Sectionarea prematura a cordonului ombilical este periculoasa pentru bebelus. Este parerea pe care o impartasesc multe moase si unii obstetricieni din lumea intreaga. In special o moasa din Marea Britanie, numita Amanda Burleigh, a luptat ani la rand ca sa demonstreze acest adevar. Se pare ca in sfarsit a reusit!
Inca de acum mai bine de zece ani, moasa Amanda Burleigh a simtit, intuitiv, ca bebelusii nu au decat de castigat, daca momentul clamparii si sectionarii cordonului ombilical este amanat. Intre timp, si cercetarile medicale au dovedit ca intr-adevar, bebelusul se bucura de multe beneficii daca i se ofera ocazia sa preia o cantitate cat mai mare din sangele din placenta. Dupa zece ani, Institutul National de Excelenta in Sanatate si Ingrijire si-a schimbat reglementarile in acest domeniu.
Ca urmare a cercetarilor medicale si a luptei asidue a Amandei, in noile protocoale de lucru pentru medici si moase, se specifica faptul ca cordonul ombilical nu trebuie clampat decat dupa minim un minut dupa nastere, si ca se recomanda clamparea dupa 1-5 minute dupa expulzie.
Intr-un interviu acordat publicatiei The Telegraph, moasa explica de ce considera ca aceasta este o mare realizare, din punctul de vedere al sanatatii mamelor si a bebelusilor.
Sectionarea prematura a cordonului ombilical
„Ca moasa, am fost invatata sa sectionez cordonul ombilical imediat dupa nastere, si am facut asta timp de 16 ani. In aceasta perioada am devenit mama a doi baieti, si amandoi au avut nevoie de sprijin la scoala. Inclusiv profesorii ma intrebau ce se intampla, de ce exista atat de multi copii cu probleme de sanatate, cu astm, alergii, autism si ADHD. Am devenit mai atenta si am observat asta si la prietenii mei.
Eram un grup de 6 moase prietene, care aveam in total 14 copii, dintre care 8 erau baieti, iar 6 aveau probleme de invatare. Am inceput sa ma gandesc ca ceva nu e in regula si ca de vina sunt alcoolul, tigarile, zaharul sau ingrasamintele.
Incet incet, am inceput sa ma gandesc la faptul ca, conform protocolului de lucru, ni se cerea sa clampam si sa sectionam imediat cordonul ombilical, desi nu exista nici o explicatie rationala pentru asta.
Am gasit cateva teorii care afirmau ca aceasta clampare prematura a cordonului ombilical ar juca un oarecare rol in aparitia atatot cazuri de autism, insa nu existau destul dovezi.
Am discutat cu experti care mi-au spus ca daca vreau sa se schimbe aceasta practica, trebuie sa gasesc dovezi care sa imi sustina teoria.
Asadar, am inceput sa conduc campanii de constientizare locale. In special parintii si viitorii parinti au fost foarte interesati, mai ales ca clamparea tarzie a cordonului ombilical nu este in nici un fel periculoasa pentru mama. Nu e nevoie sa fii expert in inginerie spatiala ca sa lasi cordonul ombilical intact cat timp inca mai pulseaza.
Treptat, au inceput sa se adune dovezi care sa imi sprijine teoria. Intr-un studiu publicat in 2010 s-a demonstrat ca daca cordonul nu este clampat imediat, bebelusii castigau pana la 214 grame in plus.
Un alt studiu, publicat in 2011, a demonstrat ca incidenta anemiei feriprive la bebelusii carora li s-a clampat cordonul imediat dupa nastere este mai mare.
Din pacate, o parte din lumea medicala este inca sceptica, sustinand ca daca taierea cordonului ombilical este amanata, bebelusul ar face icter sau ar primi prea mult sange, insa nu exista nici un fel de dovezi medicale care sa sustina aceasta teorie.
In decursul acestei lupte, am intampinat doua obstacole. Primul a fost acela ca nu sunt decat o moasa, nu sunt medic. Insa am avut medici care mi s-au alaturat si care mi-au sustinut punctul de vedere.
A doua problema a fost aceea ca taierea imediata a cordonului ombilical era motivata de nevoia de a duce bebelusul la resuscitare, asadar am dezvoltat si un carucior special care sa permita asta.
Din fericire, mai putin de 15% dintre bebelusi au nevoie de resuscitare dupa nastere, iar unele audite efectuate in spitale sustin ca in cazul in care clamparea cordonului ombilical se amana, procentul scade la 5%.
In 2012, Colegiul Regal al Moaselor si-a schimbat protocolul de lucru si a mentionat ca amanarea sectionarii cordonului ombilical este in beneficiul bebelusului. Cu alte cuvinte, inseamna ca am castigat lupta in Marea Britanie. De acum, trebuie doar ca medicii sa se obisnuiasca cu noul protocol de lucru, iar moasele sa fie informate in aceasta privinta.”
Amanda nu si-a incheiat lupta. Ea este constienta ca inca este nevoie de timp pentru ca noua practica medicala sa intre in rutina in toate spitalele din tara sa. In plus, ea ofera suport moaselor din alte parti ale globului, avand colaborari stranse cu Australia, Norvegia, Suedia, Pakistan, Tunisia, Israel, Turcia si nu numai. Ea spune ca este motivata de dorinta de a obtine o „schimbare mondiala” in privinta felului in care bebelusii intra in aceasta lume.
Tu ai adus in discutie cu medicul tau problema clamparii tarzii a cordonului ombilical?