Joaca activă este extraordinară pentru copii, în special pe timp de vară, când se pot juca afară, împreună cu un număr practic nelimitat de alți copii. Mai mult decât atât, este simplu ca cei mici să beneficieze de suficient exercițiu fizic pentru a se dezvolta armonios, atunci când au întregul parc de joacă la dispoziție. Dar vara este un moment grozav și pentru relaxare și odihnă, alături de familie. În continuare, poți descoperi câteva idei interesante în acest sens.
Activități împreună – Ascultă copilul
Încearcă să îți pui creierul, care macină întruna liste și activități, pe mute. Oprește-te puțin și lasă mintea copiilor, plină de imaginație, inițiativă, inovație, să se exprime. Uneori, jocul cu întrebări de genul Cum ar fi dacă…? Pot genera conversații amuzante și extrem de plăcute:
Cum ar fi dacă un spirit ți-ar îndeplini 3 dorințe? Le-ai folosi pentru a-i ajuta pe alții?
Cum ar fi dacă, pentru o zi, ai putea fi un animal? Ce animal ai alege să fii și ce ai face?
Cum ar fi dacă jucăriile ar putea să vorbească? Ce ți-ar spune?
Cum ar fi dacă școala s-ar desființa complet?
Cum ar fi dacă oamenii ar măsura 5 cm?
Citește pe larg despre: Copilul se calmează rapid dacă-i oferi telefonul? Cum ajutăm la reglarea emoțională a copiilor fără să apelăm la ecrane
Activități împreună – Comunicați cu pământul
În limba engleză există un termen denumit grounding, derivat al cuvântului ground = pământ, completat cu sufixul -ing, care indică o acțiune în desfășurare. Astfel, grounding are sensul ancorării în realitatea prezentă, organizarea minții și a corpului și observarea atentă a naturii: a sunetelor, a texturii pământului, a firelor de iarbă, a plantelor care cresc printre ele și a insectelor ascunse. Părinte și copil, puteți sta într-un colțișor de grădină pentru a observa toate aceste detalii interesante și, dacă juniorul este interesat, pentru a le fotografia, nota, căuta în Enciclopedii despre plante și animale. Evident, acest gen de activitate poate fi presărat, întotdeauna, cu întrebări de tipul: Oare cum ar arăta lumea pentru noi, dacă am avea dimensiunile unui gândac? Sau Oare cum vede un fluture lumea?
Activități împreună – Citiți afară
Cititul afară, în grădină sau într-un alt loc liniștit din natură, este o modalitate de creare și consolidare a unor legături puternice între copil și adult. Ia o pătură sau două șezlonguri, găsește un loc umbros și apucați-vă de citit. Ideal, o carte despre natură, care vă permite să faceți o mulțime de conexiuni cu mediul care vă înconjoară. Uite, un nor! Ce formă ți se pare că are? Mie mi se pare căă seamănă cu un delfin! Oare cum se formează norii? Citește pe larg despre: 7 Reguli pentru o plimbare reusită a bebelușului în zilele călduroase de vară
Activități împreună – Observarea păsărilor
Te gândești că asta este o activitate pentru concediu, atunci când sunteți plecați într-o zonă îndepărtată și sălbatică? Deși e perfect adevărat că ai șanse mai mari de a observa anumite specii de păsări numai în zona de munte sau în Deltă, realitatea este că ele pot fi admirate și în aglomerațiile urbane. Mai ales dacă vă înarmați cu un binoclu și cu un strop de răbdare!
Iar dacă locuiești la casă, montarea în grădină a unui hrănitor pentru păsări vă poate aduce surprize importante. Evident, observarea păsărilor poate fi urmată de căutarea mai multor informații despre ele: cărei specii îi aparțin? Cum arată penajul, în funcție de sex? Ce mănâncă? În ce mod își îngrijesc puii? Ce alte specii de păsări sunt înrudite cu aceasta? Care e statutul ecologic al speciei respective? Cum o putem ajuta să depășească iernile grele?
Activitățile amuzante desfășurate împreună cu cei mici nu trebuie să fie, întotdeauna, dinamice și pline de zbenguială. Iar activitățile relaxante și odihnitoare nu trebuie să fie, întotdeauna, plictisitoare și didactice. Folosește-ți imaginația și buna-dispoziție și exprimă autenticitatea copilului interior: e pe acolo, pe undeva, trebuie doar să îl asculți! Citește pe larg și despre: Cum evităm 8 pericole reale pe timp de vară. Ghid complet pentru părinți