Exista o vorba in popor, care spune: copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari! Ei bine, aproape toate mamele considera ca exista macar un domeniu la care aceasta zicala nu se aplica: alimentatia copilului pana la varsta de un an!
Ii ajunge laptele meu? Se satura? Are nevoie de supliment de lapte praf? Ia destul in greutate?
Incepem diversificarea la 4 sau la 6 luni? Incepem cu legume, fructe sau supa? Care e primul fruct? Care e prima leguma? Cat trebuie sa manance la o masa? De unde stiu ca nevoile sale sunt acoperite?
Si acestea sunt doar cateva dintre intrebarile care le framanta pe mame in primul an de viata al bebelusului.
Asadar am hotarat sa iti venim in ajutor cu un rezumat despre alimentatia copilului in primul an de viata!
Regulile principale in ceea ce priveste alimentatia copilului pana la 1 an
Alimentatia bebelusului pana la 6 luni
Pana la varsta de 6 luni, specialistii au cazut de acord: cel mai bun aliment pentru bebelus este laptele matern!
Secretia de lapte matern se adapteaza permanent nevoilor bebelusului, iar alaptarea la cerere garanteaza producerea unei cantitati suficiente de lapte! Succesul unei alaptari de durata este garantat de alimentatia si odihna corespunzatoare ale mamei, de alaptarea la cerere si de evitarea suzetelor sau a tetinei.
O covarsitoare majoritate de bebelusi nu are nevoie de lapte praf!
Exista putine situatii in care intr-adevar este necesara suplimentarea alimentatiei cu lapte praf, iar ele ar trebui identificate corect de catre un medic pediatru sustinator adevarat al alaptarii.
Medicul nu va recomanda suplimentarea cu lapte praf decat dupa o evaluare corecta a situatiei si dupa incercarea de a corecta diverse probleme care ar putea determina o prea mica luare in greutate a bebelusului!
Alimentatia bebelusului dupa 6 luni
Varsta de 6 luni marcheaza un moment foarte important pentru bebe si pentru mami: inceputul diversificarii. Consulta aici o schema de diversificare care iti poate fi de un real folos.
Diversificarea alimentatiei nu se incepe decat daca sugarul este intr-o stare perfecta de sanatate. Noile alimente vor fi introduse treptat, gradual, incepand cu doar o lingurita si crescand treptat cantitatea. Nu se foloseste sare pana la varsta de un an, insa se pot folosi ierburi aromatice pentru un plus de savoare.
Legumele sunt de regula primele alimente introduse. Ele se vor oferi intai fierte sau gatite la abur, iar dupa varsta de 7-8 luni se pot oferi si crude, sub atenta supraveghere a adultului. Primele legume sunt: morcovul, albitura, dovlecelul, cartoful dulce, ardei gras. Ele se ofera sub forma de piure de legume si supa.
Fructele pot fi si ele primele alimente solide introduse incepand cu varsta de 6 luni, atata timp cat se respecta regula de aur a diversificarii, si anume introducerea alimentelor pe rand la o distanta de 3-4 zile intre alimente diferite. Primele fructe oferite in functie de sezon pot fi: marul, para, avocado, piersica, caisa, pruna.
Pana la varsta de cel putin 1 an nu se ofera: sarea, zaharul, mierea, albusul de ou, alunele, migdalele, fisticul, caju-ul, arahidele, carnea de porc, laptele de vaca, fructele de padure, preparate din carne si mezeluri, margarina, conservele, cacaoa, sucuri din comert.
Citeste mai departe despre alimentatia copilului pana la 1 an.
Cerealele fara gluten sunt permise de la varsta de 6 luni iar cele cu gluten se pot oferi dupa varsta de 8 luni.
Carnea se introduce in alimentatie dupa varsta de 7 luni. Se incepe cu carnea de pui sau de curcan si apoi vita. Ulterior se poate oferi ficat de pui si peste.
Oul se introduce in alimentatie treptat si cu prudenta. Se incepe cu 1/8 de galbenus, pana cand se ajunge la un galbenus intreg. Albusul se ofera dupa varsta de 1 an. Ouale trebuie preparate termic minim 10 minute.
Lactatele de vaca (iaurtul si branza calcica) se introduc in alimentatie dupa varsta de 7-8 luni.
Branza se prepara in casa, din lapte 3,5% grasime, folosind fie tablete de calciu lactic, fie zeama de lamaie. Iaurtul se alege cu un continut mare de grasime si se va oferi doar iaurt natural, fara adaos de lapte praf.
Consulta aici tabelul alimentelor si vei afla detalii despre varsta de la care se recomanda orice fruct, leguma, cereala sau alimentele pe baza de proteine animale.
Nu se va oferi niciodata unui bebelus sau copil mic iaurt cu fructe din comert. Lactatele pot fi combinate cu fructe, insa combinatia nu este una apreciata de catre nutritionisti din cauza timpului de digerare diferit al celor doua ingrediente.
Nu se ofera 2 mese din acelasi aliment in cursul aceleeasi zile pe considerentul ca bebelusul accepta acel fel cu placere deoarece la aceasta varsta se pot produce usor dezechilibre nutritionale. Toate alimentele, inclusiv cele de consistenta lichida, se ofera cu lingurita si nu cu biberonul.
Inlocuirea meselor de lapte se face treptat si se incepe cu masa de pranz. Ritmul de inlocuire este lent si depinde mult si de felul in care reactioneaza copilul la introducerea noilor alimente.
Ca idee, la varsta de un an, copilul ar trebui sa aiba 3 mese de solide, iar prima si ultima masa a zilei sa fie de lapte.
In realitate, lucrurile nu se petrec chiar asa, mai ales in cazul copiilor alaptati, care cer (si e normal sa primeasca) san mult mai des, dar sug cate putin.
Medicul vostru pediatru ce sfaturi ti-a dat legat de alimentatia copilului in primul an de viata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.