Descoperă soluțiile pentru nasul infundat la copii și când este util un exudat nazal. Uită de nopți nedormite și află cum poți ușura respirația micuțului tău rapid și eficient. Prima viroză prin care copilul meu a trecut, a fost când ea avea doar o lună de viață. Nu vrei să știi cât de greu mi-a fost cu un bebe atât de mic, care nu știa să își sufle nasul, nu putea respira și plângea atât de serios după ce îi puneam serul fiziologic în nas, că părea că are și mai mulți muci ca înainte de a i-l pune.
Așa că, și acum, la 6 ani diferență, când o aud cu nasul înfundat, simt că mi se cam taie picioarele. Da, sunt și anxioasă, de fel, dar sincer, și pentru mine e greu să fac față unui nas înfundat, adult fiind. Darămite ei… Dar să iți povestesc ce remedii am încercat eu.
Nasul infundat – Ce soluții am folosit
Anul trecut, odată cu intrarea în colectivitate, a avut perioade întregi de stat acasă, din cauza virozelor „pescuite”. Dar, cel mai greu, a fost din noiembrie până în ianuarie, când am mers la medic, în fiecare săptămână, aproape. Daca săream una, sigur ajungeam în a doua. Nici nu mai știu ce picături nu i-am pus. Pentru că nici nu scăpa bine de muci, că apăreau alții, iar, cu tot cu tratament, ajungeam la otită. Nu am scăpat fară antibiotic de două ori în acea perioadă de 3 luni, cât a durat saga răcelilor. Ba chiar ajunsesem să programăm o operație de eliminare a
polipilor din cauza inflamației lor. Doar că, de fiecare dată, după ce foloseam picăturile și mergeam la control, polipii se retrăgeau. Asta, până când, o luam de la capăt, cu mucii, în câteva zile. Norocul a făcut, însă, să dăm de o doamnă doctor specialist ORL, ale căror recomandări s-au potrivit de minune. Citește și despre: Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
Nasul infundat – Când este ascultată și intuiția mamei
Până la data la care stabilisem adenoidectomia (îndepărtarea polipilor), am ajuns la un alt medic. Cel cu care colaborasem din noiembrie, nu a avut niciun loc disponibil, la un moment dat, când aveam nevoie să ajung cu fetița. I-am povestit, astfel, doamnei doctor tot istoricul, având multele tratamente încercate în față și am stabilit să mergem tot pe ideea de picături. Zis și făcut. Doar că era aceeași poveste. Fetița se liniștea câteva zile cu nasul, o duceam la grădiniță și apoi o luam iar de la capăt. Întâmplarea a făcut, ca la un moment dat, să o țin pe cea mică acasă. Așa am observat că, deși nu o mai dusesem la grădiniță o perioadă și nu avusese contact cu vreun copil, ei tot i-au apărut muci. Așa că, i-am spus medicului că eu cred că cea mică are altceva de nu mai scăpam de nasul înfundat. Citește și despre: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
Analizele potrivite – Exudat nazal
Medicul a dat crezare intuiției mele și mi-a recomandat un exudat nazal care să urmărească un anumit panel de germeni patogeni. După o zi de așteptare, am primit răspunsul. Fetița mea avea nu una, ci două bacterii, care își făceau de cap, în nasul ei. Și uite-așa, am reușit să ajungem la un tratament adecvat și ea a scăpat rapid de simptome. În tot acest timp, bineînțeles, pe lângă tratamentul medicamentos, am luat, la rând și sfaturile băbești. Am folosit ceapă strivită și tăiată în patru, lăsată în cameră, de ziceai că ne mai lipsește sfânta slănină. Ne-am aromat degeaba pentru că, în cazul nostru, ceapa nu a avut succes. Am încercat și cu ceva uleiuri esențiale, dar respectând recomandările făcute în ceea ce privește anumite plante, care nu se folosesc la copiii de 5 ani (cât avea ea atunci). Am folosit aspiratorul nazal când nu reușea să îi sufle singură. Ce nu am folosit însă au fost aerosolii, pe care i-am evitat total, și lavajul nazal de care, recunosc, mie, una îmi este teamă.
Citește și despre:
Tusea la copii | Tipuri de tuse și tratament
Copilul strănută? Curge nasul? Iată meniul antirăceală!
VACCINUL GRIPAL NAZAL (fără înțepătură)
Soluții pentru năsuc înfundat la bebeluși
Mucii la copii: transparenți, albi, galbeni, verzi
Ce informații ne oferă recoltarea exsudatul nazal și cel faringian
Ce spun mămicile despre lavaj nazal
Multe, foarte multe mămici, îl recomandă ca fiind o soluție aproape magică pentru a scăpa de secrețiile deranjante ale celor mici. Există chiar și multe clipuri, pe Google, în care ți se explică pas cu pas ce trebuie să faci, ce soluții și seringi să folosești, cum să ții copilul șamd…
Testimonialele mămicilor
Anca: “Lavajul nazal este sfânt pentru copiii mei. Le fac dimineața și seara, pe timp de zi își suflă singuri.”
Claudia: ”Lavaj nazal, îmi cere singur.”
Mihaela :”Lavajul nazal este sfânt și pentru noi, chiar și atunci când nu este răcit.”
Nicoleta :”Lavaj nazal, cea mai bună soluție, până când își șterg singuri nasul.”
Cristina:”Lavajul nazal este foarte important.”
Lavajul nazal – Ce recomandă medicii
Lavajul nazal, în primul rând, este recomandat copiilor peste 6 luni și nu se face fără a consulta pediatrul înainte. Se folosește doar apă sterilă sau ser fiziologic. Nu se face lavajul nazal dacă respectivul copil prezintă infecții sau a avut intervenții la nivelul urechii, are o nară înfundată sau simte presiune la nivelul urechilor. Lavajul nazal se realizează doar în poziție verticală, cu gura deschisă pentru a evita presiunea în urechi. Presiunea este controlabilă și debitul de apă este uniform. Pentru realizarea lavajului nazal se folosesc niște seringi speciale disponibile în farmacii. Citește pe larg: Folosim sau NU batista bebelușului? Când nu este bine să se abuzeze de acest dispozitiv!
Avantajele lavajului nazal la copii:
Copilul doarme mult mai bine noaptea, secretiile fiind eliminate în totalitate;
Nu afectează mucoasa și nu stimulează secrețiile;
După câteva zile, secrețiile se opresc;
Ameliorează uscaciunea nazală;
Curață mucusul gros și lipicios, ajutând la reducerea congestiei nazale prin scăderea secrețiilor;
Manevra de curățare a nasului prin lavaj durează doar câteva secunde și este aproape insesizabilă pentru copil.