Chiar daca anxietatea separarii poate aparea in orice moment, in general perioada de manifestare este in jurul varstei de 7-8 luni, atunci cand bebelusii isi dau seama ca parintii au o viata in care ei (fizic) nu sunt parte. Descopera mici trucuri care pot face mai usoara trecerea prin aceasta perioada.
Cum apare anxietatea de separare la bebelusi?
Surpriza este maxima pentru copil: isi da seama ca tu poti pleca, fara a constientiza faptul ca te si intorci de fiecare data! Acest sentiment poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, pana cand copilul va intelege ca de fapt nu il abandonezi si ca te intorci de fiecare data. Acesta este momentul in care se va activa, probabil, si ceasul lor interior, cel care ii face sa tresara cu cateva minute inainte sa vina tata sau mama acasa de la serviciu.
Anxietatea de separare poate aparea subit, fapt care intr-o anumita masura poate fi socant pentru parinti. Chiar daca timp relativ indelungat dupa prima separare de acestia (atunci cand pleaca la serviciu, de exemplu) copilul nu a aratat nici un fel parere de rau, se poate intampla ca, la un moment dat, bebelusul tau sa isi doreasca brusc sa nu il parasesti nici macar pentru o secunda.
Pentru a-i asigura o crestere si dezvoltare normala chiar si in lipsa ta, trebuie sa ii faci copilului tau cunostinta treptat cu universul din jurul lui si cu persoanele din familie: bunici, frati, unchi si matusi, pentru ca el sa isi dea seama ca nu esti singura persoana care il iubeste si care ii poarta de grija.
Cum sa depasesti usor aceasta perioada a anxietatii de separare?
De la varsta de 6 luni sau chiar mai devreme, introdu in univerul copilului tau alte persoane care sa ii poarte de grija: rude, dadaca, prietene apropiate. Copilul trebuie sa se obisnuiasca sa fie departe de tine. De aceea, obligativitatea concediului de ingrijire a copilului pentru ambii parinti are o multime de avantaje. Faptul ca cineva il tine in brate si ii vorbeste altfel decat tine si decat tatal lui, ii poate minimaliza anxietatea care va aparea.
In plus, nu prelungi momentul in care iti iei la revedere, pentru ca el sa nu inceapa sa se teama de faptul ca nu te vei mai intoarce. Ceea ce este si mai important este ca tu sa nu te intorci de nenumarate ori pentru a-l saruta sau pentru a-l privi. Daca tu te intorci de cateva ori dupa ce ai plecat deja nu ii va face bine, ci, din contra, il va face sa planga si mai tare si mai incrancenat.
Bebelusul isi da seama de sentimentele tale, asa ca ar fi foarte bine daca ai reusi sa fii increzatoare atunci cand iesi pe usa. Chiar daca nu e placut nici pentru tine, trebuie sa zambesti, pentru ca bebelusul tau sa fie si el increzator in persoana care il ingrijeste.
Chiar daca la prima vedere pare o solutie, nu este bine sa te furisezi atunci cand bebelusul nu este atent. Acest lucru il poate face sa isi piarda increderea in tine. In schimb, inainte de despartire, cel/cea care va ramane cu copilul trebuie sa ii atraga atentia asupra unei jucariei favorite, asupra muzicii sau a unui joc nou. Acum poti sa intervii pentru a-ti lua scurt la revedere si, astfel, exista mari sanse ca el sa nu sesizeze primejdia.
Exista si copii la care anxietatea de separare se manifesta mai tarziu pe la 10 luni, pentru a culmina la 12 luni, deoarece acesta este momentul in care copilul resimte un mult mai pronuntat atasament fata de parinti. Copilul tau si-a dat deja seama ca te vei intoarce, insa isi doreste un grad de siguranta asupra vietii lui, de aceea ar prefera sa te tina mereu langa el.
Trucuri pentru a ameliora anxietatea de separare
Creeaza un mic ritual pentru tine si copilul tau: atunci cand trebuie sa il lasi la cresa sau cu bona, ia-ti la revedere de la el intr-un mod ritualic: saruta-l de 2 ori si invarte-l de alte 2 ori (de exemplu). Acest ritual ii va da bebelusului mai multa siguranta, deoarece stabileste o oarecare ordine in viata lui.
Responsabilizeaza-l! Atunci cand trebuie sa parasesti camera sau sa mergi la serviciu, da-i copilului tau ceva de facut, astfel incat sa simta ca detine controlul si sa-l responsabilizezi. De exemplu, spune-i sa inchida usa pentru tine sau sa aranjeze sosetutele de pe pat.
Nu uita sa ii reamintesti mereu copilului ca te intorci! Atunci cand te implora sa nu pleci (agatandu-se de tine, plangand, tipand), poti juca un mic joc cu bebelusul tau, astfel incat sa ii dai siguranta: “Ce face mami cand pleaca?” – ”Mami se intoarce de fiecare data.”
Pentru ca cel mic sa inteleaga cand te vei intoarce, nu ii spune ca vei reveni in 5 ore, ci ca va veti vedea imediat dupa gustarica de pranz. Dandu-i referente din aria lui de intelegere, il vei calma mai usor. Incearca insa sa te tii de cuvant, altfel isi va pierde increderea in tine.
Pana la varsta de 7-8 luni, ceea ce bebelusul nu vede, pentru el nu exista. Dupa aceasta perioada, tu devii, in mod constient, parte din viata lui, chiar daca nu te vede. El trebuie sa fie mereu asigurat ca te vei intoarce si ca nu il vei abandona niciodata.
Voi cum ati trecut peste aceasta perioada ? La ce varsta a bebelusului a aparut anxietatea de separare?
Citește în continuare:
Frica de separare la bebelusi si copii mici de 1-2 ani
Despărțirea bebelușului de mamă și anxietatea de separare
Copilul este atât de atașat de mamă încât nu poate pleca nicăieri fără el
Nu încercăm o “adaptare” forțată a bebelușului la persoane străine
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.