Realitatea bine-cunoscuta este ca in zilele noastre copiii petrec tot mai mult timp in interior, in special in sezonul rece, dar si in celelalte anotimpuri. Lipsa de timp a parintilor, teama de a-i lasa afara “la bloc” ca pe vremea copilariei noastre, lipsa spatiilor verzi si alti factori au contribuit la scaderea timpului petrecut in natura. In schimb copiii petrec tot mai mult timp in fata tv-ului, a laptopului, a tabletei sau a altot gadgeturi ceea ce are efecte negative atat a sanatatii fizice predispozitie spre sendentarism, implicit obezitate, pozitii neadecvate ale corpului care pot duce la defecte de postura, afectarea vederii, dar si a dezvoltarii psihologice: deficit de atentie, nervozitate, creativitate mai scazuta.
Motive pentru care copiii au nevoie de mai mult timp in aer liber
Chiar si cand parintii ofera activitati atractive de interior copiilor, tot nu se compara cu joaca in aer liber. Desigur ca si activitatile structurate, conduse de parinte, au un rol benefic dar joaca libera, spontana, in aer liber, nu poate fi inlocuita. Iata cateva dintre beneficiile ei:
Este consumatoare de energie, deci arde energia in exces de care dispun toddlerii sau copiii mai mari. Atunci cand copiii sunt activi afara macar o ora pe zi, prin asta intelegand ca sunt liberi sa alerge, sa se catere, sa sara, ei sunt mai putin predispusi in a acumula kilograme in exces.
Are efecte benefice asupra sanatatii fizice si emotionale.
Natura are un efect incredibil asupra sanatatii de toate tipurile: creste durata vietii, reduce riscul depresiilor, intareste sistemul imunitar. Joaca nestructurata in aer liber reduce simptomele ADHD-ului, de asemenea reduce stresul si anxietatea. Petrecand timp in natura copilul va avea nivelul optim de vitamina D in organism, o vitamina foarte importanta. De asemenea experienta senzoriala e mult mai variata in aer liber decat in interior.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Ajutor! Copilul meu este mereu RĂCIT, ce e de făcut?
Conecteaza copilul cu natura.
Cu cat petrece mai mult timp in aer liber cu atat un copil se va simti mai conectat cu natura, o va pretui mai mult, va constientiza importanta ocrotirii ei si il va face sa se gandeasca la impactul pe care il putem avea asupra naturii si il va predispune la un comportament ecologist.
Sporeste abilitatile copilului.
Pe langa faptul evident ca imbunatateste abilitatile motrice, joaca libera sporeste si alte abilitati precum capacitateade a rezolva probleme, imaginatia, capacitatea de a evalua corect riscurile si de a se feri de pericole.
Incurajeaza creativitatea.
Jucariile “de interior” care fac totul iar copilul nu trebuie decat sa apese niste butoane nu lasa prea mult loc imaginatiei. In schimb in joaca in aer liber copilul are ocazia sa isi exerseze creativitatea: betele pot deveni sabii, undite, telescoape, un morman de frunze poate fi o cetate si asa mai departe.
Prin urmare chiar si in sezonul rece luati in calcul ca macar o ora de joaca nestructurata in aer liber are un impact deosebit de benefic asupra dezvoltarii copilului, deci incercati sa o includeti in rutina voastra. Sigur ca practicarea unui sport la o sala, participarea la activitati in spatii de joaca au si ele rolul lor si sunt benefice, dar bucuria jocului liber afara, intr-un parc, la o margine de padure sau chiar si printre blocuri nu poate fi egalata! CITEȘTE ȘI DESPRE: La ce oră trebuie să adoarmă un copil | Ora potrivită de culcare
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.