Suntem ceea ce mancam, spune un dicton celebru. Asadar, atunci cand planuim sa dam nastere unei noi vieti, este cu atat mai important sa ai grija la alimentatia ta. Alimentatia inainte de sarcina este recomandat sa fie una sanatoasa, echilibrata din punct de vedere al nutrientilor.
Alimentatia poate influenta fertilitatea.
La fel, greutatea ta corporala. Aproape toata lumea crede ca daca esti supraponderala, fertilitatea ta are de suferit, dar si femeile subponderale pot intampina aceleasi probleme. Meniul tau in perioada preconceptie trebuie sa fie echilibrat si sanatos. Chiar daca esti supraponderala, dieta ta trebuie neaparat sa contina grasimi sanatoase. E o idee buna sa incepi un program regulat de exercitii fizice si sa renunti la mancarea proasta sau la mancarea de tip fast-food.
Exista cateva alimente care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta zilnica inainte de sarcina.
Grasimile de calitate superioara sunt absolut necesare, avand in vedere rolul lor in asimilarea vitaminelor liposolubile. In plus, ele joaca un rol important in sinteza unor hormoni necesari in procesul de conceptie. Sunt recomandate mai ales grasimile din produsele lactate. Nici ouale nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic, ele fiind bogate in fier. Citeste de ce oul este considerat un aliment complet.
Pestele si icrele sunt de asemenea alegeri excelente. Evita sushi in perioada ovulatiei, deoarece este interzis in timpul sarcinii, si alege speciile de peste „sanatoase”, de tipul pestelui oceanic.
Lactatele sunt excelente din punct de vedere nutritiv, asa ca bucura-te de lapte proaspat si de branzeturi. In plus, se pare ca produsele lactate sunt bogate in vitamina B6, care joaca un rol important in prevenirea greturilor matinale. Citeste mai multe despre importanta lactatelor in alimentatia adultilor si copiilor.
Untul este de asemenea bogat in vitamine si poate fi folosit cu succes la gatit, fiind o grasime sanatoasa. Zincul pe care il contine este o componenta esentiala pentru un sistem reproducator sanatos, atat la barbati cat si la femei.
Nu uita de suplimentele de Omega-3. Una dintre cele mai bune surse de acizi grasi cu lant lung este reprezentata de fructele de mare. De asemenea, somonul este de mare ajutor in aceasta privinta. Daca preferi tonul, limiteaza consumul la o portie pe saptamana, deoarece poate avea un continut ridicat de mercur.
Organele – mai ales ficatul – sunt o sursa bogata in minerale si vitamine. De asemenea, alimentele fermentate, de tipul muraturilor, ajuta digestia si favorizeaza buna absorbtie a nutrientilor la nivel intestinal. Fermentatia de tip lactic este preferabila celei acetice, asadar iaurtul sau kefirul sunt alegeri excelente.
Legumele proaspete au o valoare nutritiva care cu greu poate fi concurata. Consuma pe cat posibil paine integrala, in locul celei albe, fibrele ajutand la pastrarea unei digestii sanatoase.
Bea apa proaspata zilnic si limiteaza consumul de bauturi carbogazoase, sucuri si bauturi care contin cofeina. Apa rece si sucurile proaspat facute acasa sunt o alegere mult mai buna. Idea este ca si partenerul sa urmeze aceste indicatii privind alimentatia, deoarece ele contribuie la crearea unui stil de viata sanatos. Gustarile formate din fructe proaspete sunt o incantare pentru oricine !
Dieta de preconceptie sau alimentatia inainte de sarcina trebuie suplimentata cu 3 elemente esentiale: acid folic, fier si calciu.
Se recomanda ca toate femeile care intentioneaza sa aiba un copil sa consume 0,4mg de acid folic zilnic. Printre alimentele bogate in acid folic se numara legumele verzi, fructele de padure, nucile, fasolea, citricele si cerealele integrale. Alaturi de acestea, suplimentele pot reduce riscul defectelor de tub neural (spina bifida). Acidul folic este eficient mai ales in primele 28 de zile de la conceptie, asadar suplimentarea ar trebui sa inceapa inainte de conceptie. Citeste mai multe despre importanta acidului folic in timpul sarcinii.
Fierul se afla la limita inferioara la cele mai multe dintre femei, din cauza dietelor sarace in fier si a menstruatiei lunare. Depozitele de fier ajuta organismul mamei sa intampine nevoile nutritive ale fatului in perioada sarcinii. Surse bogate in fier sunt carnea rosie, ficatul, carnea de rata si curcan, pestele si scoicile – grija la acestea din urma! – pastaile, broccoli, varza, drojdia si cerealele care contin supliment de fier. Anemia in timpul sarcinii este des intalnita.
Calciul. Daca dieta mamei nu este suficient de bogata in calciu, fatul isi va extrage necesarul din oasele mamei, fapt ce creste riscul de osteoporoza. Cantitatea de calciu recomandata zilnic pentru orice femeie este de 1,000 miligrame. In perioada sarcinii, aceasta cantitate trebuie suplimentata cu inca 400 mg.
Tu ai respectat aceste indicatii in perioada dinainte de conceptia bebelusului? Ce suplimente ti-a recomandat medicul?