„Toate cadourile din lume nu valorează nimic fără prezența lui Hristos.” David Jeremiah
Bucuria lui Decembrie vine de la sărbătorile de iarnă, vacanță, zăpadă, final de an dar, mai presus de toate, de la Nașterea Mântuitorului Isus Hristos (Crăciunul), un eveniment major al creștinătății, o tradiție veche, universală, ce marchează al doilea punct cardinal al anului bisericesc (Paștele fiind considerat primul). Bucuria lunii decembrie v-ar putea fi înzecită, însutită, înmiită de venirea pe lume a unui prețios copilaș. Așa-i ca orice alt dar pălește în fața darului primit de Sus? Există undeva ceva mai prețios decât o nouă viață? Nu există. Mulțumiți-i concret destinului, de exemplu, optând pentru un nume creștin pentru fiul/fiica voastră, în mod special Cristian/Cristiana. A-l alege ar fi ceva natural, firesc, de la sine înțeles (e un derivat al latinului „christianus”, ce semnifică „un creștin”, și a cunoscut popularitatea începând cu secolul al XVII-lea).
Respectând formatul lunar al sugestiilor din sinaxar, vom oferi în continuare pentru luna decembrie și alte apelative, pentru fiecare zi de naștere în parte. Gusturile variază de la un părinte la altul, iar ideea de a le acoperi într-o proporție cât mai mare e foarte potrivită.
În cazul în care același nume se repetă, figura sfântă evocată e întotdeauna alta. Nenumărați au fost cei care și-au susținut cu curaj credința în Dumnezeu. Adevărate modele valoroase în ceea ce privește iubirea de aproapele, empatia, generozitatea, puterea de a răbda, de a se ruga cu inima, de a-L mărturisi pe Hristos. Ce minunat ar fi ca virtuțile enumerate să vină ambalate la pachet cu numele sfânt dăruit, conturându-i copilului personalitatea! Atunci, fiecare Decembrie ar deveni magic.
Nume de sfinți din luna decembrie pentru baieti
1 Decembrie
ANTONIU/TONY – Sfântul Antonie cel Nou
2 Decembrie
IOAN/IONUȚ/ANDREI/TEO – Sfinții Cuviosi pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei si Teofil
AVIV – Sfântul Aviv cel Nou
3 Decembrie
GHEORGHE/GEORGE/GEO/GIORGIO/GINO/GORAN – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica În anul 1804, el a zidit Biserica Sfântul Lazar, din Cernica.
TEODOR/THEODORA/THEO – Sfântul Sfințit Mucenic Teodor, Arhiepiscopul Alexandriei. În fața poporului alexandrinilor el și-a mărturisit cu curaj credința în Hristos.
4 Decembrie
IOAN/IONUȚ – Sfântul Cuvios Ioan Damaschin. Fericitul Ioan a scris cărți sfinte și cântări religioase, alcătuind Octoihul, păstrat până astăzi, spre bucuria Bisericii lui Dumnezeu.
HRISTU/CRISTI/CRISTIAN – Sfinții Hristodul si Hristodula
5 Decembrie
NECTARIE/ARI – Sfântul Cuvios Nectarie. Era din locul cese numește în prezent Bitolia, iar părinţii lui au fost binecredincioşi şi drepţi înaintea lui Dumnezeu. El a trăit o viaţă cu adevărat cuvioasă şi sfântă.
SAVA – Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit.
COSMIN/COZMIN – Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Athonitul. A fost monah al Mănăstirii Vatoped și a trăit în zona de chilii din jurul capitalei Kareya, din Muntele Athos.
CITEȘTE ȘI: 30 Cele mai frumoase nume de băieți
6 Decembrie
NICOLAE/NICK/NICHOLAS – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Ierarhul din localitatea Mira, este cel mai cunoscut si iubit sfânt al ortodocșilor. A fost blând, iubitor și smerit, ferindu-se de îngâmfare. Sărmanilor le era părinte. Săracilor, generos. Alina și ajuta pe cei năpăstuiți de soartă. Tuturor le era un mare făcător de bine. Este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzati pe nedrept, al fetelor nemăritate și, in mod special, al copiilor mici.
