Esti in al doilea trimestru, in luna a 5-a de sarcina care dureaza de la saptamana 19 la saptamana 22 de sarcina.
Tu ai 20 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 18 saptamani.
Al II trimestru dureaza de la saptamana 14 la saptamana 27, copilul este complet format si incepe sa creasca iar tu incepi sa simti o ameliorare a simptomelor neplacute din prima parte a sarcinii.
TU: In saptamana 20 de sarcina esti la jumatatea drumului. Felicitari si o sarcina usoara in continuare!
Daca pana acum nu ai simtit miscarile bebelusului de acum in colo cu siguranta vei sta la panda. Copilul inca mai are loc sa se miste, insa in curand miscarile lui vor fi limitate si le vei simti mai intens.
In jurul acestei saptamani poti programa al treilea control prenatal cu repetarea analizelor de sange si de urina, masurarea tensiunii arteriale si o ecografie daca nu ai facut una recent.
In urma unei ecografii de rutina ai putea afla ca ai placenta praevia. In latina “praevia” inseamna “inainte”. Placenta praevia se refera la situatia in care placenta s-a pozitionat la baza uterului, acoperind total sau partial cervixul. In cazurile de placenta praevia se recomanda ca nasterea sa aiba loc prin operatie cezariana. Orice scurgere de sange trebuie anuntata de indata medicului.
Hormonii relaxeaza articulatiile, in pregatirea sarcinii, iar impreuna cu abdomenul marit, schimba centrul de greutate al corpului.Este posibil ca durerile de spate sa-ti creeze neplaceri. Incepi sa obosesti mai usor si sa nu dormi bine noaptea. Uterul se va mari constant si va reprezenta un etalon pentru estimarea evolutiei sarcinii.
Unele cupluri pot fi putenic afectate de modul in care viitorul tatic reactioneaza in cele 9 luni de sarcina si dupa aceea. O relatie bazata pe intelege si sprijin poate face nasterea mai putin stresanta si revenirea mai usoara. In afara de a te insoti la ecografie si controalele prenatale incurajeaza-l pe viitorul tatic sa se implice in mai multe aspecte care au legatura cu venirea bebelusului.
Te-ar mai putea interesa:
Drepturile mamicilor la locul de munca
Concediul de maternitate pre si post natal
Modul de calcul a indemnizatiei de maternitate
La ce sa te astepti dupa nastere ?
Trusoul nou-nascutului
50 de termeni medicali intalniti in sarcina
Idei de mese in timpul sarcinii
COPILUL TAU: Fatul masoara acum intre 16-20 cm si cantareste in jur de 260 grame.
In creier continua productia de celule nervoase si se formeaza conexiunile complexe necesare dezvoltarii memoriei si gandirii. Aceasta este o etapa foarte importanta pentru dezvoltarea simturilor: auz, gust, miros, vaz si pipait.
Copilul iti recunoaste vocea. Sistemul nervos si muscular s-au dezvoltat atat de mult incat copilul poate intinde bine mainile si picioarele. Fetitele au deja in ovare in jur de 2 milioane de ovule.
Stomacul, ficatul si intestinele au ajuns la locul care le este destinat in cavitatea abdominala. Primele sucuri gastrice incep sa fie secretate.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 21 de sarcina