Declansarea travaliului nu depinde nici de mancarea iute mancata aseara, nici de alti factori exteriori, ci de…o proteina. Afla de unde apare ea si de ce se spune ca bebelusul este cel care isi alege momentul nasterii.
Durata medie a sarcini este de 280 de zile sau 40 de saptamani. Totusi, Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie considera ca sarcina este la termen intre 37-42 de saptamani.
Peste 30% dintre femei nasc in cu totul alta zi decat DPN +/- 10 zile. Iar cand sarcina ta depaseste termenul, esti cu siguranta nerabdatoare si ingrijorata. Probabil ca medicul tau iti va sugera inducerea travaliului cu medicatie. Daca aceasta nu este o varianta pe care sa o doresti, poate ca ai auzit diverse mituri legate de cai naturale de inducere a travaliului. Unele femei povestesc ca o mancare picanta le-ar fi ajutat, altele spun ca acupunctura le-a declansat nasterea si asa mai departe.
Ideea de inducere a travaliului poate fi destul de inspaimantatoare, mai ales daca vrei sa eviti varianta epiduralei. Multe mamici sustin ca travaliul a inceput dupa o partida de sex stim ca nu este exact ceea ce te inspira in saptamana 41 de sarcina, dar…orice ca sa iasa odata bebelusul! In fond, ce se tot intampla acolo inauntru, de dureaza atata?
Ca si in cazul celorlalte mamifere, procesul care dureaza cel mai mult este maturarea plamanilor bebelusului si pregatirea lor pentru o functionare perfecta. Se pare ca travaliul incepe atunci cand corpul primeste semnale ca plamanii micutului sunt gata sa isi inceapa functionarea eficienta.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Dezvoltarea plamanilor fetali
In viata intrauterina, bebelusii nu respira aer. Oxigenul de care au nevoie este primit pe cale placentara. Desi formarea lor incepe devreme, odata cu restul organelor bebelusului, plamanii sunt ultimii care se maturizeaza.
Abia in saptamanile 24-28 de sarcina, plamanii incep sa produca o substanta denumita surfactant, alcatuita din 6 tipuri diferite de lipide si 4 tipuri diferite de proteine. In absenta surfactantului, bebelusii nu pot respira in mediul extrauterin.
Surfactantul seamana cumva cu sapunul. El acopera fata interioara a plamanilor si tine alveolele pulmonare deschise. In ele are loc schimbul de oxigen, aerul inspirat ajungand in sange, iar dioxidul de carbon din sange fiind expirat. Daca nu exista suficient surfactant, alveolele nu mai stau deschise, ele se prabusesc, aerul nu poate patrunde in interiorul lor, peretii lor raman lipiti si se rup.
Ultima faza a dezvoltarii plamanilor incepe in jurul saptamanii 36 de sarcina si continua pana la varsta de 8 ani. Aceasta este faza alveolara, plamanii formeaza milioane de alveole noi. De asemenea, continua productia de surfactant.
Cum incepe travaliul?
In sarcina tarzie, uterul este dotat cu un numar mare de celule imune denumite macrofage. Ele ajuta la combaterea infectiilor pulmonare. O proteina care se gaseste in surfactant activeaza aceste macrofage, care migreaza astfel catre peretele uterin. Odata ajunse acolo, se declanseaza o reactie chimica ce mediaza un raspuns inflamator, uterul incepand sa se contracte. Proteina din surfactant este denumita proteina A (SP-A).
Bebelusul incepe sa sintetizeze SP-A in saptamana 32 de sarcina, iar nivelul ei creste constant, pana cand plamanii sunt destul de bine dezvoltati incat sa poata functiona. Cercetatorii au observat ca soarecii injectati cu SP-A intra in travaliu prematur, pe de alta parte, daca sunt injectati cu o substanta care blocheaza aceasta proteina, sarcina lor se prelungeste. Este motivul pentru care unele femei nasc natural la 38 de sapatamani de sarcina, in timp ce la altele travaliul natural debuteaza abia la 42 de saptamani.
Tinand cont de aceste consideratii, Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca inducerea travaliului poate fi facuta daca sarcina a depasit 41 de sapatamani, caci la aceasta varsta plamanii bebelusului sunt probabil pregatiti sa faca fata eficient cerintelor vietii extrauterine, chiar daca data ultimei menstruatii nu a fost calculata foarte bine.
Desigur, daca exista motive medicale care sa impuna venirea pe lume mai devreme a bebelusului, aceasta se va face intr-o unitate dotata cu aparatura speciala pentru ingrijirea eficienta a prematurilor.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Tu la cate saptamani de sarcina ai nascut?