Analgezice permise în sarcină și alăptare: sfaturi utile pentru viitoare mămici. Descoperă cum poți diminua durerile fără să afectezi bebelușul!
Analgezice permise in sarcina si alaptare
De multe ori, în sarcină, pot apărea o mulțime de dureri, de la cea de dinți până la cea de cap sau de spate. În aceasta situație, viitoarea mămică este pusă în situația de a căuta o soluție care să o scape de disconfort, fără să îl afecteze în vreun fel pe bebeluș. Probabil că medicul ți-a spus deja să nu iei medicamente pentru dureri în sarcină fără să discuți, mai întâi, cu el. Este perfect adevărat; ar trebui să vorbești cu medicul înainte de a lua orice fel de pastile, chiar și din categoria celor care calmează durerea. Pur și simplu, unele dintre ele nu sunt potrivite pentru viitorul bebeluș!
Acetaminofenul (paracetamolul) pentru dureri în sarcină
Analgezice permise in sarcina si alaptare – Paracetamolul. Acesta este analgezicul preferat atunci când ai febră, dureri de cap în sarcină, dureri articulare sau musculare. În cazul în care apar dureri de burtă în sarcină, paracetamolul NU este cea mai bună soluție! Durerile de burtă în sarcină în primele săptămâni ar trebui evaluate de către un medic specialist.
Paracetamolul poate fi cumpărat fără rețetă și este disponibil ca atare, sau în combinație cu alte medicamente. Majoritatea gravidelor au permisiunea medicului lor de a lua paracetamol împotriva durerilor în sarcină, dar dacă ești alergică, ai probleme cu ficatul sau medicul are o recomandare specială pentru tine, evită-l!
Chiar și atunci când medicul își dă acordul să folosești paracetamol, încearcă să iei cea mai mică doză eficientă, pentru cel mai scurt timp posibil. Deși nu are efecte adverse importante, precum risc teratogen sau de avort, acesta rămâne totuși un medicament.
Unele studii arată că administrarea de paracetamol pentru perioade mai lungi de 28 de zile îl poate expune pe bebe riscului de întârziere în dezvoltare sau de deficit de atenție. Alte analize relevă faptul că administrarea zilnică sau aproape zilnică de paracetamol în a doua jumătate a sarcinii crește riscul ca bebelușul să sufere de astm sau de wheezing. Deși considerat sigur în perioada sarcinii, e mai bine să eviți chiar și banalul paracetamol!
Antiinflamatoarele nesteroidiene pentru dureri în sarcină
Probabil că, în viața de adult, ai luat deja de o mulțime de ori ibuprofen, dar este destul de probabil ca medicul să îți recomande un alt tratament împotriva febrei, durerilor de cap, în caz de dureri de spate în sarcină sau de dureri musculare. Antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul ibuprofenului se vând fără rețetă, dar există opțiuni mai sigure pentru gravide, atunci când vine vorba despre dureri în sarcină!
Unele studii arată că administrarea de ibuprofen, naproxen, aspirină sau celecoxib în perioada inițială a sarcinii poate crește riscul de avort spontan. Alte cercetări au arătat că există legături între antiinflamatoarele nesteroidiene și unele anomalii congenitale: o creștere ușoară a riscului de apariție a anomaliilor cardiace sau gastrointestinale la femeile care au luat medicamente din această categorie în primul trimestru.
Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt contraindicate în ultimele 3 luni de sarcină deoarece pot determina închiderea unui vas de sânge din inima bebelușului mai devreme decât ar trebui. În cazul în care se întâmplă una ca asta, presiunea din plămânii bebelușului ar putea crește prea mult.
Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene poate amâna declanșarea travaliului și poate scădea nivelul de lichid amniotic care îl înconjoară pe bebeluș. Sunt câteva dintre motivele pentru care ele sunt administrate doar în anumite situații, doar la recomandarea medicului și doar sub supravegherea acestuia. Dacă durerea de dinți este cea care te chinuie, mergi fără grijă la dentist în timpul sarcinii; e mai puțin periculos pentru bebeluș decât infecția dentară netratată!
Analgezicele opioide pentru dureri în sarcină
Opioidele (codeina, morfina, oxicodona) sunt medicamente foarte puternice pe care medicii le pot prescrie pentru a trata durerea. De asemenea, în multe zone ale lumii, sunt medicamentele cel mai adesea implicate în cazurile de abuz și dependență. Unele studii sugerează că opioidele cresc riscul de apariție a anomaliilor congenitale, de pildă a defectelor cardiace. De asemenea, ele pot crește riscul de naștere prematură, travaliu prematur sau moarte fetală intrauterină.
În cazul în care te afli, deja, sub tratament cu opioide în momentul în care rămâi însărcinată, medicul nu va vrea să întrerupi brusc administrarea deoarece acest lucru ar putea determina simptome severe pentru tine sau pentru viitorul bebeluș. În schimb. Îți va recomanda să reduci dozele zilnice, pentru a preveni simptomele de sevraj. Pe de altă parte, bebelușul se va naște cu dependență de opioide și va intra el însuși în sevraj după naștere. Sindromul de abstinență neonatală este grav și poate determina dificultăți de respirație sau încetinirea creșterii.
Întrebări frecvente despre dureri în sarcină
Mămicile au o serie de întrebări pe care le adresează frecvent, referitor la tratamentul durerilor în sarcină. Am încercat să răspundem la câteva dintre ele.
Ce pot să iau pentru durerile de cap în sarcină?
Paracetamolul este considerat o soluție acceptabilă în perioada sarcinii, dar e bine să îl iei cu prudență. Dacă te chinuie o durere de cap, încearcă să te odihnești, să faci exerciții de relaxare a privirii și a musculaturii gâtului și spatelui sau pune câteva picături de lămâie în 50 ml de cafea; e un remediu eficient, dacă nu ai probleme cu tensiunea!
Sarcina este o perioadă frumoasă, dar care vine la pachet cu o serie de provocări specifice, inclusiv cu opțiuni limitate de tratare a durerii. Discută cu medicul tău pentru a primi sfaturi personalizate, în funcție de tipul de durere cu cate te confrunți, cauzele și intensitatea acesteia, trimestrul de sarcină și ate particularități!
Ce pot lua pentru durerea de măsea în sarcină?
Paracetamolul poate oferi o scurtă alinare temporară în acest caz, dar infecțiile stomatologice pot avea un impact negativ important în sarcină, așadar consultă cât mai repede un dentist!
Ce pot lua pentru durerile de gât în sarcină?
Durerile de gât prevestesc, de obicei, o răceală: o linguriță de miere, de câteva ori pe zi, ținută în gură și lăsată să se dezvolte lent, ceaiul de ghimbir cu miere și lămâie și gargara cu apă cu sare pot fi foarte eficiente. Discută cu medicul dacă facă și febră; aceasta trebuie tratată prompt!
Citește și despre:
Branzeturi interzise in sarcina
Un nou studiu recomanda: Evitati paracetamolul in timpul sarcinii
Administrarea medicamentelor pentru dureri in timpul sarcinii
Cum îţi ajuţi bebeluşul să vină mai uşor pe lume
Anestezia la naștere în funcţie de tipul de naştere pentru care optezi
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.