Oreionul este cunoscut ca una dintre bolile copilariei. Din pacate, desi complicatiile nu sunt foarte frecvente, ele pot avea consecinte severe, iar boala in sine este dificil de suportat de orice copil. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre oreion!
Stiai ca oreionul poate determina sterilitate la barbati si ca una dintre complicatiile posibile ale bolii este meningita? Afla care este evolutia clasica a bolii si cat de des apar aceste complicatii! Poate ai avut si tu oreion cand erai mica si nu iti amintesti mare lucru decat ca ai avut parte de o sedere prelungita in casa. Acum insa, este vorba despre puiul tau! Iata ceea ce trebuie sa stii despre oreion, la copil si adult!
Ce este oreionul?
Oreionul, denumit si parotidita contagioasa, este o boala produsa de un virus care se transmite de la o persoana la alta prin saliva. Virusul se localizeaza in numeroase zone ale corpului, dar prezinta o preferinta deosebita pentru doua glande salivare mari, denumite parotide. Aceste glande produc cea mai mare parte a salivei si sunt localizate in zona dintre ureche si maxilar. In oreion, aceste glande se inflameaza, se umfla si devin dureroase.
Inainte de vaccinare, doar in Statele Unite se imbolnaveau peste 200.000 de copii in fiecare an. Odata cu administrarea vaccinului impotriva oreionului, numarul de cazuri a scazut la mai putin de 1000. Cel mai adesea se imbolnavesc copiii intre 5 si 14 ani. Odata trecut prin boala, copilul dezvolta o imunitate solida, pentru tot restul vietii.
Oreion – Care sunt caile de transmitere?
Oreionul este o boala foarte contagioasa. Virusul se raspandeste cu usurinta prin saliva sau mucusul provenite din gura, gat si nas. Orice persoana infectata poate transmite boala atunci cand vorbeste, tuseste sau stranuta. Folosirea acelorasi obiecte este o alta cale frecventa de transmitere, in colectivitate: tacamuri, cani, jucarii, suprafete de joaca. Copilul infectat poate transmite boala inainte sa inceapa sa manifeste primele simptome si este contagios aproximativ inca 5 zile dupa umflarea glandelor parotide.
Care sunt simptomele oreionului?
Ca majoritatea bolilor infectioase virale, oreionul debuteaza cu febra de pana la 39,4 grade C, dureri de cap si dureri musculare, stare generala de oboseala si pierderea poftei de mancare. Aceste prime simptome apar la 12-25 de zile dupa ce copilul a intrat in contact cu virusul. Simptomul clasic al oreionului este reprezentat de umflarea glandelor parotide, de multe ori copilul ajunge efectiv sa arate ca un hamster care a stocat mancare in obrajori! Umflarea glandelor parotide dureaza 1-3 zile, iar durerea este din ce in ce mai puternica si se manifesta atunci cand copilul inghite, vorbeste, mesteca sau bea sucuri acide.
Este posibil ca ambele glande parotide sa se umfle simultan sau pe rand, sau doar una dintre ele sa fie afectata. In cazuri rare, virusul poate afecta si alte glande salivare, caz in care se umfla zone de sub limba, sub mandibula sau gatul, pana la piept.
Care sunt complicatiile oreionului?
Complicatiile oreionului apar destul de rar, dar sunt severe. Oreionul poate duce la inflamarea creierului sau a foitei care il protejeaza, afectiuni severe cunoscute sub denumirile de encefalita si meningita. Simptomele apar in prima saptamana dupa inflamarea glandelor parotide si sunt reprezentate de febra mare, gat intepenit, dureri de cap, greata si varsaturi, dezorientare si pierderi de echilibru si chiar convulsii.
La adolescenti si adulti, oreionul poate afecta si testiculele, determinand aparitia orhitei. La 7-10 zile de la umflarea parotidelor, se observa umflarea unuia sau a ambelor testicule. Alte simptome sunt febra mare, frisoane, dureri de cap, greata, varsaturi si durere abdominala puternica. Dupa 3-7 zile simptomele incep sa dispara. Sterilitatea este o complicatie foarte rara a oreionului cu afectare testiculara.
Virusul poate afecta pancreasul si ovarele, determinand durere in diferite zone ale corpului. Exista insa si cazuri in care infectia evolueaza fara nici un simptom. Oamenii de stiinta estimeaza ca aproximativ 1 din 3 persoane infectate nu dezvolta absolut nici un simptom.
Cum poate fi prevenit oreionul?
Singura cale de preventie este reprezentata de vaccinare. Vaccinul este cunoscut in Romania sub denumirea de ROR. Prima doza de administreaza in jurul varstei de 1 an, iar cea de-a doua in intervalul de varsta 4-6 ani.
Care este tratamentul pentru oreion?
Fiind o boala virala, tratamentul oreionului vizeaza doar ameliorarea simptomelor. Este esential sa anunti medicul copilului, care ii va monitoriza indeaproape evolutia bolii.
Ai grija sa combati febra copilului atunci cand este necesar. Paracetamolul si ibuprofenul pot fi alternate. NU ii administra copilului aspirina deoarece poate determina aparitia unor complicatii severe si potential fatale.
Da-i copilului sa manance alimente moi, care nu necesita sa fie mestecate. Ai grija la hidratare dar evita sucurile acide. Este ideal ca micutul sa nu faca efort pe perioada in care glandele parotide sunt umflate, pentru a ajuta la refacerea mai rapida a organismului. De asemenea, copilul trebuie sa stea in casa pana cand nu mai este contagios.
CITEȘTE ȘI:
În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Vaccinurile si autismul – Adevar si fictiune
Copiii nevaccinati sunt mai sanatosi?
Vaccinul antigripal: date clare, mituri și legende
Te gândești să-i faci copilului tău vaccinul antigripal?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.