Organizatia mondiala a Sanatatii (OMS) face unele recomandari privind sarcina si nasterea. Oare cate dintre ele sunt respectate si in maternitati?
Printre recomandarile OMS referitoare la sarcina si nastere amintim:
Inainte de nastere nu este necesara nici raderea pubisului, nici clisma, acestea fiind insa proceduri de rutina in multe spitale.
Gravidele nu trebuie asezate in pozitie litotomica (culcata pe spate) in timpul travaliului sau al nasterii.
Nu se justifica epiziotomia sistematica. Ar trebui evaluate si, eventual, adoptate alte metode de protective a perineului.
Nasterea nu ar trebui indusa din “comoditate” si nicaieri nu ar trebui sa se inregistreze o rata a travaliului indus mai mare de 10 %.
In timpul nasterii ar trebui evitata administrarea sistematica de analgezice sau anestezice.
Nu exista nici o informatie stiintifica care sa justifice practica rupturii artificiale a membranelor intr-un stadiu timpuriu al nasterii.
Nu exista nici o dovada ca cezariana ar fi necesara la o femeie care a avut nascut anterior tot prin cezariana cu o incizie transversala a segmentului.
Nu exista nici o dovada ca monitorizarea fetala de rutina in timpul nasterii are un efect pozitiv asupra rezultatului nasterii. Ar trebui sa se recurga la monitorizarea electronica a fatului numai in situatii clinice selectate cu foarte mare atentie si in cazul nasterilor induse.
Cand starea de sanatare o permite, nou-nascutul trebuie sa ramana cu mama. Nici o investigatie nu justifica separarea nou-nascutului sanatos de mama lui.
Confortul psihologic al mamei trebuie asigurat nu numai prin prezenta unei persoane alese de ea in timpul nasterii, ci si prin posibilitatea de a primi liber vizite in timpul recuperarii dupa nastere.