Alimentatia bebelusului – De ce naut?
Nautul este o sursa minunata de proteine, desi nu face neaparat parte din alimentatia romaneasca traditionala. Iata cand si cum ii poti oferi naut bebelusului. Pentru ca nautul este foarte bogat in proteine, si nu numai. Nautul contine fier, vitamina A si cateva importante oligoelemente: mangan, zinc, cupru, calciu si fosfor. Este bogat in fibre si contine acid folic si o cantitate mare de antioxidanti.
De la ce varsta se poate introduce nautul in alimentatia bebelusului?
Desi comparabil cu fasolea, ca si cantitati nutritive, nautul nu pune aceleasi probleme ca aceasta. Fiind relativ usor digerabil si neprovocand fermentatiile caracteristice fasolei, se recomanda incepand cu varsta de 10 luni sau in intervalul 12-18 luni in functie de toleranta digetiva a copilului. Potentialul alergen al nautului este redus, singura problema care poate aparea fiind legata de continutul mare de proteine, posibil doar in cazul consumului in exces.
Ce fel de naut dam bebelusilor?
In comert, nautul se gaseste sub doua forme. Prima este cea uscata, asemanatoare fasolei uscate. A doua este nautul la conserva, gata fiert. Daca optezi pentru aceasta a doua varianta, te sfatuim sa citesti cu atentie eticheta produsului si sa fii atenta la eventuali aditivi si, mai ales, la cantitatea de sare pe care o include. Cand ii oferi pentru prima data naut bebelusului aminteste-ti sa-i oferi o cantitate mica pentru a testa toleranta. Printre beneficiile consumului de naut putem enumera:
- Aduce un plus de nutrienti precum: proteine, fier, zinc, mangan, acid folic si calciu (o portie de naut reprezinta echivalentul a un pahar de lapte)
- Imbunatateste si stimuleaza functia sistemului imunitar
- Previne anemia
- Ajuta la cresterea parului
- Prin continutul marit de calciu se recomanda pentru oase puternice
- Este o sursa de grasimi bune
- Are efect laxativ fiind recomandat in caz de constipatie
Sugestii de RETETE cu naut pentru bebelusi:
Humus – Pasta de naut pentru bebelusi de la 10 -12 luni – Adauga in blender 500 g de naut fiert aproximativ o ora si jumatate, aproximativ 100 ml din apa in care a fiert nautul si 2-3 rosii. Pune putin ulei de masline si, daca cel mic este amator, putin usturoi. Vei obtine o pasta omogena, de consistenta unei creme sau a pateului, dupa gust. Cel mic il va manca fie cu lingurita, ca atare, fie pe paine sau cu paine prajita.
Chiftelute de naut de la 12 – 18 luni – Dupa ce fierbi aproximativ 400 g de naut timp de o ora si jumatate, scurge-l bine intr-o sita. Apoi, pune-l in blender cu putina ceapa, un catel de usturoi, patrunjel tocat fin si, daca doresti, condimente (cimbru, busuoc, orice va place tie si celui mic). Din amestecul rezultat, formeaza chiftelute mici. Pentru a evita prajirea in ulei, absolut nesanatoasa si nerecomandata celui mic, te sfatum sa le gatesti fie fara ulei, in tigaie neaderenta, fie sa le pui pe hartie de copt in tava de la cuptor. Daca doresti, le poti da prin putin pesmet (facut in casa) sau prin boabe de susan, care vor adauga un plus de aroma.
Reteta delicioasa cu naur: Tocanita cu naut
Naut cu conopida dupa 18 luni – Se fierbe nautul pana cand este gata (90 minute). Se scurge bine. Intr-o tava se pune la cuptor conopida desfacuta in buchetele, amestecata cu usturoi pisat si cu chimion. Se lasa la cuptor 30 de minute. Se adauga nautul si se lasa la cuptor inca 10 minute. La final se pune putin ulei de masline si eventual o legatura de marar taiat marunt.
Tu de la ce varsta i-ai dat naut micutului tau? I-a placut? Ce retete ai incercat si care i-a fost cea mai pe plac? Citește și despre: Meniu săptămânal pentru bebe de 9-12 luni. Sugestii și recomandări în programul de nutriție
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.