Daca observi ca bebelusul a inceput sa suga degetele din ce in ce mai mult, ar trebui sa stii ca aproape toti bebelusii au aceasta indeletnicire. In primele luni de viata suptul degetului este un tip de comportament innascut.
De ce isi sug bebelusii degetele?
Exista multe teorii vizavi de “suptul degetului” si la fel de multe retete impotriva acestuia. Specialisti diversi din domeniul pediatriei considera ca bebelusii isi sug degetul deoarece:
- Sanul sau biberonul nu au satisfacut suficient nevoia sa de supt;
- Nu s-au saturat;
- Au un fond mai sesibil;
- Nevoia de afectiune si duiosie este mai mare decat primesc;
- Incearca sa regaseasca placerea pe care o au atunci cand stau ghemuiti la sanul mamei;
- Nu au alta ocupatie.
Vestitele retete impotriva suptului precum a pune pe degetul copilului substante neplacute, iuti sau amare sunt doar vestite si atat, ele au efect trecator si il vor deranja pe bebelus. Nu iti recomandam sa le aplici.
Mai devreme sau mai tarziu bebelusul va renunta singur la acest obicei. Asta nu inseamana ca tu nu il vei incuraja cu vorba buna pe bebelus sa renunte la suptul degetelor.
Multi bebelusi primesc suzeta in incercarea de a mai renunta la acest obicei, parintii considerand ca mai tarziu bebelusii se vor dezobisnui mai usor de suzeta. Pe de alta parte, exista si mame care considera ca isi complica viata si mai mult oferind suzeta.
Iata si care este parerea celebrului profesor in pediatrie american Berry Brazelton, exprimata in cartea “Puncte de cotitura”: “Suptul degetului este un procedeu sanatos de auto-calmare. Nou-nascutul este echipat cu reflexul Babkin, sau mana in gura. Cand este suparat sau vrea sa se linisteasca, va recurge la aceasta modalitate pentru a se consola. Se traieste mai usor cu bebelusii care il folosesc. Unele studii sugereaza ca oferirea suzetei bebelusilor cand dorm reduce riscul sindromului mortii subite. Preferintele si sentimentele fata de suptul degetului sau al suzetei au radacini adanci in istoria familiei si a culturii. “Dar nu va creste sugandu-si degetul? Suzeta ii va putea fi luata mai usor” spun unele mame sau tati”.
Unii parinti sunt ingrijorati deoarece bebelusii nu doar ca isi sug degetele, baga tot pumnul in gura sau introduc atat de adanc degetele, incat isi provoaca varsaturi.
Este mai bine ca bebelusul sa isi suga degetul sau sa primeasca suzeta?
Primul avantaj al degetului versus suzeta este ca acesta se afla intotdeauna la dispozitia bebelusului. Cu toate acestea oferirea suzetei este o alegere personala. Ai in vedere si faptul ca obisnuindu-se cu suzeta se poate intampla ca bebelusul sa doresca sa doarma cu ea in gura, apoi sa va trezi si va incepe sa planga ori de cate ori aceasta ii cade din gurita. Mai tarziu, cand va merge in patru labe, suzeta ii poate cadea exact in coltul acela in care ai uitat sa faci curat ultima oara, iar el este la nivelul la care o va lua de jos si o va baga imediat in gura.
Citește și despre:
Reflexul de gag la bebeluși
Când bebe are diaree – Remedii care funcționează
Bebe bagă totul în gură
Cum îl putem scapa pe bebe de obiceiul de a băga totul în guriță
Reguli de igiena alimentara in bucatarie
Nevoia de supt este normala si este foarte puternica in primele 6 luni ale bebelusului
Nevoia de supt se va diminua spre varsta de 1 an sau mai tarziu, spre 18 luni. Ea va fi mai pronuntata in perioada de eruptie a dintilor. Daca bebelusul isi suge degetul inainte de masa, poate insemna ca-i este foame si iti comunica astfel aceasta nevoie. Multi bebelusi se linistesc sugandu-si degetul. Altii sug degetul inainte de somn. Daca adoarme cu degetul in gura, scoate-i-l incet, pentru a nu-l trezi.
Medicii stomatologi atrag atentia asupra acestui obicei deoarece exista pericolul deformarii palatine si al unei pozitionari defectuoase a dintilor. Se pare ca problemele ortodentare sunt mai putin frecvente in cazul copiilor care au primit suzeta. Cu toate acestea, in practica stomatologica exista si cazuri de copii care au nevoie de aparat dentar pentru alinierea dintilor si care nu au supt nici degetul, nici suzeta.
Suptul degetului ar trebui sa te ingrijoreze daca acesta dureaza pe intervale lungi de timp si tinde sa fie un obicei permanent si dupa varsta de 12-18 luni. Copilul tau ce a preferat: suzeta sau sa suga degetul? Cand si cum s-a produs renuntarea la acest obicei?
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Ce poate sa faca bebelusul tau
Co-sleepingul intre legende si realitate
Ce este atasamentul securizant?
Medicamente interzise copiilor
Repere ale dezvoltarii motorii