7 Decembrie
ISIDOR/DORU/LEON/LEO – Sfinții Isidor, Achepsima si Leon
8 Septembrie
CEZAR – Sfântul Apostol Cezar
RONI – Sfântul Ierarh Sofronie, Episcopul Ciprului
9 Decembrie
ȘTEFAN – Cuviosul Stefan
10 Decembrie
MINA – Sfântul Mucenic Evgraf. Îi mulțumea necontenit lui Dumnezeu, până și în cele mai grele momente.
TOMA/THOMAS/TOM – Cuviosul Parintele nostru Toma Defurchinu
11 Decembrie
DANIEL/DAN – Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul
LUCA/LUC/LUCAS – Sfântul Cuvios Luca cel Nou
12 Decembrie
ALEXANDRU/ALEX/SANDRINO – Sfântul Ierarh Alexandru, Arhiepiscopul Ierusalimului. În timpul împăratului roman Alexandru Sever, Alexandru a fost închis pentru credința sa în Hristos. După ce a fost eliberat din închisoare, a plecat la Ierusalim pentru a se închina la Sfintele Locuri.
SPIRU – Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei
13 Decembrie
ORESTE – Sfântul Mare Mucenic Orest
LUCIAN/LUCA/LUCAS – Sfânta Muceniță Lucia, fecioara
ARSENIE – Cuviosul Arsenie cel din Latro
ARI – Sfântul Arie, care cu pace s-a savârșit
GAVRIL/GABI/GABRIEL – Sfântul Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei
14 Decembrie
CĂLIN/ALIN– Sfântul Mucenic Calinic
FILIMON – Sfântul Mucenic Filimon
ARIAN/ARI – Sfântul Mucenic Arian. Fericitul Arian se întreba: „Cum voi putea eu să-L las pe adevăratul Dumnezeu, după atâtea minuni ce s-au făcut doar rugându-mă lui Hristos, minuni care nu-s basme deşarte, ci purul adevăr, iar ochii mei au fost martori?”
LEVI/LEV – Sfântul Mucenic Levchie
Citește pe larg și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?
15 Decembrie
PAVEL – Sfântul Cuvios Pavel
16 Decembrie
MARIN – Sfântul Mucenic Marin
TEOFAN – Sfânta Teofana Împărăteasa. S-a lepădat de toate cele lumești și L-a slăvit pe Hristos. Pentru devotamentul său, Dumnezeu a iubit-o nespus.
17 Decembrie
DANIEL/DAN/AZAR – Sfântul Proroc Daniel și Sfinții trei tineri Anania, Azaria și Misail
DIONISIE – Sfântul Dionisie din Zakynthos. El ne este pildă spre iertarea semenilor și arătarea dragostei către ei.
Citește și despre: Nume nobile de băieți. 20 de sugestii inspirate din legende și case regale
18 Decembrie
DANIEL/DAN – Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. S-a născut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti. S-a retras pe o stâncă de pe malul pârâului Viteul, unde a amenajat un paraclis, la care se mai vede si azi pridvorul, naosul si altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care i-a folosit drept chilie. Se spune că i-ar fi prezis lui Ștefan cel Mare că va ajunge domnitorul Moldovei.
SEBASTIAN/BASTI/SEBI/TIANU – Sfântul Mucenic Sebastian.
19 Decembrie
ILIE/ARES/ARIS – Sfinții Mucenici Ilie, Prov si Ares
BONIFACIU/FELIX – Sfântul Mucenic Bonifatie. De origine latină, Bonifaciu este un nume purtător de noroc. Provine din cuvintele bonum și fatum ce semnifică un om fericit, noroc. Ca sinonim îl avem pe Felix.
20 Decembrie
IOAN/IONUȚ – Sfântul Ioan de Kronstadt. A fost preot și teolog al Bisericii Ortodoxe din Rusia/Sfântul Mucenic Ioan din insula Tasos
Citește și despre: Nașii de botez sunt părinți duhovnicești pentru finii lor. Sfaturi pentru o alegere înteleaptă, o valoare în plus adusă în viața copilului
21 Decembrie
TEMI/TEMISTOCLE – Sfântul Mucenic Temistocle.
