele Cerealele Proteine de origine animala
Este important ca din luna a 7–8 a bebelusul sa primeasca carne, galbenus de ou, ficat pentru aportul de fier care il fereste de anemie. In mod normal, bebelusul are la nastere rezerve de fier suficiente pentru primele 3-5 luni. Isi va suplimenta aceste rezerve cu putin fier din fructe si legume. Deja la 6 luni rezervele sunt epuizate si este necesar un aport de fier.
Fierul are un rol important in dezvoltarea si functionarea creierului si in rezistenta la infectii. Deficitul de fier la copii poate avea ca rezultat probleme de invatare pe termen lung. De asemenea copii anemici sunt mai mult expusi bolilor si infectiilor, sistemul lor imunitar nelucrand la cote maxime.
Sfaturi simple de urmat pentru un bebelus de 7 luni:
- Protejeaza-ti bebelusul de propria curiozitate. Asigura-i un mediu in care sa exploreze in siguranta;
- Atunci cand pleci de acasa, decat sa dispari deodata pregateste-l pentru ce va urma vorbindu-i cat mai calm;
- Substantele nutritive din lapte, fierul si vitamina D sunt esentiale pentru dezvoltarea bebelusului. Asigura-te ca nu-i lipsesc;
- Asigura-te ca bebelusul tolereaza individual alimente pe care intentionezi sa le combini;
- Nu adauga sare sau zahar cand prepari mancarurile pentru bebe.
- Serveste mancarea la temperatura corpului;
- Incepe de pe acum sa-l obisnuiesti pe bebe cu igiena mesei: il vei spala pe maini inainte de masa, ii vei pune bavetica, il vei spala la gurita si pe maini dupa masa. Incearca sa creezi un ritual al mesei.
Uite ce se intampla cu bebelusul tau in luna urmatoare – Bebelusul la 8 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.