Din clipa in care ai vazut cele doua liniute pe testul de sarcina, stii ca la sfarsitul unui total de 40 de saptamani de sarcina iti vei tine in brate bebelusul. Dar lucrurile nu stau mereu asa. Saptamanile 40-42 de sarcina sunt probabil cele mai lungi din viata ta. Iata ce trebuie sa stii despre ele.
Poate fi o situatie frustranta, sa constati cum zilele trec una dupa alta si bebelusul inca se lasa asteptat. Totusi, 40 de saptamani de sarcina nu este chiar data limita pe care o va accepta medicul tau obstetrician. Este posibil ca ovulatia sa fi avut loc mai tarziu, iar sarcina sa fie de fapt cu o saptamana sau doua mai mica decat credeai. Si chiar daca varsta sarcinii este corect calculata, se intampla uneori ca gestatia sa dureze pur si simplu ceva mai mult. Sarcina prelungita este o sarcina care depaseste 42 de saptamani. Se estimeaza ca 5-10% din totalul sarcinilor ajung sa depaseasca termenul.
Monitorizarea sarcinii prelungite
Totusi, odata implinite cele 40 de saptamani de sarcina, medicul te va chema mai des la cabinet pentru monitorizare. El trebuie sa se asigure ca bebelusul creste si se dezvolta normal si ca organismul tau functioneaza corect. Vei fi intrebata din nou de data ultimei menstruatii si de durata obisnuita a unui ciclu menstrual. De asemenea, medicul iti va masura tensiunea arteriala si va face un test de identificare a proteinelor in urina.
Medicul iti va programa o ecografie menita sa urmareasca miscarile bebelusului, miscarile pe care le fac muschii care il vor ajuta sa respire, tonusul muscular pe care il are. De asemenea va evalua cantitatea de lichid amniotic care il inconjoara pe cel mic, aceasta fiind un bun indicator a capacitatii de functionare a placentei. De asemenea se va face un test de nonstress care consta in monitorizarea numarului de batai cardiace ale bebelusului. Daca rezultatele testelor sunt favorabile, vei fi in continuare monitorizata cu atentie, iar sarcina va fi lasata sa continue pana aproape de saptamana 42. Cazurile in care sarcina este lasata sa continue dincolo de cele 42 de saptamani sunt foarte rare, deoarece dupa cele 42 de saptamni creste riscul ca bebelusul sa moara in uter, din motive necunoscute.
Exista doctori care considera ca saptamanile 40-42 de sarcina fac parte din evolutia unei sarcini normale. Totusi statisticile demonstreaza ca marea majoritate a bebelusilor se nasc intre saptamanile 37-39 de sarcina si ca prelungirea sarcinii dupa 42 de saptamani este riscanta. Poate ti se va parea interesant sa stii ca in secolul al XVIII-lea obstetricianul Franz Naegele a propus o alta metoda de calculare a datei probabile a nasterii decat cea folosita in prezent. El considera ca DPN-ul se calculeaza in felul urmator: la data primei zile a ultimei menstruatii se adauga 7 zile, apoi se scad 3 luni si de adauga un an. Metoda de calcul insa s-a dovedit inexacta, astfel ca s-a renuntat la ea.
O alta serie de studii efectuate a dus la concluzia ca durata medie a unei sarcini normale, lasata sa evolueze normal, este de 41 de saptamani si o zi. Deocamdata insa si aceste rezultate sunt discutabile, protocoalele medicale standard considerand in continuare ca o sarcina standard dureaza 40 de saptamani si ca bebelusul este considerat nascut la termen dupa saptamana 38 de sarcina.
Tu la cate saptamani de sarcina ai nascut? Ai depasit termenul? Cum s-a procedat din punct de vedere medical?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.