PETRU/PETRE/PETRUȚ – Sfântul Ierarh Petru, Mitropolitul Moscovei. S-a axat pe mărturisirea adevăratei credințe și a moralității. Mulți oameni au venit la el, cerându-i sfatul, și niciodată nu plecau neîmpăcați, deoarece Sfântul Ierarh Petru îi îndemna mereu la pace și unitate.
IULIAN/IULIUS – Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia.
22 Decembrie
PETRU/PETRE/PETRUS – Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului. S-a născut la Suceava, în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, care va domni mai târziu în Țara Românească, și al soției sale, Marghita, călugărită apoi sub numele de Melania.
23 Decembrie
PAVEL – Sfântul Ierarh Pavel, Arhiepiscopul Neocezareei. Indiferent de consecințe, el a rămas statornic în credința pe care o mărturisea.
CITEȘTE ȘI: Nume de rege și regină, principe și principesă pentru copii inspirate din Familia Regală a României
24 Decembrie
EUGEN/GENU – Sfânta Muceniță Eugenia. Și-a dedicat viața slujind-l pe Dumnezeu, iar Claudia, mama sa, a construit o casă mare pentru străini, ajutându-i atât pe ei cât și pe cei bolnavi/Ajunul Craciunului este ultima zi de post din Postul Nasterii Domnului.
FILIP – Sfântul Mucenic Filip, tatăl Sfintei Eugenia.
25 Decembrie
CRISTIAN/CHRISTIAN – Nașterea Domnului (Crăciunul). În peștera care servea drept grajd de animale, rugându-se cu toată inima lui Dumnezeu, Preacurata Fecioară L-a născut, la miezul nopții, pe Isus Hristos. Evenimentul, de o mare solemnitate, este sărbătorit în toată lumea creștină.
26 Decembrie
NICODIM/CODIN – Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana. A luat de la Dumnezeu darul de a face minuni și puterea asupra duhurilor rele. Cât a trăit, a făcut nenumărate minuni, vindecând toată boala și toată neputința oamenilor.
IOSIF/DAVID/IACOB – Duminica după Nașterea Domnului (a Sfinților Iosif Logodnicul, David Prorocul și Iacob, ruda Domnului. Fuga în Egipt).
27 Decembrie
ȘTEFAN – Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan. El predica Evanghelia, boteza și ajuta la desfașurarea cultului aparținând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim. Primul martir al Bisericii lui Hristos, primul model de jertfă creștină pentru toți.
TEODOR/THEO – Sfântul Cuvios Teodor Mărturisitorul
Citește pe larg și despre: 20 de nume de băieți alese de celebrități pentru copiii lor
28 Decembrie
IOSIF – Sfântul și Dreptul Iosif, Logodnicul Sfintei Fecioare Maria. El își demonstrează bunătatea și din atitudinea față de sarcina Fecioarei Maria. Nu numai că nu face un denunț legal, ceea ce ar fi dus la pedepsirea cu moartea a mamei, ci se gândește să nu spună nimănui că ea era însărcinată, fugind pe ascuns.
SIMION/SIMI – Cuviosul Simeon (Simon), Izvorâtorul de mir, ctitorul Mânăstirii Simonopetra (Simonos-Petras) din Muntele Athos.
29 Decembrie
MARCEL – Sfântul Cuvios Marcel, starețul Mânăstirii Achimiților. Și-a închinat întreaga viață lui Dumnezeu.
30 Decembrie
LEON/LEO – Sfântul Cuvios Leon, arhimandritul
Teodor/TEO – Sfânta Cuvioasă Teodora din Cezareea.
31 Decembrie
HERMES – Sfântul Mucenic Hermes. Prin harul și puterea rugăciunii sale, a vindecat atât la trup cât și la suflet, o mulțime de bolnavi. Totodată, el pregătea pe cei care urmau să se boteze, citindu-le rugăciunile de lepădare și de curățare de rele.
Citește și despre: Nume de băieți inspirate din calendarul creștin-ortodox, sugestii deosebite dar mai rar întâlnite