Unele cupluri pot fi putenic afectate de modul in care viitorul tatic reactioneaza in cele 9 luni de sarcina si dupa aceea. O relatie bazata pe intelege si sprijin poate face nasterea mai putin stresanta si revenirea mai usoara. In afara de a te insoti la ecografie si controalele prenatale incurajeaza-l pe viitorul tatic sa se implice in mai multe aspecte care au legatura cu venirea bebelusului.
Iata 5 moduri simle prin care viitorul tatic te poate ajuta in timpul sarcinii:
Facand cumparaturile in locul tau
Daca obisnuia si inainte sa mearga la cumparaturi este foarte bine, daca nu, sarcina reprezinta un moment potrivit sa inceapa sa o faca. In acesta perioada ar trebui sa eviti sa cari dupa tine sacose pline sau sticle mari cu apa. Daca nu se descursa singur la cumparaturi macar ar fi bine sa te insoteasca.
Dupa nasterea bebelusului, proaspatul tatic va avea si mai multe ocazii sa experimenteze mersul la cumparaturi de unul singur asa ca acest antrenament ii va prinde foarte bine.
Gatind din cand in cand
Ar putea incepe cu pregatirea unui mic dejun hranitor peste care nu este indicat sa treci in perioada sarcinii, lasandu-te astfel sa dormi putin mai mult, fiind bine stiut ca in sarcina trebuie sa te odihnesti si mai mult.
Daca nu este un mare expert in ale bucatarelii roaga-l sa spele si sa curete el legumele, vei injumatati timpul petrecut in bucatarie.
Amenajand camera copilului
Tu ar trebui sa stai deoparte sau chiar sa pleci intr-o mica vacanta daca intentionati sa varuiti camera bebelusului deoarece vaporii de vopsea pot fi toxici pentru sarcina.
Alegeti culorile impreuna si lasa-l pe el sa faca restul. Chiar daca te-ai decis sa pui tapet nu este o idee buna sa te urci pe scara sau alte obiecte de mobilier avand in vedere ca cu burtica te poti dezechilibra foarte usor. Este suficient faptul ca tu ai vaut un cuvant hotarator in alegerea modelului cu care veti decora camera.
E randul lui sa intinda rufele!
In sarcina echilibrul tau fiind precar ar trebui sa eviti activitatile care implica un echilibru bun. Cum spuneam si mai inainte ai mare grija la scara si nu incerca sa te urci sau sa te intinzi prea sus.
Si ingrijitul animalelor de casa in perioada sarcinii ar trebui sa fie mai mult in grija viitorului tatic. Daca ai o pisica, evita sa schimbi tu litiera sau foloseste manusi atunci cand o faci.
Evitand unele obiceiuri nesanatoase
Daca viitorul tatic este fumator roaga-l sa nu fumeze langa tine. Sarcina poate fi prilejul cel mai bun de a renunta la fumat. Daca obisnuieste sa manance fast-food si ar vrea sa-ti arate ca s-a gandit si la tine aducandu-ti o portie roaga-l data viitoare sa-ti cumpere fructe proaspete.
Daca te inscrii la cursuri prenatale este o idee foarte buna sa participle si el!
Meseria de parinte se invata, cu totii suntem parinti amatori cand vine copilul pe lume. Participand la un curs sustinut de un cadru medical cuplul poate fi mai pregatit pentru marea schimbare ce se va produce dupa nasterea celui mic.
Cand vine ziua cea mare si daca este posibil depinzand de politica spitalului in care nasti, viitorul tatic poate sta in preama ta in timpul travaliului. Acest lucru te-ar putea ajuta foarte mult oferindu-ti in primul rand spirjin emotional. Alte femei, dimpotriva, nu-si doresc pe nimeni in preajma lor!
In ultima luna de sarcina este indicat ca viitorul tatic sa amane calatoriile in interes de serviciu sau iesirile cu prietenii in alta localitate deoarece unii bebelusi se hotarasc sa vada lumina zilei mai repede. Cu siguranta nici el nu-si doreste sa rateze un asa eveniment!
Si dupa nasterea bebelusului incurajeaza-l pe tati sa te ajute la baita, schimbatul scutecelor, pregatirea biberonului daca va fi este cazul, scoaterea aerului dupa masa sau iesirea la plimbari scurte, doar el si bebelusul in timp ce tu ai cateva momente doar tu cu tine.
In primele luni de viata ale bebelusului daca tu si sotul tau simtiti ca nu faceti fata noilor provocari este bine sa cereti ajutor.
Daca nu va puteti baza pe bunici si posibilitatile materiale va permit nu stati pe ganduri si angajati o bona pentru cateva ore pe zi sau o menajera o data pe saptamana. Discutiile cu alti parinti de asemenea va pot ajuta sa gasi solutii mai simple pe care nu le-ati luat in calcul.
In multe situatii te va ajuta instinctul matern. In celelalte situatii, noi suntem aproape, oferindu-ti multe articole cu si despre bebelus. Te asteptam zilnic in cel mai minunat club, cel al bebelusilor!