Activitățile Montessori pentru bebeluși sunt concepute pentru a stimula dezvoltarea lor într-un mod natural și autonom, respectând ritmurile și interesele individuale ale fiecărui copil. Aceste activități sunt axate pe explorare, joc și învățare activă. Principiile Montessori merg mână în mână cu ideea jucăriilor simple și învățării raportate la activitățile uzuale ale familiei. Este o abordare interesantă, care te va ajuta să păstrezi sub control numărul jucăriilor. Spor la explorat!
Zile umede și friguroase de iarnă, zile toride de vară, răceli rebele, orice părinte are momente lungi în care trebuie să inventeze jocuri și să îl țină pe bebe ocupat, în casă. Mulți părinți spun că este o veritabilă provocare să găsească activități adecvate care să îi distreze, să îi stimuleze și să susțină dezvoltarea celor mici. Vestea bună este că există o mulțime de soluții, care nici măcar nu presupun investiții într-o tonă de jucării, de care oricum probabil că îți este plină casa. Iată ce activitati montessori pentru bebelusi mai mici de 1 an îți propunem.
Activitati montessori bebeluș – Citește-i celui mic…
Potrivit pentru: orice vârstă, de la naștere
Ce antrenează: dezvoltarea limbajului, dezvoltarea socio-afectivă
…sau citiți împreună! Cele mai bune crți pentru bebeluși au ilustrații realiste, simple șifoarte puțin text. Dar nu îți face griji, în scurt timp veți putea avansa către lecturi mai complexe. Teoria Montessori susține că e de dorit să avansezi de la lucrurile cele mai simple către cele mai complexe, cu pași mici, adăugând informația în straturi și oferindu-i copilului timp să se dezvolte, să progreseze și să sedimenteze noile cunoștințe. Cititul poate deveni un ritual zilnic, încă din primele zile de viață. Este o metodă a cărei consecvență îl va face pe copil să asocieze lectura cu un moment de confort, siguranță, conectare, senzații care îl vor face un cititor pasionat și mai târziu.
Un alt avantaj al cititului este că îi permite partenerului să creeze un alt fel de legătură afectivă suplimentară cu bebelușul, de la bun început.
Citește și despre: Jocul liber și nestructurat stimulează buna dezvoltare afectivă și cognitivă a bebelușului
Timp petrecut pe burtică și explorare senzorială
Potrivit pentru: 4 – 7 luni, sub supraveghere continuă
Ce antrenează: motricitatea fină și grosieră
Activitățile senzoriale sunt o metodă excelentă de a-l ține pe bebeluș ocupat. Din fericire, există o mulțime de moduri în care poate fi abordată joaca senzorială, astfel că e puțin probabil să rămâi vreodată în pană de idei.
Umple o pungă tip Ziploc cu câteva picături de apă cu diverse nuanțe de colorant alimentar, sau chiar cu cereale expandate. Inchide bine punga și lipește-o pe podea cu bandă adezivă de hârtie. Pune bebelușul pe burtică și invită-ț să exploreze noul său loc de joacă. Atingerile sale vor fi din ce în ce mai curioase, pe măsură ce observă cum apa colorată se mișcă în interiorul pungii la presiune, sau ce se întâmplă cu fulgii.
Nu existăă decât limite de siguranță atunci când vine vorba despre joaca senzorială, și e interesant cât de mult se distrează bebelușii descoperind tot felul de texturi. E o activitate care îi stimulează mult pentru că le permite să integreze și să realizeze conexiuni între informațiile pe care i le furnizează cele 5 simțuri.
Citește mai multe despre: Cum ne jucăm cu bebe în primul an de viață?
Activitati montessori bebeluș – Pac, pac, pac, stop!
Potrivit pentru: începând de la 6 luni
Ce antrenează: învățarea socio-emoțională, motricitatea fină și grosieră
Jocul e simplu și la îndemâna oricui, inventează o melodie simplă și cânta: Pac, pac, pac, bătând din palme, apoi spune stop! și oprește-te. Fă o pauză de câteva secunde, pentru ca mintea bebelușului să aibă timp să proceseze succesiunea gesturilor, și cântă iar: Pac, pac, pac, stop!
Vei observa, mai întâi, entuziasmul bebelușului față de jocul ritmat, amuzant, care îl stimulează vizual, auditiv și cognitiv. Cât de curând, datorită instinctului natural de imitare, bebelușul va încerca și el să aplaude și să se oprească la momentul potrivit. Jocul va deveni, în timp, și mai amuzant, căci odată ce gradul de control al lui bebe crește, vei putea varia numărul de ”pac”, astfel încât să îl încurajezi să își ajusteze nivelul de anticipare.
Este un joc foarte bun din mai multe motive, dintre care enumerăm două:
Îl familiarizează pe copil cu noțiunea de Stop, folositoare când mai crește puțin și trebuie să îl oprești rapid din a desfășura o activitate care îl poate pune în pericol, cum ar fi să se îndepărteze de tine pe stradă;
Îl ajută să își dezvolte abilitatea de a efectua o secvență de două sau mai multe activități.
CITEȘTE ȘI: Stimularea proactiva a copilului in functie de varsta
Apucă și trage!
Potrivit pentru: începând de la 6 luni
Ce antrenează: motricitatea fină și grosieră
Folosește bandă adezivă de hârtie pentru a prinde pe perete diverse obiecte, la un nivel care atinge creștetul capului copilului atunci când acesta stă așezat. Poate fi vorba despre câteva dintre micile sale jucării preferate. Bebelușul va fi tentat să ridice brațele, să se întindă și să le apuce, după care să le tragă către el – lucru care nu se va dovedi dificil, având în vedere banda de hârtie și adezivitatea ei. Atunci când efectuează această succesiune de mișcări, bebe își antrenează musculatura trunchiului și își antrenează echilibrul.
Citește și despre: Copiii au nevoie de mai mult timp în aer liber. 5 Beneficii aduse de joaca afară
Cufărul cu comori
Potrivit pentru: de la 9 luni
Ce antreneaza: motricitatea fină
Alege o serie de obiecte care pot fi deschise și închise relativ ușor: cutii pentru alimente, cutii pentru sandviș, o punguță Ziploc, o cutie de bijuterii, o brățară-fermoar, un borcan de plastic cu capac înfiletat și așa mai departe. Pune-le pe toate într-un coș mare.
Bebelușul va fi tentat să exploreze aceste obiecte, pe care la un moment dat le va abandona, revenind la coș să caute altceva interesant. El va învăța cum să folosească anumite obiecte, cum să le deschidă și să le închidă. Deși te va căuta din priviri, să nu dispari din raza sa vizuală, el va învăța că se poate menține ocupat și fără să te implice neapărat în activitatea sa. Oricum, cât timp are la îndemână o pungă cu fermoar, nu îl poți pierde din ochi nici o secundă! Citește și despre: Semne care arată că bebelușul este suprastimulat. Jucatul cu bebelușul – Cum știi dacă este prea mult?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.